Güney Kore'de yayınlanan bir magazin program, dünya rekorlarıyla ilgili bölümünde, dünyanın en uzun insanı ve dünyanın en büyü burnunu ekrana getirdi. Bu anları bizim açımızdan ilginç kılan detay ise, iki rekortmenin de Türk olmasıydı.
#Güney Kore51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme Hastalığı2018 yılının 19 Mayıs günü bütün dünya yeni bir peri masalının ilk satırlarına tanıklık etti. Henüz 12 yaşında bir çocukken kaybettiği annesi Diana'nın tabutunun arkasında gözyaşlarını zor tutarak yürüyen görüntüsüyle hafızalara kazınan Harry, kısacık zamanda tanıyıp aşık olduğu Meghan Markle ile hayatını birleştirdi o gün.
#Meghan MarkleDünyada son iki yıldır İngiltere'nin kraliçesi olarak tahtta oturan Camilla Parker Bowles kadar yoğun bir biçimde nefret toplayan çok az insan vardır büyük olasılıkla. Şöyle bir bakıldığında da sanki kendisini kocası Kral Charles'tan başkası sevmiyormuş gibi görünüyor hatta.
#Camilla Parker BowlesEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkMayo Clinic'ten araştırmacılar biyolojik yaşı belirlemenin kolay ve ekipmansız bir yolunu keşfetti. Ekip, tek ayak üzerinde dengede durabildiğiniz sürenin sinir, kemik ve kas gücünün kritik bir göstergesi olduğunu, özellikle de baskın olmayan bacağınızın üzerinde ne kadar süre durabildiğiniz yaşlılığın bir işareti olduğunu söylüyor.
#Tek Ayak TestiNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTek ayak üzerinde durma, denge ve koordine yeteneklerimiz hakkında önemli bilgiler verebilir. Yaşlandıkça denge yeteneğimiz genellikle azalır, çünkü kas kuvveti ve esneklik gibi faktörler değişir. Dengede durma süreniz, genel sağlık durumunuz, fiziksel kondisyonunuz ve biyolojik yaşınız hakkında değerli bilgiler sunabilir. Bu testi düzenli olarak yaparak, denge yeteneğinizi ve dolayısıyla genel sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.
#Denge TestiBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#1Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniDaha önce estetik burun ameliyatı olmuş ancak istenilen sonucu elde edememiş hastalar ikinci, üçüncü veya daha fazla ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedirler. Revizyon burun estetiği ameliyatı, rinoplasti sonrası burnun anatomisinden ya da fonksiyonel yapısından kaynaklı problemler nedeni ile birden fazla kez yapılan rinoplasti ameliyatlarına verilen isimdir. estetik burun ameliyatlarında belli bir oranda ikinci bir ameliyat olma olasılığı vardır. Bu oran hastaya ve hastanın burun yapısına göre değişmektedir.
#Sponsorlu İçerikSon dakika haberine göre; Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, Tavşantepe Mahallesi'nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığının belirlendiği belirtildi.
#Narin GüranCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle Şişli’de düzenlenen Muhtarlar Buluşması’na katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de yaklaşık 2 milyon, Lübnan’da 1 milyondan fazla insan evini, barkını, yıllardır yaşadığı toprakları terk etmek zorunda bırakıldı. Bunların kanı Netanyahu denilen gözü dönmüş birisinin elindedir. Amerikası, Avrupası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adeta oyuncak olmuş durumda. On binlerce kadın öldü, kadın hakları kuruluşlarının gıkı dahi çıkmadı. 175 gazeteci öldü, uluslararası medyanın umurunda değil. Gezi olaylarında bir ay boyunca Taksim’de kamp kuranların hiçbirini Filistin’de ve Lübnan’da göremedik, göremiyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay’da halkla buluşmada Suriye’de hazır af çıkmışken sığınmacıların davul zurnayla ülkelerine gönderilmesi gerektiğini söyledi. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da “Gerekiyorsa Esad’a birlikte gidelim” çağrısı yaptı.
#SuriyeOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkKoronavirüs pandemisi sona erdi, milyonlarca insanın ölümüne yol açan, sayısız insanı da birçok sağlık problemiyle yaşamaya mahkum eden kabus sona erdi. Artık grip gibi bir hastalığa dönüşen virüs hâlâ aramızda. Ve bu virüs yüzünden yaşananlar da hâlâ unutulmuş değil…
#Al PacinoKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkJose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneSosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız Bandı