Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Nürnberg kentinde 17-27 Mart tarihleri arasında yapılacak 16. Türk-Alman Film Festivali, bu yıl da renkli bir programa ev sahipliği yapacak.
11 gün sürece festival boyunca Türkiye ve Almanya başta olmak üzere ABD, Fransa, Arnavutluk, Hollanda ve İran yapımı toplam 50 film gösterilecek. Türk Sineması'nın sevilen isimlerinden Hülya Koçyiğit'in başkanlığını yaptığı Ana Seçici Kurulu ve Film Yazarları Seçici Kurulu, toplam beş ödül dağıtacak. Programda ayrıca, filmlerin yanı sıra belgeseller, yönetmen ve oyuncularla gerçekleştirilecek söyleşiler de yer alıyor.
GÖÇÜN BİLANÇOSU PANEL
Bu yıl ayrıca yönetmen Fatih Akın’ın filmlerinden oluşan bir seçkinin de sunulacağı festival kapsamında düzenlenen özel etkinlikler arasında "Türkiye’den Göçün 50 Yılı Kültür Siyasetlerinin Bilançosu“ ve "İslam Dünyası ve Avrupa ’da Dönüşümler" başlıklı iki panel de gerçekleştirilecek.
Festivalin "Sinema Dünyaları" bölümünde gösterilecek Türkiye ve Almanya yapımı toplam 18 film, dinsel ve politik konuları, bireysel hikayeleri, modernlik ve gelenek arasındaki çelişkileri ve iletişim toplumunun sorunlarını işliyor. Toplam üç seçici kurul, yarışmaya katılan filmleri ödüllendirecek.
YARIŞMA FİLMLERİ
Festivalin ana bölümünü oluşturan "Uzun Metrajlı Film Yarışması"na katılacak filmler de belli oldu. Almanya’dan ve Türkiye’den katılacak dörder filmin yasadışı göç, çocuk cinayeti, loto ikramiyesi, toplumsal ve duygusal tecrit, yasla başa çıkış, karşılıksız sevgi, zina, anlamsız bürokrasi ve bir cezaevindeki koşulları konu olarak işliyor. Yarışma için seçilen filmler şöyle:
Almanya "Das letzte Schweigen“ (Son Sessizlik, yönetmen Baran Bo Odar), "Der Albaner" (Arnavut, yönetmen Johannes Naber), "Luks Glück" (Luk’un Şansı, yönetmen Ayşe Polat), "Unter Dir die Stadt" (Alttaki Şehir, yönetmen Christoph Hochhäusler) filmleriyle Türkiye’den de "72. Koğuş" (Yönetmen Murat Saraçoğlu), "Kağıt" (Yönetmen Sinan Çetin), "Kavşak" (Yönetmen Selim Demirdelen), "Bizim Büyük Çaresizliğimiz" (Yönetmen Seyfi Teoman) isimli filmler yarışacak.
ÖDÜLLÜ FESTİVAL
Türk-Alman Film Festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden Almanya çapındaki en önemli festivalleri arasında yer alıyor. Her yıl Türkiye ve Almanya’dan uzun metraj, kısa ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan festival, bu sayede izleyicilere, iki ülke sinemasının güncel örneklerini benzeri olmayan geniş bir yelpazede sunuyor.
Bu film festivali başarılı çalışmalarından dolayı 1995 yılında Nürnberg Belediyesi’nin Kültür Teşvik Ödülü’nü almış, 2006'da da yılında ise Uluslararası Ankara Film Festivali’nin Kitle İletişim Ödülü’ne layık görülmüştü.
9 BİN EURO PARA ÖDÜLÜ
Türk-Alman Film Festivali'ndaki yarışma progromı üç ana bölümden oluşuyor: Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda"En İyi Film","En İyi Kadın Oyuncu" ve"En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini dağıtılacak. Ayrıca festival izleyicileri tarafından bir Halk Jürisi Ödülü de verilecek.
