Bu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıDepremzede illerin yeniden ayağa kalkmasında ekonomi hayati önem taşıyor. Üretimin de ağır hasar aldığı Adıyaman ve Malatya’da sanayiciden esnafa kadar herkesin talebi aynı. Deprem konutlarının inşa edilmesi ile işçi sorununun çözülmeye başlayacağını belirten sanayiciler, bölgede yeni prim ve vergi destekleri talep ediyor. Adıyaman ve Malatya için turizmde pozitif ayrıcalık isteyen temsilciler bu yolla sosyal hayatın da güçleneceğini anlatıyor.
#DepremzedeBir zamanlar Malatya’nın kalbi olarak bilinen ve İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzetilen çarşının yerinde artık devasa bir şantiye, iş makineleri, konteyner ve çadır dükkânlar var. Hem esnaf hem de halk şehrin bir an önce ayağa kaldırılıp eski canlı günlerine dönmesini istiyor.
#MalatyaEvvelsi gece saat 23.50 sularında Yalova’nın Çınarcık ilçesi açıklarında, İstanbul’da da hissedilen 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ne ben ne ailem bu depremi hissettik. Bundan önce 4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremi de aynı şekilde hiç hissetmedik. Ancak hem mahalle komşum hem de gazeteci arkadaşım Emre Eser her 3 depremi de oturduğu 4 yıllık, 8 katlı yeni binasında sanki “İstanbul yıkılıyormuşcasına” hissettiğini söyleyince, dahası birçok arkadaşımdan da “Nasıl yani hiç mi hissetmedin” tepkisi alınca “Acaba” dedim, “Emre, 4 yıllık yeni binada depremi böylesine büyük hissederken ben 40 yıllık binada aynı depremi neden hissetmedim? Yoksa binamız çok mu sağlam?” Ve anladım ki bu durum çoğumuz için hayli yanıltıcı olabileceği gibi kafa da karıştırıyor. Ben de durumu uzman hocalarımıza sordum. İşte yanıtlar...
#DepremJeologlara göre Marmara Denizi’nde deprem kaçınılmaz. İstanbul her an şiddetli bir depremle sarsılabilir. Alanında uzman olan isimler, gerekli önlemler alınırsa İstanbul’un olası depremi en az kayıp ve hasarla atlatmasının mümkün olduğunu söylüyor ve şu hazırlıkları öneriyor...
#JeologDeprem nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden yabancı gazeteci de Türkiye’ye geldi. Özellikle deprem ülkeleri olan Japonya, Tayvan ve İtalya’dan gelen gazetecilerin ortak görüşü şöyle: “Felaketin bu denli büyük olduğunu tahmin edememiştik. Depremin şiddeti karşısında şaşırdık.”
#DepremTürkiye’nin dört bir yanından afet bölgesine gelen madenciler, onlarca canı enkazdan sağ salim çıkardı. O ekiplerden biri de gece mesaisinden çıkar çıkmaz bölgeye koşan Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi (KİAŞ) madencileriydi. Şefleri ‘Gönüllü var mı?’ diye sorduğunda bir teki bile ‘Yok’ demedi... Adıyaman’a geldiklerinde her sokakta birileri kollarından tutup enkaza çekiyordu. Bir yıkıntıda ses olduğunu öğrenince sabaha kadar elleriyle kazdılar. Ve 11 yaşındaki Talha’ya ulaştılar. Enkaz enkaz dolaşan KİAŞ madencileri “Orada kendi canımız var gibi kazıyoruz. Kazmaya da devam edeceğiz” diyor.
#MadenciDepremin acısını sırtında taşıyan depremzeler zor şartlarda bekleyişini sürdürüyor. Çoğu bundan sonrasında ne olacağını merak ediyor. Kimi nerede yaşayacağını kimi okul hayatını kimi hasar gören evini soruyor. Hepsi bu belirsizliğin acılarını büyüttüğünü ve bilgilendirilmek istediğini belirtiyor. Yetkilileri arka mahallelere davet ediyor.
#AdıyamanDepremin yerle bir ettiği Adıyaman’da profesyonel ekiplerle birlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllü ekipler de bulunuyor. Bunlardan biri de Trabzon’un Of ilçesinden gelen 20 kişilik ekip. Enkazın altına korkusuzca giren Of ekibi, şimdiye kadar 3 çocuğa ikinci bir hayat verdi.
#AdıyamanHürriyet muhabirleri, depremin 5’inci gününde Kahramanmaraş, Elbistan, Nurdağı, İslahiye, Adıyaman, Hatay ve Malatya’yı gezdi. Arama kurtarma çalışmalarını, yardımların dağıtılmasını yerinde gördü. Deprem bölgelerindeki son durumun fotoğrafını çekti.
#Kahramanmaraşİskenderun’da enkaz altında kalanların yakınlarının endişeli bekleyişleri sürüyor. 3 gündür gözlerini kırpmadan kurtarma çalışmalarını izliyorlar. Yakını olan bir kişi, “Enkazda hepimizin yakını var. Üzerine dozer çıkıyor. Ne olur dozerleri enkaz üzerine çıkarmayın, ezilirler” diyor.
#İskenderunEkonomi medyası ve iş dünyası, 14. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde buluştu. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’nde, haberleriyle gündem yaratan medya mensupları belirlendi. 32 kişilik jürinin puanlamalarıyla bu yıl 14 dalda ödül takdim edildi.
#Ekonomi Basını Başarı ÖdülleriBu hafta İşin Peşinde köşesi için 1980 yılından bu yana İstanbul’da seyyar çiğ köfte satan Hüseyin Kurne ile beraber mesai yaptık. Karaköy’de açtığımız tezgâhın müşterisi hiç eksik olmasa da Kurne’ye göre İstanbul’da seyyar satıcıların müşterileri giderek azalıyor. İşler zorlaşıyor. Tezgâhta günlük 5 kilogram çiğ köfte satılıyor. Maliyeti ise 360 lira. Mesainin büyük bölümünde maliyeti çıkarmak için uğraş verilirken son 2 saat satılanlar kâra yazıyor. Günlük kazanç 150 lirayı buluyor. Çalışırken 10-15 saniyede dürümü hazırlamak zorundasınız.
#Seyyar SatıcıMarketlere yönelik denetimlerin ertesi gün indirim ve kampanyalarla kendini gösterdiğini söyleyen TESK Başkanı Palandöken, “Asıl adım perakende yasası ile atılmalı. Geç kaldık. Gramaj oyunlarının, tekelleşmenin, fiyat istikrarının ve rekabeti bozan her unsurun önüne bu yasa geçecek. Biz sadece dünya standartlarının getirilmesini istiyoruz” dedi. Palandöken, yasanın neler getireceğini anlattı.
#MarketBu yaşananlar ne ilk ne de son olacak. Yangınlar sayısı ve şiddeti artarak önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Peki nasıl hazırlıklı olacağız? Her şeyden önce bilgiye dayanmayan, ezbere, insan merkezli enformasyon ve komplo teorilerinden uzak duracağız. Bilimsel, doğayı anlamaya dönük veri ve görüşlere yakın olmalıyız. Bizim ezberlenmiş doğrularımızla doğanın doğruları arasındaki farkı gidermeden, sorunlara kalıcı çözümler üretmek mümkün değil. Doğru sorulara doğru yanıtlar bulmalı ve uzmanlara kulak vermeliyiz.
#Gazetehaberleri