Güncelleme Tarihi:
Ankara’da düzenlenen Ukrayna Yemek Günleri’ne katılmak için Türkiye’de bulunan Ukraynalı ödüllü şef İurii Kovryzhenko, Ukrayna’nın yemek kültürü ve Türk mutfağıyla ilişkisini değerlendirdi. Aynı zamanda TV sunucusu olan Kovryzhenko, Ukrayna ile Türk mutfağında birçok ortak yemeğin olduğunu vurgulayarak, “Ukrayna’daki birçok yemek çeşidi Türkiye’den geliyor. Bunlar bizim kültürümüzün bir parçası olmuş durumda. Mesela dolma bize Türk kültüründen gelmiş. Biz dolma için lahana kullanıyoruz ancak yaprak kullanmıyoruz” dedi. Türkiye’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu aktaran Kovryzhenko, “Türkiye ile Ukrayna birçok ortak tarihi ilişkiye sahip. Bu yüzden burada olmak benim için çok önemli. İki ülke arasında diğer ülkelere oranla daha fazla uçuş yapılıyor. Aramızda çok iyi bir dostluk ilişkisi var” diye konuştu. Kovryzhenko, Türk yemekleri gibi diğer kültürlerin yemeklerinin de Ukrayna mutfağına girdiğine değindi. Kovryzhenko, “Özellikle Kırım bölgesindeki birçok yemek Türk kültüründen geliyor. Batı Ukrayna’da Polonya ve Avusturya yemekleri meşhur çünkü bu bölge uzun yıllar Avusturya İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. Kuzey bölgesinde Rus yemekleri meşhur” ifadelerini kullandı.
YENİ ADIMLAR ATIYORUZ
Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna yemek kültürünün tahrip edildiğini anlatan Kovryzhenko, o dönemde sadece fakirlere hitap eden yemeklerin bulunduğunu, mayonez ile farklı salataların tüketildiğini söyledi. Şef Kovryzhenko, Ukraynalıların Sovyet döneminde özel bir yemek çeşidine sahip olmadığına ve ne varsa onu kullanıldığına dikkat çekerek, “Ukrayna genç bir ülke ve biz Ukrayna mutfağının zenginleştirilmesi için yeni adımlar atıyoruz” dedi. Ukrayna kültüründe en ünlü yemeğin çorba olduğunu söyleyen Kovryzhenko, meyveli börek ve tavuklu jölenin ise diğer ünlü yemek türleri olduğunu ve farklı mevsimlerde farklı şekilde servis edildiğini kaydetti. Şef Kovryzhenko, yemeklerde baharat kullanmayı sevdiğini ancak Ukrayna kültüründe karabiber dışında baharat kullanılmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Zencefil, sarımsak gibi baharatları kullanmayı çok seviyorum. Dünyada nereye seyahat etsem o ülkelerin meşhur baharatlarını satın alıyorum. En son Singapur ve İtalya’dan farklı baharatlar ve soslar almıştım. Bu, bir nevi kültürlerin etkileşimi gibi oluyor ve 21. yüzyılda bütün ülkelerin mutfakları neredeyse ortak. Bizler saf bir yemeğe sahip değiliz. Örneğin, biz saf Japon suşisini yiyemiyoruz, çünkü bizim için lezzetli değil. Ancak üstüne tütsülenmiş bir balık koyarsak onu yiyebiliriz. Kültürlerin birbirleriyle etkileşim halinde bulunduğu kozmopolit bir zamanda yaşıyoruz.” Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nce Ankara’da ‘Kolombiya Gastronomi ve Tadım Etkinliği’ düzenlendi. Maslahatgüzar Milena Gomez Kopp’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte misafirlere Kolombiya mutfağından özel yemekler ikram edildi.
KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ
Ankara’da yabancı lezzetleri tadabileceğiniz restoranlardan biri de, Batıkent’teki Haydar Aliyev Parkı içinde bulunan ButaBaku. Restoranın işletmecisi Nurlan Yusufov, Azerbaycan yemekleri için mutfakta kullandıkları ürünlerin birçoğunu kendilerinin yetiştirdiğini belirtti. Yusufov, “Asos’ta zeytin bağlarımız var. Kendi zeytinimizi ve yağımızı oradan getiriyoruz. Ekmekte maya kullanmıyoruz ve tandırda pişiriyoruz. Farklı bir mutfak olduğumuz için büyük ilgi görüyoruz. Hafta sonları Azerbaycan usulü kahvaltı servisimiz bulunuyor. Burayı sadece yemek yenilen bir mekan olarak değil, sosyal bir alan olarak düşünüyoruz. Parkla birlikte burada kültürümüzü tanıtmaya yönelik konser, festival ve gösteri gibi etkinlikler düzenliyoruz” diye konuştu. Restoranın Azerbaycan’dan gelen şefi Mirmövsüm Dadaşov, menüde nar kuzu, fisincan pilavı, lenkeran yemeği, etli yaprak sarma, şah pilavı, kaburga kebabı gibi yemeklerin menülerinde yer aldığını söyledi.