Kısa ve Belgesel Film Yarışması’nda"En İyi Kısa Film" ile"En İyi Belgesel Film" Ödülleri verilecek. Festivalin "Sinema Dünyaları" bölümünde Türkiye ve Almanya yapımı 18 film gösterilecek. Bu filmler, dinsel ve politik konuların yanı sıra, bireysel hikayeleri, modernlik ve gelenek arasındaki çelişkiler ile iletişim toplumunun sorunlarını konu ediyor.
Filmler Ana Seçici Kurul ve Film Yazarları Seçici Kurulu olmak üzere iki jüri tarafından değerlendirilecek. Seçici kurullar toplam 9000 Euro tutarında beş ödül dağıtacak.
İnsan hakları savunucusu, medya uzmanı ve festivalin uzun yıllar boyunca danışmanı ve destekçisi olan Mahmut Tali Öngören anısına bu yıl da, festival programında yeralan filmlerden birine 1000 Euro tutarındaki Öngören Ödülü verilecek.
FESTİVAL PROGRAMI
Program Bölümleri:
1. Uzun Metrajlı Film Yarışması:
"Uzun Metrajlı Film Yarışması“ bölümüne Türkiye ve Almanya’dan katılan sekiz yapım, Ana Seçici Kurul ve Film Yazarları Seçici Kurulu olmak üzere iki jüri tarafından değerlendirilecek. Seçici kurullar toplam 9000 Euro tutarında beş ödül dağıtacak. 2011 Max Ophüls Ödülü sahibi "Der Albaner“ (Arnavut) Almanya adına yarışıyor. Johannes Naber’in ilk uzun metrajlı filmi, Almanya‘da kaçak yaşayan bir Arnavut gencinin kurduğu Avrupa hayallerini sorguluyor. Yönetmen Johannes Faber başrol oyuncuları Nik Xhelilaj ve Xhejlane Terbunja ile birlikte Nürnberg’e konuk oluyor.
İsviçreli yönetmen Baran Bo Odar "Das letzte Schweigen" (Son Sessizlik) adlı filminde bir cinayete kurban giden küçük bir kızın çevresinde geçen olayları güçlü bir oyuncu grubuyla ele alıyor. Yazar Jan Costin Wagner‘in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan "Das letzte Schweigen“ (Son Sessizlik) suç ve ceza, yas ve bellek gibi mekanizmaların üzerine kurulu. Yönetmen Baran Bo Odar ve filmin başrol oyuncusu Wotan Wilke Möhring gösterimlerden sonra yapılacak söyleşilerde hazır bulunacaklar.
Ayşe Polat’ın "Luks Glück" (Luk’un Şansı) adlı komedisi ise, piyangoda büyük ikramiyeyi kazanan Almanyalı bir Türk ailenin hikayesini anlatıyor. Hamburglu genç yönetmen filminde Türk-Alman klişelerini başrarılı bir şekilde sorguluyor. Filmi kurgulayan Marty Schenk başarılı kurgusu için geçen yıl Hof Film Festivali’nde "2010 Alman Film Teşvik Ödülü”nü kazanmıştı. Ayşe Polat kısa metrajlı filmi "Ein Fest für Beyhan" (Beyhan'ın Şenliği) ile 1994 yılındaki Türkiye/Almanya Film Festivali ’nde "En İyi Kısa Film" ödülünü kazanmıştı. Sempatik genç yönetmen festivale başrol oyuncularıyla birlikte konuk oluyor.
Çağdaş sinema sanatının çok iyi örneklerinden birisini ise Christop Hochhaeus’lerin "Unter Dir die Stadt“ (Alttaki Şehir) adlı filmi oluşturuyor. Genç bir kadının bir banka menajeriyle yaşadığı ilişkiyi konu alan filmin kahramanları, büyük kentin anonim yaşamı içinde, gökdelenlere yerleşmiş bankaların yönetim katlarında sevgi ve sıcaklık arayışında aynı zamanda içsel bir yolculuğa da çıkıyorlar. "Unter Dir die Stadt" (Alttaki Şehir) 2010 Münih Festivali ’nde "En İyi Senaryo" ödülünü kazanmış ve Uluslararası Cannes Film Festivali’nin "Un Certain Regard“ bölümünde de gösterilmişti. Yönetmen Christop Hochhaeusler ile oyuncular Nicole Krebitz ve Robert Hunger-Bühler gösterimlerden sonra sinemaseverlerle söyleşilerde bulunacaklar.
