Mutfağı kuvvetli illeri hep sevmişimdir. Bir de engin tarihini, kültürel birikimini yüzlerce, hatta binlerce yıl bayrak gibi taşımış ve hala yaşatıyorlarsa bilin ki oradaki yemekler karın doyurmaktan fazlasını yapıyor demektir. Elazığ ve Malatya da bu bahsettiğim değerlere sahip koca anıt gibi iki şehir. Şunu anladım ki; bu şehirlere yolunuz düşerse ve damak tadına önem veriyorsanız kilo almadan dönmeniz çok zor.
#Elazığ LezzetleriTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞElazığ, kendine has lezzetleri ve zengin yöresel mutfağı ile kültürel bir doygunluk sunuyor. Elazığ’da günün her saatinde her türlü yemek yenilebilir. Her öğün ayrı ayrı adlandırılıyor. Elazığ'da örneğin, kuşluk ve yatsılık diye de yemek saatleri bulunuyor. Elazığ'ın en meşhur yöresel yemekleri nedir? İşte, tüm detaylar.
#Elazığ YemekleriDaha önce hiç bağbozumuna gittiniz mi bilmiyorum ama ben o asmaların arasında dolaşırken kendimi yüzyıllardan beri devam eden bir geleneğin parçası gibi hissediyorum. Üzümün bereketli topraklarda yeşermesiyle başlayan yolculuğuna şahit olurken doğanın mucizesini yaşamanın sevinci doluyor içime. Her anın tadını çıkarabilin diye önerim günübirlik bir tur yerine bir bağ otelinde kalmanız. O sebeple bu hafta İstanbul’dan yola çıkıp bağların izinde yol alırken konaklamanız için en güzel bağ otellerini derlediğim bir liste hazırladım.
#HürriyetTarihi Harput Kalesi’nin eteğine kurulmuş; bir yanıyla modernliği, bir yanıyla kadim bir tarihi içinde barındıran Elazığ, pek çok farklı turistik deneyim de sunuyor. Sonbaharda bir başka güzelleşen Hazar Gölü’nde tekne gezisine çıkmak, Fırat Nehri’nde ‘zipline’ yapmak, Eskibağlar’da Hazar Vadisi’nin seyrine dalmak bu kentin sürprizlerinden bazıları...
#HürriyetTürkiye coğrafyasının zenginliğini keşfetmenin en güzel yollarından biridir rayları takip etmek. Trenler, çok sayıda şehirle beraber bölgenin sadece doğal güzelliklerini değil, zengin lezzetlerini ve insanlarını da tanıma fırsatı verir. Sonbaharsa rengârenk masalsı manzaraların görülebileceği en güzel zaman. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hasret kaldığımız popüler Doğu Ekspresi ya da daha farklı denenmemiş bir yol isterseniz Van Gölü Ekspresi vagonları bizi çağırıyor...
#Hürriyet5 yıldır Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak hem popüler yemekleri tanıtan hem de gizli tatları açığa çıkaran Ali Miraç Aşık, lezzet yolculuğuna pandemi döneminde de devam ediyor. Yapımcıların da radarına giren Aşık’a televizyon programı yapması için teklifler geliyor: “İçime sinen bir proje olursa çıktığım lezzet yolculuğunu ekrana taşıyabilirim.”
#İzmir5 yıldır Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak hem popüler yemekleri tanıtan hem de gizli tatları açığa çıkaran Ali Miraç Aşık, lezzet yolculuğuna pandemi döneminde de devam ediyor. Yapımcıların da radarına giren Aşık’a televizyon programı yapması için teklifler geliyor: “İçime sinen bir proje olursa çıktığım lezzet yolculuğunu ekrana taşıyabilirim.”
#İzmirBağbozumu bir şenliktir, yüzyıllardır tekrarlanan bir coşkuya ortak olursunuz. Bağlardaki üzümleri toplarken doğanın, insanın yüzlerce yıllık emeğini hissedersiniz. Hem doğayla buluşmanız hem de orta halli bütçelerle güzel tatiller yapmanız için bağbozumu mevsiminde, cennet ülkemizin bağlarını birlikte keşfedelim.
#BağbozumuKız Kardeşim Projesi kapsamında yerel lezzetler üzerine çalışan girişimci kadınların desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen Yerel Lezzet Girişimciliği Destek Programı kazananları düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Toplantıda belirlenen kriterlere göre iş geliştirme hibesi almaya hak kazanan 11 girişimci kadına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Başkanı Evguenia Stoichkova, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır tarafından ödül verildi. Program kapsamında Türkiye genelinden 29 ilden restoran sahibi olan ve yerel lezzetler üzerine çalışan 114 girişimci kadının başvuruları değerlendirildi.
#Kız Kardeşim ProjesiYılın en uzun tatili bugün bitiyor. Bu dokuz günü kimimiz şehirde sevdikleriyle, kimimiz memlekete giderek, kimimiz de seyahate çıkarak değerlendirdik. Bazılarımız çoktan döndü, bir kısmımız hâlâ yollarda. Peki bu ‘muhteşem dönüşümüz’de yollarda hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Trafiğe takılmak istemiyorsak, nerelerde soluklanıp ‘lezzetli vakit’ geçirebiliriz? Tatil dönüşü sendromundan nasıl korunacağız, kapıldıysak çıkmak için ne yapmalıyız? Olağanüstü sahillerden ve doğadan birden bire kent hayatına girerken uyum sağlamamıza yardımcı olacak ara istasyonlar nereleri?
#İZMİRBeş-altı sene önce Şavşat’ta yediğim yemeği unutamayıp nerede bulabileceğimi soruştururken yolum Artvin Borçka’daki Meroli’ye düştü. İyi ki de düştü! Bu başarılı ‘fakir mutfağı’ örneği, lüks İstanbul lokantalarındaki çeşitlerin fersah fersah önünde...
#BurgazadaTürkiye’nin dört bir yanı tarihin, doğanın, gastronominin birleşiminden oluşan muhteşem üçlünün ev sahibi! Ve gezdikçe, gördükçe nasıl lütuf gibi bir ülkede yaşadığınızı yeniden anlıyorsunuz. Yıllar önce gitmiş ve bir tarih kenti Harput’tan çok etkilenmiştim. Sonbaharda bu kez bağbozumu vakti gittim Harput’a. Harput’u tekrar gezmek, hatırlamak iyi geldi. Ve yolunuz düşerse diye değil yolunuzu düşürün diye size de yazmak istedim.
#HARPUTBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu“Sağlığın Renkleri Yemek Tarifi” yarışmasında ortaokul ve lise öğrencileri birincilik için mücadele etti. Doğa Koleji’nin, entegre tesis yönetim şirketi ISS ile birlikte gerçekleştirdiği yarışma Türkiye genelindeki Doğa Koleji kampüslerinde gerçekleştirildi. Etkinliğe ortaokul ve lise öğrencileri katıldı.
#Öğrenci