Türkiye’nin en iyi 10 pidecisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 pidecisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2003 01:47

Peynirlisi ve kıymalısı bilinir en çok. Aslında o kadar çok çeşidi var ki. Kavurmalısı, pastırmalısı, açık veya kapalısı, yumurtalı veya yumurtasızı... Hatta isterseniz enginarlısı bile var.

Yanılmadınız, Türk mutfağının doyurucu lezzeti pideden bahsediyoruz. Bu hafta jüri üyelerimiz Türkiye'nin en iyi pidecilerini seçti. En iyi 10 listesinde Karadeniz ve Ege bölgeleri arasında sıkı bir çekişme yaşandı. Sonunda Karadeniz listeye daha fazla adres sokmayı başardı. Üstelik bu hafta ilk defa iki birincimiz var. İkisi de İstanbul'da ama ikisi de Karadeniz pidecisi. İşte Türkiye'de pidenin tadına bakmak için en iyi 10 adres.

FATİH KARADENİZ PİDECİSİ

Sihri peynirinde

Giresun Tirebolulu Mehmet Yazıcı, 1957'den beri Karadeniz Pidesi yapıyor. Aslında sadece pideyi değil, pidede kullandığı peynirini de yapıyor. Trabzon'dan gelen ve sertliği nedeniyle ‘‘imansız’’ denilen peynir ile eritme peyniri bir aya yakın süre salamurada bekletiliyor. Tabii tereyağı da Trabzon'dan. Sadece peynirli, kıymalı ve tereyağlı pide yapan Fatih Karadeniz Pidecisi'nde isteğinize göre açık, kapalı, yuvarlak ya da uzun pide yiyebilirsiniz. Yazıcı'nın tavsiyesi pidenin yanında asitli içecekler içmek. Özellikle peynirli pidenin yanında ayran içerseniz, ağzınızda acımsı bir tat oluşuyormuş. Bir pide 3.5 milyon lira. Mekan pazartesi hariç her gün 10.30-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Tel: (212) 523 97 95

BAFRA PİDECİSİ

Bir metrelik pideler

Kadıköy Kızıltoprak'taki Bafra Pidecisi 1981'de açıldı. Sahibi Coşkun Kuru, mesleğe 1962'de Samsun Bafra'da çırak olarak başlamış. En ünlü özelliği, pide hamurunu elinde şekillendirirken bir metreden daha uzun hale getirebilmesi. Bafra Pide Salonu'nda kıymalı, peynirli, pastırmalı, kavurmalı, sucuklu ve karışık pide yiyebilirsiniz. Haftanın yedi günü 22.30'a kadar açık olan Bafra Pidecisi, hafta içi 10.00, pazar günleri ise 07.00'de kapılarını açıyor. Pidelerin fiyatı 4-6 milyon lira arasında değişiyor. Müdavimleri arasında İlhan Şeşen, Fatih Terim, Mustafa Denizli'nin yer aldığı pideciye üç büyük futbol takımının futbolcuları da sık sık uğruyor. Kozyatağı'nda da bir şubesi var. Tel: (216) 336 97 59

PİDE

Ton balıklı ve karideslisi de var

Teşvikiye'de 1994'ten beri hizmet veren Pide, vejetaryenler için birebir. Burada, birçok sebzeyi pide üzerinde görmek mümkün. İsmail ve Ahmet Atlı kardeşlerin kurduğu mekanı, şimdi Ahmet Atlı, eşiyle birlikte işletiyor. Otuzu aşkın çeşit arasında ton balıklı, karidesli, enginarlı, tavuklu, ıspanak-mantar-soğanlı da var. Tabii peynirli ve kıymalı gibi klasik çeşitleri de yiyebilirsiniz. Ahmet Atlı'nın tavsiyesi, içinde ceviz, bal, tarçın, mantar, karides, domates ve kaşar peyniri bulunan Osmanlı pidesi. Fiyatlar 5 milyon 200 bin lira ile 12 milyon 800 bin lira arasında değişiyor. Pide'ye gelenler arasında Leman Sam, Rober Hatemo ve Mehmet Ali Alabora da var. Servis, haftanın yedi günü 11.00-22.00 saatleri arasında. Tel: (212) 224 01 84

