Son Güncelleme:
Türkiye’nin en iyi 10 pidecisi
Peynirlisi ve kıymalısı bilinir en çok. Aslında o kadar çok çeÅŸidi var ki. Kavurmalısı, pastırmalısı, açık veya kapalısı, yumurtalı veya yumurtasızı... Hatta isterseniz enginarlısı bile var.Yanılmadınız, Türk mutfağının doyurucu lezzeti pideden bahsediyoruz. Bu hafta jüri üyelerimiz Türkiye'nin en iyi pidecilerini seçti. En iyi 10 listesinde Karadeniz ve Ege bölgeleri arasında sıkı bir çekiÅŸme yaÅŸandı. Sonunda Karadeniz listeye daha fazla adres sokmayı baÅŸardı. Ãœstelik bu hafta ilk defa iki birincimiz var. Ä°kisi de Ä°stanbul'da ama ikisi de Karadeniz pidecisi. Ä°ÅŸte Türkiye'de pidenin tadına bakmak için en iyi 10 adres. FATÄ°H KARADENÄ°Z PÄ°DECÄ°SÄ°Sihri peynirindeGiresun Tirebolulu Mehmet Yazıcı, 1957'den beri Karadeniz Pidesi yapıyor. Aslında sadece pideyi deÄŸil, pidede kullandığı peynirini de yapıyor. Trabzon'dan gelen ve sertliÄŸi nedeniyle ‘‘imansız’’ denilen peynir ile eritme peyniri bir aya yakın süre salamurada bekletiliyor. Tabii tereyağı da Trabzon'dan. Sadece peynirli, kıymalı ve tereyaÄŸlı pide yapan Fatih Karadeniz Pidecisi'nde isteÄŸinize göre açık, kapalı, yuvarlak ya da uzun pide yiyebilirsiniz. Yazıcı'nın tavsiyesi pidenin yanında asitli içecekler içmek. Özellikle peynirli pidenin yanında ayran içerseniz, aÄŸzınızda acımsı bir tat oluÅŸuyormuÅŸ. Bir pide 3.5 milyon lira. Mekan pazartesi hariç her gün 10.30-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 523 97 95BAFRA PÄ°DECÄ°SÄ°Bir metrelik pidelerKadıköy Kızıltoprak'taki Bafra Pidecisi 1981'de açıldı. Sahibi CoÅŸkun Kuru, mesleÄŸe 1962'de Samsun Bafra'da çırak olarak baÅŸlamış. En ünlü özelliÄŸi, pide hamurunu elinde ÅŸekillendirirken bir metreden daha uzun hale getirebilmesi. Bafra Pide Salonu'nda kıymalı, peynirli, pastırmalı, kavurmalı, sucuklu ve karışık pide yiyebilirsiniz. Haftanın yedi günü 22.30'a kadar açık olan Bafra Pidecisi, hafta içi 10.00, pazar günleri ise 07.00'de kapılarını açıyor. Pidelerin fiyatı 4-6 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Müdavimleri arasında Ä°lhan ÅžeÅŸen, Fatih Terim, Mustafa Denizli'nin yer aldığı pideciye üç büyük futbol takımının futbolcuları da sık sık uÄŸruyor. Kozyatağı'nda da bir ÅŸubesi var. Tel: (216) 336 97 59PÄ°DETon balıklı ve karideslisi de varTeÅŸvikiye'de 1994'ten beri hizmet veren Pide, vejetaryenler için birebir. Burada, birçok sebzeyi pide üzerinde görmek mümkün. Ä°smail ve Ahmet Atlı kardeÅŸlerin kurduÄŸu mekanı, ÅŸimdi Ahmet Atlı, eÅŸiyle birlikte iÅŸletiyor. Otuzu aÅŸkın çeÅŸit arasında ton balıklı, karidesli, enginarlı, tavuklu, ıspanak-mantar-soÄŸanlı da var. Tabii peynirli ve kıymalı gibi klasik çeÅŸitleri de yiyebilirsiniz. Ahmet Atlı'nın tavsiyesi, içinde ceviz, bal, tarçın, mantar, karides, domates ve kaÅŸar peyniri bulunan Osmanlı pidesi. Fiyatlar 5 milyon 200 bin lira ile 12 milyon 800 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Pide'ye gelenler arasında Leman Sam, Rober Hatemo ve Mehmet Ali Alabora da var. Servis, haftanın yedi günü 11.00-22.00 saatleri arasında. Tel: (212) 224 01 84KIRÇİÇEĞİ PÄ°DE Odun ateÅŸinde 25 çeÅŸitKemal ve Osman Ä°pbaÅŸ'ın sahip olduÄŸu KırçiçeÄŸi Pide Salonu, 1990 yılında kuruldu. Ä°zmir Kıbrıs