Çok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli EkmekYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakSakarya yemekleri en sevilen yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Sakarya'da bulunan meşhur lezzetleri denemeden önce siz de bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sakarya Yemekleri - Sakarya'da ne yenir ve neyi meşhur? Sakarya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Sakarya'nın meşhur yemeklerini sizler için derledik.
#Sakarya YemekleriBağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığına kabızlık denir. Kronik kabızlık, tedavi edilse bile nüksetme riski vardır. Akut kabızlık ise kısa sürer ve ilaçla tedavi edilebilir. Bu hastalığın başlıca nedenleri az su tüketmek ve gün içerisinde çok fazla hareket etmemektir. Kabızlığa iyi gelen çorbaları, meyveleri, sebzeleri ve yiyecekleri listeledik.
#KabızlıkAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi Rehberi1980’lerde mercimek fazlalığı yaşayan ülkemizde tüketim artsın diye mercimeğin faydalarını anlatan ‘Mercimek Ayşe’ lakaplı Prof. Dr. Ayşe Baysal 84 yaşında. İlk beslenme profesörü olan Baysal günümüzde çok konuşulan isimlerin önerilerine karşı çıkarak “Kardiyoloğun, spor akademisi mezununun beslenmeyle ilgisi ne” diyor.
Kastamonulular Cephane Yolu diyor. İnebolu’dan Ankara’ya uzanıyor. Deniz kıyısından başlayıp dik yokuşlarla dağları tepeleri, nehirleri aşıyor, bozkıra varıyor. Kurtuluş Savaşı’nda teknelerle gelen cephane, kağnılarla cepheye ulaştırılmış. Valilik yolun Kastamonu bölümünü düzenlendi, işaretleyip uluslararası yürüyüş yoluna dönüştürdü. Rota lezzet duraklarıyla da dikkat çekici.
Ekmekleriyle ünlü kafe zinciri Le Pain Quotidien’in (LPQ) Türkiye’deki ilk şubesi, 30 Mayıs’ta Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açılıyor. İsmini günlük, taze ekmekten alan LPQ’nun sekiz ülkede 63 şubesi bulunuyor. Kafede fındıklı, üzümlü, zeytinli ekmek, baget ve tahıl karışımlarından yapılmış ekmek çeşitleri sunuluyor. LPQ özellikle kahvaltısıyla çok ünlü.
Sonbaharın müjdesi eylülde davet sofraları her zamankinden daha şık ve zengin. Bir yanda yazdan kalma lezzetler, diğer yanda sonbahara özgü tatların buluştuğu zarif sofralar... Ana yemekten salataya ve tatlıya kadar hem şık isimleri hem de dudak ısırtan zarif sunumlarıyla işte Eylül ziyafetiniz!
#Yemek