Yönetmen Murat Saraçoğlu, içinde bulunduğumuz günlerde Türkiye ’de vizyona giren filmi "72. Koğuş" (Zelle 72)‘u Orhan Kemal’in aynı adlı romanında beyazperdeye uyarlamış.
Festivalde uluslararası prömiyerini de gerçekleştirecek olan film, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir hapishane koğuşunu paylaşan bir grup insanın maruz kaldığı insanlık dışı koşulları anlatıyor. Yönetmen Murat Saraçoğlu Nürnberg’e Yavuz Bingöl, Hülya Avşar ve Kerem Alışık gibi yıldız sanatçılardan oluşan oyuncu ekibiyle geliyor.
Festivaldeki bir diğer uluslararası prömiyer, Sinan Çetin ’in "Kağıt" (Das Papier) adlı filmi. Bir sinema yönetmeniyle bir sansür memuru arasında geçen amansız mücadeleyi mizahi bir dille anlatan bu sıradışı film, aşırı derecede dallanıp budaklanmış bürokrasi mekanizmalarını gözler önüne seriyor. Filmin başrol oyuncularından Ayşen Gruda 2010 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü kazanmıştı. Ünlü yönetmen Sinan Çetin festivale oyuncuları Öner Erkan ve Asuman Dabak ile birlikte konuk oluyor.
Yarışmada filmiyle yeralan bir diğer yönetmen ise Selim Demirdelen. "Kavşak" adlı eserinde, gerçekliğin ezici baskısından kaçıp hayal dünyasına sığınan bir muhasebecinin hikayesini anlatıyor. Türkiye’de Antalya Altın Portakal Film Festivali gibi birçok festivalde gösterilen "Kavşak", Uluslararası Adan Film Festivali’nde "En İyi Yönetmen“, "En İyi Kadın Oyuncu", "Umut Veren Oyuncu" ve "En İyi Müzik" ödüllerini kazanmıştı. Yönetmen Selim Demirdelen oyuncuları Güven Kıraç ve Sezin Akbaşoğlu ile birlikte söyleşilerde hazır bulunacak.
Seyfi Teoman ’ın üçlü bir aşk ilişkisini anlattığı "Bizim Büyük Çaresizliğimiz“ 61. Uluslararası Berlin Film Festivali ’nin resmi yarışma bölümünde de yeralmıştı. Film, okul dönemlerinden beri birlikte yaşayan iki erkeğin birbirlerinden habersiz bir şekilde aynı genç kıza aşık olmalarını anlatıyor. Yönetmen, Barış Bıçakçı ’nın aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı filmi hakkında şöyle diyor: "Hikayeye konu olan ana duygu, her türlü kusuru ve yetersizliği gözardı eden, geri döndürülemez geçmişi ve yaşanamayan aşkları ve sevgiyi işleyen bir melankoli.
