Beni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeKonya’da lise öğrencilerinin ‘sıfır atık’ konusunda farkındalık yaratmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için geliştirdiği makineler Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda kullanılmaya başlandı. Öğrenciler, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan kompost ve ‘pak-matik’ adını verdikleri atık toplama ve ayrıştırma makineleriyle geri dönüşüm teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. ‘Sıfır atık mucitleri’ bir yandan hali hazırda kullanımda olan makineleri üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan çevre kirliliğinin önüne geçmek için yeni icatlar çıkarıyor.
#KonyaSadece otomobiller değil, kamyonlar da elektrikleniyor. ABD ve Avrupa’da satışına başlanan elektrikli kamyonların 2023’te Türkiye’de de satışa çıkması planlanıyor. Biz de, Türkiye’de satışa sunulacak ilk elektrikli kamyon eActros’u test ettik. 400 kilometre menzile sahip elektrikli kamyonu kullanmanın benzinli veya dizel bir otomobili kullanmaktan bile daha kolay olduğunu gördük.
#Elektrikli KamyonÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikÇinli bir şirket, NASA’nın üzerinde çalışıp sonradan vazgeçtiği projeyi hayata geçirecek. Benzeri bir tasarımla yapılacak olan 12 kişilik hipersonik uçak tüm zamanların rekorunu kıracak. Hipersonik uçak rekabetinde en yüksek hıza erişecek uçağın detayları sır olarak saklanıyor. Tasarım aşamasındaki uçak Şanghay-New York arasını 2 saatte uçacak. Bu uçuş, Boeing 777 geniş gövdeli bir uçakla yaklaşık 15 saat sürüyor. Kesin olarak açıklanmamakla birlikte uçağın saatteki hızı 5.500 km’den az olmayacak. Bu, İstanbul-New York arasını bir saatten biraz fazla zamanda uçması anlamına geliyor.
#ÇinDünyanın karşılaştığı çevre sorunlarıyla mücadelede, şirket bünyesinde sürdürülebilir faaliyetleri hayata geçiren ve bu kapsamda çevreci yakıt kullanmaya da başlayan Türk Hava Yolları (THY), 2021 yılında on binlerce ağacın kesilmesini, yüzbinlerce metreküp suyun ise kirlenmesini önledi.
#Türk Hava Yollarıİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerTürkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’ne (TÜRKBESD) üye firmaların iç satış ve ihracat olmak üzere 6 ana üründe toplam satışları yılın ilk yarısında 2020 senesinin aynı dönemine göre %41 oranında artarak 17.426.912 adet olarak gerçekleşti.
#Beyaz EşyaEkiplerin kapı kapı gezerek kullanılmayan elektronik atıkları geri dönüşüme kazandırdığını belirten Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Elektronik atık çöp değildir. Doğaya ciddi derecede zarar verir. Vatandaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz” dedi.
#YENİMAHALLEÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum iklim değişikliğine ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum "Ülkemizin tamamında sel, heyelan, erozyon, taşkın tehdidi altında bulunan bölgelere yeniden inşa faaliyetine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüm bu risk altındaki yapılar için uygun alanlar belirlenecek ve kamulaştırma ve o alanlarda dönüşüm projeleriyle taşıma süreci başlatılacak" dedi.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Şehirlerimizde bir yandan tarihi, kültürü, medeniyeti koruyacak, diğer yandan yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz. Önümüzdeki dönemde otonom araçlar, birbirleriyle iletişim halinde şehir hayatındaki yerlerini alacaklar. Trafik yönetimini, otopark sistemlerimizi anlık araç bilgileriyle merkezi bir yazılım üzerinden yöneteceğiz" dedi.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulması, Sıfır Atık’ın ve çevre dostu bisikletli ulaşımın yaygınlaştırılması için AK Partili milletvekillerimizce TBMM’ye sunulan yasa teklifi, Çevre Komisyonu’nda kabul edildi” dedi.
#TBMMTürk Hava Yolları (THY), 2019 yılı sürdürülebilirlik raporuna göre geçen yıl hem çevreye hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. 63 futbol sahası kadar toprak, 7 bin 935 adet ağaç ve 784 adet olimpik yüzme havuzunu dolduracak miktarda su kurtarılırken, alınan önlemler sayesinde tonlarca plastik kullanımının da önüne geçildi.
#Türk Hava Yollarıİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#PlastikBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), elektronik atık toplama ve dönüştürme çalışmalarının ayrıntılarını Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi'nde açıkladı. Araştırmalara göre 2016 yılında Türkiye'de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer görülüyor. Evlerdeki en yaygın elektronik atıkların cep telefonu, tablet, fotoğraf makinesi ve yazıcı olması da dikkat çekiyor.
#TeknolojiCıva tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Anorganik cıva genellikle cıva tuzları halindedir. Başlıcaları cıva klorür, cıva fulfimat, ve cıva sülfürdür. Cıva tuzları ağızdan alındığında yarı ömrü 40 gündür.
#Civa