KIRÇİÇEĞİ PİDE

Odun ateşinde 25 çeşit

Kemal ve Osman İpbaş'ın sahip olduğu Kırçiçeği Pide Salonu, 1990 yılında kuruldu. İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde açılan ilk dükkanın yanı sıra, Göztepe, Sevgi Yolu, Atakent, Bornova ile İzmir dışında Uşak, Manisa, Marmaris ve Çeşme'de şubeleri bulunuyor. Burada 25 çeşit pide yiyebilirsiniz. Kullanılan etler Aydın yöresinden geliyor. İnce hamur için günlük süt kullanılıyor. Odun ateşinde pideler pişiriliyor. Kuşbaşı kaşarlı spesiyali. Pidenin yanında kola ve ayran servis ediliyor. Pide dışında zengin ızgara mönüsü de var. Kuşbaşılı-kaşarlı 4, kıymalı pide 3 milyon lira. Haftanın her günü, 24 saat açık. Tel: (232) 464 30 90


NİZAM PİDE

24 saat açık pideci

Rize Çayeli'li Nizamettin Kızılkaya Nizam Pide’yi açmış. Kıymalı, sucuklu, pastırmalı, kavurmalı, kaşar peynirli, mantarlı ve tercihinize göre bunların karışımından yapılan pideleri deneyebileceğiniz mekanda ev yemekleri de var. Nizamettin Kızılkaya, misafirlerine kavurma, kaşar peyniri, mantar, sucuk, pastırma, domates ve biber ile hazırladıkları özel sos içeren spesiyal pideyi öneriyor. 24 saat hizmet veren Nizam Pide, iki haftada bir pazar günleri kapalı. Bu hafta yolunuz düşerse, açık olduğunu hatırlatalım. Eski İstanbul Valisi Erol Çakır ve aralarında Ebru Gündeş'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı ve milletvekilinin tercihi Nizam Pide'de bir pidenin fiyatı 2 milyon 800 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişiyor. Gidenler, pidenin üzerine muhakkak fındıklı sütlaç yenmesi gerektiği söylüyorlar. Tel: (212) 249 55 01


MİKADO

Adını Japon imparatorlarından alıyor

Mikado'nun sahibi Ahmet Aydın, pideciliğe 1968'de çırak olarak başladı. Mekanın ismini bulmaca çözerken bulmuş: ‘‘Otobüste bulmaca çözüyordum. Japon imparatorlarına verilen unvanı soruyordu. Yanıt Mikado'ydu. Salonumun adını Mikado koydum.’’ Kıymalı, yumurtalı, peynirli, çökelekli, tahinli, kaymaklı çeşitleri var. Karadeniz pidesi de yapılıyor. Pide hamuru olabildiğince ince tutuluyor. Hamur kadar fırının ısısı, içindeki tuğlanın cinsi ve odun miktarı da önemli. Özellikle kaşar peynirli, domatesli, biraz acılı, bol baharatlı spesiyalleri çok beğeniliyor. Çorba ve sulu yemek servisi de yapılıyor. Her gün 06.00-23.00 arasında açık. Pide fiyatları 600 bin ile 4 milyon arasında değişiyor. Tel: (256) 414 11 43.


KUYUM PİDE SALONU

İzmir'in klasikleri arasında

Süleyman Sami Kuyum'un sahibi olduğu salon, 1963'ten beri Kemeraltı Kestane Pazarı'nda hizmet veriyor. İzmir'in klasikleri arasında. Kıymalı, yumurtalı, peynirli, kuşbaşılı pideleri ünlü. İnce hamuruyla dikkat çekiyor. Pideler meşe odununda pişiriliyor. Kıymalı pide spesiyali. Kuşbaşılı pide 2 milyon 200 bin, diğer pideler 1.5 milyon lira. Pidenin yanı sıra lahmacunu da iddialı. Pazar günleri hariç, 11.00-19.00 saatleri arası hizmet veriyor. Hatay Çeşme Durağı ve Güzelyalı'da şubeleri var. Tel: (232) 425 58 77.


YE-AN PİDE SALONU

Bakanlar Kurulu'nun vazgeçilmezi

Ye-An Pide Salonu, 41 yıllık geçmişi ile Bakanlar Kurulu'nun vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Mekanın ismi Yedikten Sonra Anlatacaksınız sloganından geliyor. İşletmecisi Kayseri-Develili Arif Çeliker, bugüne kadar hiçbir reklam yapmamış. Kulaktan kulağa tavsiyeler üzerine büyük bir müşteri kitlesine ulaşmışlar. Şehir merkezine uzak olmasına rağmen, Başkentliler Ankara'nın birçok semtinden buraya geliyor. Pazar günü dışında her gün saat 11.00-17.00 arasında hizmet veren Ye-An'da kıymalı ve kuşbaşılı olmak üzere sadece iki çeşit pide yapılıyor. Pidelerin özeliği ete domates soğan gibi hiçbir maddenin katılmaması. Kıymalı pide 2 milyon 750 bin, kuşbaşılı pide ise 3 milyon 250 bin liraya satılıyor. Tel: (312) 341 91 81.