19 Mart 2011, Cumartesi
Panel
Konu: "Türkiye ’den Göçün 50 Yılı- Kültür Politiklarının Bir Bilançosu"
Saat: 18.00’da
Yer: Festsaal
Katılımcılar: Zafer Şenocak, Yazar Klaus Eder, Uluslararası Sinema Yazarları Birliği FIPRESCI Genel Sekreter Claudia Hahn-Raabe, İstanbul Goethe Enstitüsü Başkanı Johannes Odenthal, Berlin Sanat Akademisi Program Yöneticisi Moderasyon: Joachim Hauck, Nürnberger Nachrichten Başredaktörü
Konuya ilişkin gösterilecek filmler:
- "E5 - Die Gastarbeiterstraße - E5 Ölüm Yolu“
Yönetmen Tunçel Kurtiz’in katılımıyla, 20.03.11, Saat 19.00, Festsaal
- "Almanya Acı Vatan - Deutschland Bittere Heimat" (Yönetmen: Şerif Gören). Gösterimin ardından Hülya Koçyiğit ile söyleşi, 23.03.11 Çarşamba, Saat 20.45, Festsaal
- "In fremder Erde - Yabancı Topraklarda" (Yönetmen: Ayhan Salar), 20.03.11, Saat 16.30, Festsaal
- "Wir sitzen im Süden - Yedek Memleket". Gösterimden sonra yönetmen Martina Priessner ve katılımcılar Çiğdem Özdemir ve Fatoş Yıldız ile söyleşi. 19.03.11, Saat 15.00, Festsaal
Konuyla ilgili gerçekleştirilecek sunumlar:
20.03.2011 Pazar, Saat 17., Festsaal: "Bir Dönemin Başlangıçları". Hasan Çil’in göçün tarihi konulu sunumu.
25.03.2011 Cuma, Saat 22:00, Festsaal: "Türkiye-Almanya İşgöçünün Sinema Sanatındaki Durakları" Tuncay Kulaoğlu ve Martina Priessner’in video sunumu
21 Mart 2011, Pazartesi
Panel
Konu: İslam Dünyası ve Avrupa’da Dönüşüm mü?
Saat: 20.15’te
Yer: Festsaal’de
Katılımcılar: Aiman Mazyek, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı, Prof. Dr. Mathias Rohe, Erlangen-Nürnberg Üniversitesi, Dr. Ludwig Ammann, İslam Bilimcisi,
Moderasyon: Georg Escher (Nürnberger Nachrichten)
Festival programında konuyla ilgili yeralan filmler:
- "The Green Wave - Yeşil Dalga"
Yönetmen: Ali Samadi Ahadi
21.03.11 Pazartesi, Saat 18.45, Festsaal, film gösteriminin ardından panel gerçekleştirilecek.
- "Büşra", Yönetmen: Alper Çağlar. Filmhauskino, Film gösteriminin ardından Alper Çağlar ile söyleşi.
-"Kick in Iran Iran’da Tekvando”, Yönetmen: Fatima Geza Abdollahyan
22.03.11 Salı, Saat 18.00, Festsaal ve 26.03.11 Cumartesi, Saat 22.00, Festsaal
- "Das Herz von Jenin Jenin’in Kalbi", Yönetmenler: Marcus Vetter ve Leon Geller
19.03.11 Cumartesi, Saat 21.15 Uhr, Filmhauskino ve 27.03.11 Pazar, Saat 14.00 Festsaal
Festival’de Müzik Akşamları
Bu yıl festival seyircilerini ve konuklarını, Künstlerhaus Königstr. 93 adresindeki Festival Merkezi Künstlerhaus ’ta saat 22:00’dan itibaren zengin bir müzik programı bekliyor. Her akşam farklı müzik grupları gece geç saatlere kadar programlarını sunup festival gününü zevkli tınılarla kapatacaklar
Sanatçılarla Söyleşiler:
Yönetmen ve sanatçıların gösterimler sonrasında katılacağı söyleşiler şöyle:
18.03.2011 Cuma, Saat 19.30, Festsaal:
"Raging Bull Wie ein wilder Stier Kızgın Boğa",
Gösterimden sonra Fatih Akın ile söyleşi
