Sağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaAltındağ İskitler’de eşi ile birlikte yaklaşık 40 yıldır pide fırını işleten Uğur Karaca, Ramazan ayının gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan Ramazan pidesi yapacak usta yetişmediğinden dert yanıyor. Karaca, “İlerleyen dönemlerde belki Ramazan aylarının gelenekselleşmiş olan bu tadını yapacak usta bile bulamayacağız. Her eline kürek alan pideci de olamaz. Her işin bir yolu yordamı var” diyor.
#Ramazan PidesiYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger Ekmeğiİçi Gaziantep’in yeşil kırma zeytiniyle dolu bir börek... Ceviz içi ve pekmez dolgulu kömbe... Ünlü şef Doğa Çitçi, iftar için bu kez hamurlu tatlı-tuzlu tarifler veriyor. Bu yöresel tariflerle yaklaşan Ramazan Bayramı’nda gösterişli ve bir o kadar leziz sofralar da kurabiliriz.
#GaziantepYusyuvarlak, bulut gibi bir sandviç... Bir ısırık alıyorsunuz, içinden yumuşacık kreması fışkırıyor. Eskiden âşıkların duygularını dile getirmesi pek kolay değilmiş, işte böyle durumlarda imdada ‘maritozzo’ yetişirmiş. Yani bu küçücük tatlının ardında romantik bir tarih yatıyor...
#SandviçToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bu yıl buğday ve arpa rekoltesinde geçen yıla göre önemli artış beklediklerini söyleyerek, "2021’e göre önemli artış görüyoruz. 19,5 milyon ton buğday, 8,5 milyon ton arpa rekoltesi bekleniyor; bu noktada iyi bir sezon. Biz de stoklarımızın büyük ölçüde iç pazardan takviye edileceğini düşünüyoruz" dedi.
#TMOGeçen hafta paketlisinden daha leziz, üstelik içinde ne olduğundan emin olduğumuz marshmallow gibi tatlıları evde nasıl yapabileceğimizi anlatmıştım. Burgeri nasıl yaptığımı da sordunuz... İşte yumuşacık, sütlü ekmeği, hardalla tatlandırılmış köftesi ve mantarlı, karamelize soğanlı sosuyla, çocuklarınıza dışarıdakileri aratmayacak burger tarifim...
#MarshmallowTekirdağ’a gelen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal, un regülasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de ekmeklik un üretiminde herhangi bir problem olmadığını aynı zamanda ekmek fırınlarının ekmek üreten işletmelerin makul fiyatlarla yani 200 liranın altında fiyatlarla ekmeklik un tedarik edebildiklerini gördüklerini söyledi.
#TMOHerkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...
#EkmekBüyük marketler tam buğday, çavdar, kılçıksız buğday gibi un çeşitleri ile doludur. Ancak küçük marketler bu kadar fazla çeşidi barındırmaz. Adından da anlaşılacağı gibi çok amaçlı un ve ekmeklik unu rahatlıkla bulabilirsiniz. Peki ekmeklik un ile aralarındaki fark nedir?
#Tam Buğday UnuSalgın döneminde bir furya haline gelen ‘evde ekmek yapımı’ mutfağa ilgi duymayanların dahi elini hamura bulaştırdı. Biz de gelecek cuma kutlanacak 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle şeflere ve ünlü yazarlara özel ekmek tariflerini sorduk. Evinizin mis gibi ekmek kokması için malzemeleri alın, mutfağınızı hazırlayın...
#GazetehaberleriÜnlü ABD’li yazar Michael dört element ateş, su, hava ve toprağın yiyeceklerle ilişkisini incelediği “Cooked” belgeselinde bahsettiği gibi ekmeği sevmemizi sağlayan şeylerden biri de havadır. Ekmek yediğimizde daha çok hava yeriz aslında. Gözeneklerindeki hava sayesinde lezzetler damağın gerisindeki sinüs boşluklarına dolar ve yediğinizin tadını oradan alırsınız.
#Evde Ekmek YapımıHer şeyin doğalını aradığınız, evde ekmeğinizi bile yapmaya başladığınız bu günlerde kendi ekşi mayanızı da yapabilirsiniz. Büyükannelerimizden gelen bu değerli teknik son zamanlarda yeniden hatırlanmaya başladı. Peki sofraların vazgeçilmezi ekmekler için en iyi ekşi maya nasıl yapılır? Ekmeğe gerçek kokusunu veren ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek tarifi…
#Ekşi MayaSon zamanlarda yaşanan evde kalma süreci insanları yeni şeyler keşfetmeye sevk ediyor. Yeme-içmenin büyük ilgi görmesi ev imkanlarıyla yapılan tariflerin de artmasına neden oluyor. Karantina sürecinin başından itibaren evde ekmek yapanların sayısı oldukça fazlaydı. Ramazan ayının gelmesiyle şimdi de birlikte ev ortamında nasıl pide yapılacağına dair araştırma yapanların sayısı arttı. Hatay ve Mardin mutfağı lezzetlerini “Yıldızlı Tarifler” kitabının yanı sıra Hürriyet Lezizz’deki köşesinde her hafta okurlarıyla buluşturan Yıldız Öz Samaha, evde Ramazan pidesi yapmanın püf noktalarını paylaştı.
#Ramazan PidesiRamazan geldi, iftar sofralarınızın baştacı olacak mis gibi çörekotlu klasik pide tariflerimiz var. Hazır eli hamura değdirmişken mönülerinize lezzet katacak lahmacunu ve Bafra pidesini de ekledik. Ünlü şefler ve yemek blogger’ları en lezzetli tariflerini bizimle paylaştı.
#Lahmacun'Kendi ekmeğini kendin yap' trendi son yıllarda hızla yükseliyor. Hele ki şimdi arama motorları ekmek tarifi arayanlarla dolu. Ne de olsa mutfakta daha çok vakit geçirebiliyoruz. Bu dönemde, çeşit çeşit ekmek yapabilir, sıcacık, taze taze yiyebiliriz. Tek ihtiyacınız biraz cesaret, un ve su! Ve sizin için şeflerden aldığımız tarifler...
#EkmekBurdur'da böceklenmiş unları araziye kurdukları makinede eleyip, piyasaya sürmeye çalıştığı belirlenen 3 şüpheli, jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Operasyonda, 66 çuval içerisinde 3 bin 300 kilo ekmeklik un ele geçirildi.
#BurdurEkmek, pizza, noodle, balık yemi, çapati v.b ürünler için çok farklı unlar üreten Samsunlu Ulusoy Un, 2006’da 61 milyon lira olan cirosunu 2015’te 1 milyar liranın üzerine (1 milyar 30 milyon TL) taşıdı ve son yıllarda, geleneksel sektörlerde ortaya konmuş en büyük başarılardan birine imza attı.
#Ulusoy UnEkmek, pizza, noodle, balık yemi, çapati v.b ürünler için farklı unlar üreten Samsunlu Ulusoy Un, 2006’da 61 milyon lira olan cirosunu 2015’te 1 milyar liranın üzerine taşıdı ve son yıllarda, geleneksel sektörlerde ortaya konmuş en büyük başarılardan birine imza attı.
#Ulusoy Un