Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00
Güneş AYNACIEBSO Tuz ve Gıda Sanayi Meslek Komitesi, yılbaşından sonra İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam yapacakmış. Yani 250 gramlık ekmeğimizi Ocak 2001'de 125 bin liradan alacağız. En önemli gıda maddemiz olan ekmek, zamlardan payını almış oluyor böylece. TEMEL besin maddesi ve iyi bir enerji kaynağı olarak ekmek, ülkemizde önemli bir yere sahip. Ekonomik faktörler ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ülkelerin tüketim oranlarına bakacak olursak, yıllık kişi başına düşen ekmek 41-303 kilo arasında değişmekte. Aynı şekilde bugün dünya ülkelerinin yüzde 53'ünde alınan toplam kalorinin yüzde 50'si, yüzde 87'sinde ise yüzde 30'undan fazlasını sağlamakta olan ekmek oldukça az tüketildiği iddia edilen Batı Avrupa'da dahi alınan proteinin yüzde 30'unu, karbonhidratların yüzde 50'sini, B Grubu vitaminlerin yüzde 50'sini sağlamakta.ÜLKEMİZE gelince; günlük kişi başına 300-500 gram arasında ekmek tüketiyoruz. Ülke genelinde ortalama birey başına düşen 2291 kalorilik enerjinin yaklaşık yüzde 45'inin, 68 gram proteinin yüzde 47'sinin ekmekten sağlandığı bilinmekte.BU kadar çok tüketilen ekmeği yediğimizde neler alıyoruz bünyemize?100 gram ekmek yüzde 56.4 karbonhidrat ile yüzde 9.1 arasında protein içermekte. A ve C vitaminleri içermemesine karşın buğday ekmeği B grubu vitaminler yönünden önemli bir kaynak. Beyaz ekmekte yüzde 0.5, kepekli ekmekte ise yüzde 12 oranında bulunan selülozun gıdaların bağırsakta emilimi yönünden olumlu etkisi bilinmekte. Kalsiyumdan da zengin olan kepekli ve çavdar ekmeğini sofralarımızda daha sık görebilmeliyiz.ŞİŞMAN olan, masa başında çalışan, ev kadını daha az ekmek yemeli. Erkekler bu konuda biraz daha şanslı. Kadınlara göre daha fazla enerji harcıyorlar. Bu nedenle ergenlik çağındaki kız çocuklarının ekmek tüketimlerini kontrol altına almakta yarar var. Ekmeğin yerine geçen çorba, pilav, makarna, börek gibi yemeklerle ayrıca ekmek tüketmemeye özen göstermeli.KİLO vermek için de yalnızca ekmeği sofranızdan kaldırmanız yeterli değil. Ekmek her ne kadar karbonhidrat zengini de olsa, tek başına kilo aldırmaz. Ekmeği tamamıyla hayatımızdan çıkarmak yerine, onu ölçülü yemeği bir öğrenebilsek...EKMEK, insanımızın başının tacı. Her ne kadar zamlansa da bizler ekmek parası kazanmak için çırpınıp duracağız.BİR lokma ekmek için değil mi tüm çabamız?
button