18.03.2011 Cuma , Saat 21.45, Festsaal:
"New York, I love you“
Gösterimden sonra Fatih Akın ve Uğur Yücel ile söyleşi
19.03.2011 Cumartesi, Saat 18:45, KommKino:
"Soul Kitchen - Aşka Ruhunu Kat"
Gösterimden sonra oyuncu Adam Bousdoukos ile söyleşi
19.03.2011 Cumartesi, Saat 21.00, Festsaal:
"Siyah Beyaz Schwarz Weiß“
Gösterimden sonra yönetmen Ahmet Boyacıoğlu ve oyuncular Tunçel Kurtiz, Erkan Can
Nejat İşler ve Şevval Sam ile söyleşi
20.03.2011 Pazar, Saat 14.00, Festsaal:
"Yollarda Unterwegs“
Gösterimdem sonra yapımcı ve İstanbul Goethe Enstitüsü Başkanı Claudia Hahn-Raabe ile söyleşi
22.03.2011 Salı, Saat 20.30, Festsaal:
"Mahpeyker: Kösem Sultan“
Gösterimden sonra Selda Alkor ile söyleşi
22.03.2011 Salı, Saat 20.45, Filmhauskino:
"Kavşak - Die Kreuzung"
Gösterimden sonra yönetmen Selim Demirdelen ve oyuncular Güven Kıraç ve Sezin Akbaşoğlu ile söyleşi
22.03.2011 Salı, Saat 18.00, Filmhauskino:
"Unter Dir die Stadt Alttaki şehir"
Gösterimden sonra yönetmen Christoph Hochhäusler ve oyuncular Nicolette Krebitz ve
Robert Hunger-Bühler ile söyleşi
23.03.2011 Çarşamba, Saat 18.30, Festsaal:
"Luks Glück Luk’un Şansı"
Gösterimden sonra yönetmen Ayşe Polat ve oyuncular René Vaziri, Aylin Tezel ve Sumru
Yavrucuk ile söyleşi
23.03.2011 Çarşamba, Saat 21.15, Filmhauskino:
“Der Albaner Arnavut”
Gösterimden sonra yönetmen Johannes Naber ve oyuncular Nik Xhelilaj ve Xhejlane Terbunja ile söyleşi
24.03.2011 Perşembe, Saat 18.45, Filmhauskino:
"Bizim Büyük Çaresizliğimiz - Unsere große Verzweiflung"
Gösterimden sonra yönetmen Seyfi Teoman ve oyuncular İlker Aksum ve Güneş Sayın ile söyleşi
24.03.2011 Perşembe, Saat 19.00, CineCitta:
"Kağıt - Papier"
Gösterimden sonra yönetmen Sinan Çetin ve oyuncular Öner Erkan ve Asuman Dabak ile söyleşi
24.03.2011 Perşembe, Saat 21.00, CineCitta:
"72. Koğuş - Zelle 72"
Gösterimden sonra yönetmen Murat Saraçoğlu ve oyuncular Yavuz Bingöl, Kerem Alışık ve Hülya Avşar ile söyleşi
24.03.2011 Perşembe, Saat 21.15, Filmhauskino
"Das letzte Schweigen - Son Sessizlik“
Gösterimden sonra yönetmen Baran Bo Odar ve oyuncu Wotan Wilke Möhring ile söyleşi
25.03.2011 Cuma, Saat 19:30, Festsaal
Bütün yönetmenlerin katılımıyla Kısa Film Yarışması Gösterimi
Festivalin onur konuğu Fatih Akın, yönetmenlik kariyerine damga vuran usta işi üç filmi "Fatihs Filmperlen - Fatih Akın ’ın Film Seçkisi" başlığı altında tanıtacak. Fatih Akın, 18.03.2011 cuma günü saat 22.00 ’dan itibaren Festsaal’de "Wie ein wilder Stier-Kızgın Boğa" (Yönetmen: Martin Scorsese), "Die Unbezwingbaren America America“ ve "Jenseits von Eden- Cennetin Doğusu" (Yönetmen: Elia Kazan) adlı filmleri sunup festival izleyicileriyle sohbet edecek.
Ayrıca festivalin onur konuğu Fatih Akın’ın birçok filmini kapsayan özel bir retrospektif de program kapsamında sinemaseverlere sunuluyor.