Indiana Üniversitesi’nde Askeri ve Medikal Antropoloji alanında doktora yapan Dr. Ece Aynur Onur, Kore Savaşı’nda esir olan Türk askerleriyle ilgili ABD ordusu tarafından askeri tutanaklara geçirilen raporlara Amerikan Ulusal Arşivi’nde ulaştı.
#Kore Savaşı140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiAdem Ceylan, Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı olmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. Ankara'nın tek bağımsız adayı olarak seçim kazanan ve Çamlıdere Belediye Başkanı olduğu ilan edilen Adem Ceylan, kariyeri ve biyografisi ile merak ediliyor. Peki, Ankara Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Adem CeylanKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkAileler çoğunlukla çocukları da evlensin, bir yuva kursun ve çocuk sahibi olsun istiyor, hatta zaman zaman bu konuda onlara baskı dahi yapabiliyor. Evlilik ve çocuk baskısı, günün birinde evlenmek, anne baba olmak isteyenler için çoğunlukla katlanılabilir olsa da bir de hiç çocuk sahibi olmak istemeyenler var. Çocuk sahibi olmak istemeyen insanlar bu kararlarını çoğunlukla ailelerine kabul ettiremiyorlar. Peki aileler çocuklarının anne ya da baba olmak istemediklerini neden kabullenemiyor? Hem bu konuda ailesiyle sorun yaşayan insanların hikâyelerini dinledik hem de Uzm. Klinik Psikolog Berkay Ateş ile nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gerçek dünyadaki suçlar ve hak ihlâlleri için yaptığımız gibi, sanal alem için de, altyapı kurmak, teknoloji okuryazarı olmak ve tehdit edici unsurlara karşı, her türlü savunmayı, güçlendirmek için çalışmalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanSiz de zaman zaman kendinizi çok mutlu hissettiğiniz bir anda bu mutluluğun sonunda başınıza mutlaka kötü bir şey gelecekmiş hissine kapılıyor musunuz? Bu duygu nedeniyle istemsizce mutlu olmaktan korktuğunuz oluyor mu? Belki de sizin de yıllardır çerofobiniz var ama farkında değilsiniz!
#ÇerofobiOkullarımızdaki ‘sınıf annesi’ uygulamasının ortaya çıkış sebebi iyi niyetli. Ancak bazen bu görevi abartıp öğretmenin işine karışan annelerimiz de yok değil. Bazı sınıf anneleri öğretmenin işini kolaylaştırırken bazıları ise çocuklara ödev bile vermeye çalışıyor. Uzmanlar ise “Annenin sınıfta işi yoktur” diyor.
#Ömür KurtKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkTürk Hava Yolları Kadın Kabin memuru alımı son başvuru tarihleri belli oldu. Başvuruların ardından kabin memuru olarak değerlendirme süreci başarıyla geçen adaylar yaklaşık 2 ay süren eğitiminin ardından THY'nin uçuş kadrosuna dahil ediliyor. Peki 2023 THY Kabin memur alımı başvuru şartları neler? İşte, başvuru takvimine ve şartlara ilişkin bilgiler…
#ThyTürk Hava Yolları Kadın Kabin memuru alımı son başvuru tarihleri belli oldu. Başvuruların ardından kabin memuru olarak değerlendirme süreci başarıyla geçen adaylar yaklaşık 2 ay süren eğitiminin ardından THY'nin uçuş kadrosuna dahil ediliyor. Peki 2023 THY Kabin memur alımı başvuru şartları neler? İşte, başvuru takvimine ve şartlara ilişkin bilgiler…
#ThyAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor?
#Çöp EvAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor? Ülkemizden ve dünyadan örneklerle istifçilik hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık...
#İstifçilikSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme Bozukluğu‘Sorularla 20. Yüzyıl Edebiyatımız’da Oğuz Demiralp, II. Abdülhamit’le başlatıyor 20. yüzyıl edebiyatımızı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı kavramından değil, ‘20. Yüzyılda Edebiyatımız’ kavramından hareketle bakıyor. İşte bu ilk... Demiralp’e göre, 20. yüzyıl edebiyatımız ‘ifade özgürlüğünün kısıtlandığı baskı rejiminde’ ortaya çıkmıştır.
#Sorularla 20. Yüzyıl EdebiyatımızYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş Depremiİzmir’de tarih öğretmeni Sema Gür ile mahalleden arkadaşı Pınar Pinzutti’nin Facebook’ta kurduğu Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 10 yaşında. Tur bu yıl 25 ülkede 200 şehirde eşzamanlı gerçekleşti. Pinzutti şu an Milano’da valilik ve belediyelere bisiklet turizmi danışmanlığı yapıyor. Birleşmiş Milletler ödülü alan Gür ve Pinzutti ile Süslü Kadınlar’ı konuştuk.
#İzmir