Åžehitleri Caddesi'nde açılan ilk dükkanın yanı sıra, Göztepe, Sevgi Yolu, Atakent, Bornova ile Ä°zmir dışında UÅŸak, Manisa, Marmaris ve ÇeÅŸme'de ÅŸubeleri bulunuyor. Burada 25 çeÅŸit pide yiyebilirsiniz. Kullanılan etler Aydın yöresinden geliyor. Ä°nce hamur için günlük süt kullanılıyor. Odun ateÅŸinde pideler piÅŸiriliyor. KuÅŸbaşı kaÅŸarlı spesiyali. Pidenin yanında kola ve ayran servis ediliyor. Pide dışında zengin ızgara mönüsü de var. KuÅŸbaşılı-kaÅŸarlı 4, kıymalı pide 3 milyon lira. Haftanın her günü, 24 saat açık. Tel: (232) 464 30 90NÄ°ZAM PÄ°DE24 saat açık pideciRize Çayeli'li Nizamettin Kızılkaya Nizam Pide’yi açmış. Kıymalı, sucuklu, pastırmalı, kavurmalı, kaÅŸar peynirli, mantarlı ve tercihinize göre bunların karışımından yapılan pideleri deneyebileceÄŸiniz mekanda ev yemekleri de var. Nizamettin Kızılkaya, misafirlerine kavurma, kaÅŸar peyniri, mantar, sucuk, pastırma, domates ve biber ile hazırladıkları özel sos içeren spesiyal pideyi öneriyor. 24 saat hizmet veren Nizam Pide, iki haftada bir pazar günleri kapalı. Bu hafta yolunuz düşerse, açık olduÄŸunu hatırlatalım. Eski Ä°stanbul Valisi Erol Çakır ve aralarında Ebru GündeÅŸ'in de bulunduÄŸu çok sayıda sanatçı ve milletvekilinin tercihi Nizam Pide'de bir pidenin fiyatı 2 milyon 800 bin lira ile 4 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Gidenler, pidenin üzerine muhakkak fındıklı sütlaç yenmesi gerektiÄŸi söylüyorlar. Tel: (212) 249 55 01MÄ°KADOAdını Japon imparatorlarından alıyorMikado'nun sahibi Ahmet Aydın, pideciliÄŸe 1968'de çırak olarak baÅŸladı. Mekanın ismini bulmaca çözerken bulmuÅŸ: ‘‘Otobüste bulmaca çözüyordum. Japon imparatorlarına verilen unvanı soruyordu. Yanıt Mikado'ydu. Salonumun adını Mikado koydum.’’ Kıymalı, yumurtalı, peynirli, çökelekli, tahinli, kaymaklı çeÅŸitleri var. Karadeniz pidesi de yapılıyor. Pide hamuru olabildiÄŸince ince tutuluyor. Hamur kadar fırının ısısı, içindeki tuÄŸlanın cinsi ve odun miktarı da önemli. Özellikle kaÅŸar peynirli, domatesli, biraz acılı, bol baharatlı spesiyalleri çok beÄŸeniliyor. Çorba ve sulu yemek servisi de yapılıyor. Her gün 06.00-23.00 arasında açık. Pide fiyatları 600 bin ile 4 milyon arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (256) 414 11 43. KUYUM PÄ°DE SALONUÄ°zmir'in klasikleri arasındaSüleyman Sami Kuyum'un sahibi olduÄŸu salon, 1963'ten beri Kemeraltı Kestane Pazarı'nda hizmet veriyor. Ä°zmir'in klasikleri arasında. Kıymalı, yumurtalı, peynirli, kuÅŸbaşılı pideleri ünlü. Ä°nce hamuruyla dikkat çekiyor. Pideler meÅŸe odununda piÅŸiriliyor. Kıymalı pide spesiyali. KuÅŸbaşılı pide 2 milyon 200 bin, diÄŸer pideler 1.5 milyon lira. Pidenin yanı sıra lahmacunu da iddialı. Pazar günleri hariç, 11.00-19.00 saatleri arası hizmet veriyor. Hatay ÇeÅŸme Durağı ve Güzelyalı'da ÅŸubeleri var. Tel: (232) 425 58 77.YE-AN PÄ°DE SALONUBakanlar Kurulu'nun vazgeçilmeziYe-An Pide Salonu, 41 yıllık geçmiÅŸi ile Bakanlar Kurulu'nun vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Mekanın ismi Yedikten Sonra Anlatacaksınız sloganından geliyor. Ä°ÅŸletmecisi Kayseri-Develili Arif Çeliker, bugüne kadar hiçbir reklam yapmamış. Kulaktan kulaÄŸa tavsiyeler üzerine büyük bir müşteri kitlesine