HAVZAN ETLİ EKMEK

Hamurunda 4 çeşit un kullanılıyor

Konya'nın geleneksel etli ekmeğini, kendine has yöntemlerle pişiren Havzan Etli Ekmek Salonu, Türkiye'nin birçok ilinden ziyaretçi alıyor. Dört çeşit unun karışımıyla, yaklaşık 3 saatte hazırlanan hamurla yapılan etli ekmekte sadece hafif yağlı düve eti kullanılıyor. 1.5 metrelik boyuna rağmen kesilmeden servis yapılan etli ekmekler özel meşe odunu ateşinde pişiriliyor. Sahibi Durmuş Ali Tülen, 'Hamurun dağılmasını önlemek için gümüş, iyi sünmesi için alpasarelek, daha iyi kızırması için ova ve etin yağının hamur içine karışmasını sağlamak için de çiftlik unu kullanıyorum' diyor. Etli ekmeğin bıçakarası, Mevlana, börek, keşişli ve sade olmak üzere 5 çeşidi var. Havzan Etli Ekmek Salonu'nda sade 1.5 metrelik etli ekmek 1 milyon 700 bin, diğer çeşitler 2 milyon liradan satılıyor. Tel: (332) 324 33 44


ÇARDAK PİDE

Günde bin beş yüz pide satılıyor

Trabzon'da faaliyet gösteren ve Ankara'da da şubesi bulunan Çardak Pide Salonu, günde ortalama bin 500 kıymalı ve peynirli pide satıyor. Sadece kıymalı ve peynirli pide çeşitleri var. Peynirli pide yapımında, ‘‘imansız’’ olarak bilinen yöre peyniri kullanılıyor. Kıymalı pide yapımında da yine yağsız ve günlük taze kıyma kullanılıyor. Her gün 11.00-17.00 saatleri arasında açık. Ev ve işyerlerine paket servisi var. Kapalı kıymalı pide 2 milyon, yuvarlak açık kıymalı pide 3 milyon 250 bin, yaprak kıymalı pide 3 milyon 250 bin, uzun peynirli pide 1 milyon 400 bin lira. Tel: (462) 321 76 76


RÜŞTÜ'NÜN YERİ

Tarihi fırında pide lezzeti

Akıntürk Fırını 1920'de Halil Akıntürk tarafından kuruldu. Fırını devralan Rüştü Akıntürk, adeta fırınla özdeşleşti ve halk arasında Rüştü'nün Yeri adıyla ün saldı. Ardından bayrağı oğlu Gürsel Akıntürk devraldı. Tarihi binada hizmet veren Akıntürk Fırını'nda peynirli, kıymalı, kavurmalı, yaprak kıymalı pidenin yanı sıra ekmek çeşitleri ile tırnaklı ve göbekli pide de satılıyor. Ev ve işyerlerine paket servisi var. Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık, eski TBMM Başkanı Necmettin Karaduman ve yerel politikacılar Trabzon'a geldiklerinde Akıntürk Fırını'na uğramadan geçmiyor. Yuvarlak kıymalı pide 2.5 milyon, peynirli pide 1.5 milyon, kavurmalı pide 3 milyon, yaprak kıymalı pide 1.5 milyon lira. Tel: (462) 321 10 51


GURMELERDEN VE PİDE MERAKLILARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ


Yemek kültürü yazarı, gazeteci


Tuğrul Şavkay

Yaşar Aksoy

Ahmet Güzelyağdöken

Davut Güloğlu

Engin Akın

Oğul Türkkan

Saffet Bulut

Şerif Yenen

Tayyar Zaimoğlu

Mehmet Yaşin



İzmirli tarihçi, gazeteci, yazar


İzmirli gurme


Yemek kitabı yazarı


Ankaralı gurme


Bahçelievler Belediye Başkanı


Türkiye Turist Rehberleri Birliği Başkanı


Otelcilik kökenli işletmeci


Gezgin yazar, gurme
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!