Tatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Doğa kış uykusundan uyanmaya, baharın kokusu etrafta hissedilmeye başladı. Büyük şehirlerde henüz farkında olmasak da cemreler düştü, dallara su yürüdü ve ağaçlar çiçeklendi. Uzman jürimize yurtiçinde baharı en güzel nerelerde karşılayabileceğimizi sorduk; birbirinden cazip 10 öneri aldık.
#SeyahatSıcaklar tüm hızıyla bunaltmaya devam ederken tatlı keyfimizden geri kalacak değiliz! Bici biciden rokokoya, soğuk baklavadan sorbeye ‘serin ve hafif’ tatlılar kolay yeniyor, ağırlık yapmıyor. En lezzetli ‘ferah’ tatlılar yapan yerleri jürimize sorduk.
#GazetehaberleriArtık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu, güzel bir dondurma... Bu hafta şefler, gastronomi ve seyahat yazarlarından oluşan jürimize en sevdikleri dondurmacıları sorduk. Listemizde sade ve çikolatalı gibi klasiklerin yanı sıra özel tatlar da var.
#GazetehaberleriAcelen varsa ne işin var Datça’da… Anlatması bile kolay Datça’yı: Sakinliği, birbirinden temiz, berrak koyları, bozulmamışlığı, Eski Datça’nın rengarenk sokakları, tertemiz havası ve ekim sonuna kadar devam eden deniz sezonu şeklinde özetlerim bu tatlı yarımadamızı…
#DatçaBir zamanlar Amerika’da South Beach, Miami’nin adını gölgeleyecek kadar ünlüydü. Son yıllarda eğlence yerleri karşıdaki Biscayne Körfezi’ne taşındı. Ünlü sanat galerileri, restoranlar, şık butikler de bu göçe katıldı. Değişim, kentin çok kültürlü dokusunu zenginleştirdi. Little Haiti ile Little Havana, Little Venezuela ile Little Moscow arasındaki rekabet kızıştı. Bununla birlikte South Beach’in beyaz kumsalları eskisi kadar güzel.
#Miami1915’te gerçekleştirilen, Avustralyalıların acılı sayfalarından biri olarak kabul edilen ve tarihe ‘Broken Hill Saldırısı’ olarak geçen bir terör vakasından yola çıkılarak çekilen ‘Türk İşi Dondurma’, kendince yeni bir tarih ve kahramanlık destanı yazıyor. İnandırıcı bir senaryodan yoksun olan film, komediyle dram arasında gidip gelirken bolca hamasete soyunuyor.
#Uğur VardanKutlama için, keyif için, şöyle bir-iki lokma atıştırmak için... Ne için olursa olsun, hepimiz verdiğimiz paraya, ayırdığımız zamana değecek mekânlarda yemenin peşindeyiz. Karaca ve Hürriyet gazetesi işbirliğiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi, işte tam da bu amaca hizmet ediyor. İlki geçen yıl yayımlanan rehberin ikincisi de hazır.
#İncili Gastronomi RehberiBalkanlar’da, burnumuzun dibinde avuç içi kadar bir ülke. Avrupa’nın en genç devleti: Karadağ. Şirket kurana çalışma, ev alana oturma izni veriyor; kendisiyle birlikte Avrupa Birliği’ne girme hakkı vaat ediyor. Ev alıp yerleşmek için de çalışmak için de giden çok. Hatta Türkler rekor üstüne rekor kırıyor. Avrupa’daki yeni yuvamız Karadağ’ı tanımaya hazır mısınız? Gidip yerleşenler anlatıyor...
#KaradağFransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan Nice, Fransa’nın en büyük 5. şehri. Nice’de yapılacak ve görülecek pek çok şey var. Restoranları, katedralleri ve Nice’de yaşayanlar için yürümenin bir gelenek haline geldiği Promenade des Anglais… Hepsini sizler için gezdim. İşte Nice gezi yazım.
#Nice Gezi RehberiFransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan Nice, Fransa’nın en büyük 5. şehri. Nice’de yapılacak ve görülecek pek çok şey var. Restoranları, katedralleri ve Nice’de yaşayanlar için yürümenin bir gelenek haline geldiği Promenade des Anglais… Hepsini sizler için gezdim. İşte Nice gezi yazım.
#Nice Gezi Yazısı93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosZevkler, tercihler, beğeniler detaylanıp farklılaştıkça, semt aidiyeti artıyor. Bu ayrışmanın vitrinleri de o semtlerin lokal mekânları oluyor. Artık mahallemizde yiyor, mahallemizde içiyor, semtimizde dans ediyor ve sosyalleşiyoruz. Umut etmeye değer mi, ne dersiniz: Mahalle baskısının yerini mahalle sevdası mı alıyor?
#Mahalle KültürüYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünÇok sevdiğimiz yiyecekler hakkında bilimsel gerçeklerden, kıyıda köşede kalmış bilgilere kadar her şeyi öğrenmek isteriz. Tatlıların belki de en gözdesi dondurma hakkında tarihçesinden, alışkanlıklarına, besin değerlerinden, hijyen koşullarına tüm detaylar bu yazıda bir arada. Dondurma tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
#DONDURMA