ulaÅŸmışlar. Åžehir merkezine uzak olmasına raÄŸmen, BaÅŸkentliler Ankara'nın birçok semtinden buraya geliyor. Pazar günü dışında her gün saat 11.00-17.00 arasında hizmet veren Ye-An'da kıymalı ve kuÅŸbaşılı olmak üzere sadece iki çeÅŸit pide yapılıyor. Pidelerin özeliÄŸi ete domates soÄŸan gibi hiçbir maddenin katılmaması. Kıymalı pide 2 milyon 750 bin, kuÅŸbaşılı pide ise 3 milyon 250 bin liraya satılıyor. Tel: (312) 341 91 81.HAVZAN ETLÄ° EKMEKHamurunda 4 çeÅŸit un kullanılıyorKonya'nın geleneksel etli ekmeÄŸini, kendine has yöntemlerle piÅŸiren Havzan Etli Ekmek Salonu, Türkiye'nin birçok ilinden ziyaretçi alıyor. Dört çeÅŸit unun karışımıyla, yaklaşık 3 saatte hazırlanan hamurla yapılan etli ekmekte sadece hafif yaÄŸlı düve eti kullanılıyor. 1.5 metrelik boyuna raÄŸmen kesilmeden servis yapılan etli ekmekler özel meÅŸe odunu ateÅŸinde piÅŸiriliyor. Sahibi DurmuÅŸ Ali Tülen, 'Hamurun dağılmasını önlemek için gümüş, iyi sünmesi için alpasarelek, daha iyi kızırması için ova ve etin yağının hamur içine karışmasını saÄŸlamak için de çiftlik unu kullanıyorum' diyor. Etli ekmeÄŸin bıçakarası, Mevlana, börek, keÅŸiÅŸli ve sade olmak üzere 5 çeÅŸidi var. Havzan Etli Ekmek Salonu'nda sade 1.5 metrelik etli ekmek 1 milyon 700 bin, diÄŸer çeÅŸitler 2 milyon liradan satılıyor. Tel: (332) 324 33 44ÇARDAK PÄ°DEGünde bin beÅŸ yüz pide satılıyorTrabzon'da faaliyet gösteren ve Ankara'da da ÅŸubesi bulunan Çardak Pide Salonu, günde ortalama bin 500 kıymalı ve peynirli pide satıyor. Sadece kıymalı ve peynirli pide çeÅŸitleri var. Peynirli pide yapımında, ‘‘imansız’’ olarak bilinen yöre peyniri kullanılıyor. Kıymalı pide yapımında da yine yaÄŸsız ve günlük taze kıyma kullanılıyor. Her gün 11.00-17.00 saatleri arasında açık. Ev ve iÅŸyerlerine paket servisi var. Kapalı kıymalı pide 2 milyon, yuvarlak açık kıymalı pide 3 milyon 250 bin, yaprak kıymalı pide 3 milyon 250 bin, uzun peynirli pide 1 milyon 400 bin lira. Tel: (462) 321 76 76RÜŞTÃœ'NÃœN YERÄ°Tarihi fırında pide lezzetiAkıntürk Fırını 1920'de Halil Akıntürk tarafından kuruldu. Fırını devralan Rüştü Akıntürk, adeta fırınla özdeÅŸleÅŸti ve halk arasında Rüştü'nün Yeri adıyla ün saldı. Ardından bayrağı oÄŸlu Gürsel Akıntürk devraldı. Tarihi binada hizmet veren Akıntürk Fırını'nda peynirli, kıymalı, kavurmalı, yaprak kıymalı pidenin yanı sıra ekmek çeÅŸitleri ile tırnaklı ve göbekli pide de satılıyor. Ev ve iÅŸyerlerine paket servisi var. Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık, eski TBMM BaÅŸkanı Necmettin Karaduman ve yerel politikacılar Trabzon'a geldiklerinde Akıntürk Fırını'na uÄŸramadan geçmiyor. Yuvarlak kıymalı pide 2.5 milyon, peynirli pide 1.5 milyon, kavurmalı pide 3 milyon, yaprak kıymalı pide 1.5 milyon lira. Tel: (462) 321 10 51GURMELERDEN VE PÄ°DE MERAKLILARINDAN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Yemek kültürü yazarı, gazeteciTuÄŸrul ÅžavkayYaÅŸar AksoyAhmet GüzelyaÄŸdökenDavut GüloÄŸluEngin AkınOÄŸul TürkkanSaffet BulutÅžerif YenenTayyar ZaimoÄŸluMehmet YaÅŸinÄ°zmirli tarihçi, gazeteci, yazarÄ°zmirli gurmeYemek kitabı yazarıAnkaralı gurmeBahçelievler Belediye BaÅŸkanıTürkiye Turist Rehberleri BirliÄŸi BaÅŸkanıOtelcilik kökenli iÅŸletmeciGezgin yazar, gurmeÂ