Güncelleme Tarihi:
SAMSUN merkezli bir aile şirketi olan Ulusoy Un’un ikinci kuşak yönetimle başlayan ‘kurumsallaşma, markalaşma ve ürün çeşitlendirme’ projesi büyük
Yıllık ciro artışı ortalaması yüzde 37 oldu. Aynı yıl 46 milyon lira olan şirket aktif toplamı ise geçen yıl sonunda 503 milyon liraya yükseldi. Ekmeklik un dışında iç pazar ve ihracat için pizza, moodle, balık yemi, çapati (bir çeşit ince ekmek) ve pastane ürünleri için unlar üreten firma, bağımsız yönetim kurulu üyeleri ve borsaya kotasyonu ile de Anadolu’daki tüm aile şirketlerine örnek olacak bir büyüme hikayesi ortaya koydu. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy şöyle anlatıyor firmanın öyküsünü:
KARADENİZ’İN UN TÜCCARI
“Şirketimizin kurucusu (şimdi onursal başkan) babam Fahrettin Ulusoy’dur. 1969’da iş hayatına Ulusoy Gıda şirketini kurarak bir zahire dükkânı olarak başlamış. 1970-80 yılları arasında Karadeniz Bölgesinde un fabrikalarının çok az olması nedeniyle diğer bölgelerdeki üreticilerinden un alıp bölge toptancılarına satmaya başlamış. Böylece Karadeniz’in önemli un tüccarlarından biri olmuş. 1980-86 arasında hızlı büyüme yaşanmış ve Ulusoy Gıda, Karadeniz sahil kesiminde en etkili gıda ve ihtiyaç maddeleri dağıtım pazarlama şirketi haline gelmiş. Babamın hep ‘bir gün un fabrikası sahibi olmak’ hayali vardı. Bu yüzden de 1986-88 arasında Hasan Usta Un’a ortak oldu ve üretime adım attı. 1991’de de günlük 180 ton buğday işleme kapasiteli un fabrikasını Samsun’da üretime aldı.
DIŞ TİCARET VE KURUMSALLAŞMA
2000’li yıllardan itibaren dış ticaret de büyüdü. Büyüyen iş hacmini yönetmek için şirketin organizasyon yapısını da geliştirmek şart oldu. 2010’dan itibaren kurumsallaşma çalışmalarına hız verdik. Şirket içinde kurulan çeşitli departmanlar ve denetim komiteleriyle, riskleri daha iyi yönetmek ve sürdürülebilirlik sağlandı. Sonra da kurumsallaşmayı kalıcı kılmak adına halka açılma kararı aldık ve 2014 sonunda birincil halka arzımızı yaptık. Büyümenin arkasındaki ana dinamik, ‘hem üretim hem ticaret yaparak bu iki alanın ortak gücünden faydalanmak, risk ve fırsatları iyi yönetmek ve tabii ki bize büyüklerimizin bıraktığı güçlü kredibiliteyi kaybetmemek’ diyebilirim. Biz, yönetimi ikinci kuşağa devredilmiş bir aile şirketiyiz ve şu anda şirket yönetiminde benim dışımda aile bireyi bulunmuyor.
İKİ FABRİKA’DA ÜRETİM
Samsun’da günlük 500, Çorlu’da 400 ton üretim yapan iki fabrikamızda üretime devam ediyoruz. Ayrıca 100.000 tondan fazla tahıl stoklama kapasitesine sahip silo, depo ve serbest bölge depolarımız var. 2015 yıl sonu verilerine göre toplam 350.000 tonun üzerinde üretimden satış ve 1 milyon tona yakın tarımsal emtia ticareti yaptık. 232 kişilik istihdamımızla 2016’nın ilk yarısında da 510 milyon TL ciroyu aştık.”
Üçüncü fabrika yatırımı başladı
ULUSOY Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni fabrika yatırımının devam ettiğini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Bu fabrika günlük 600 ton buğday işleme kapasiteli olacak. Böylece toplam günlük buğday işleme kapasitemiz 1500 tona çıkacak. Ticaret alanında farklı tarımsal emtialara da giriyoruz. Lisanslı depoculuk bize göre ülke tarımına çağ atlatacak önemli bir uygulama ve biz de bu alanda Ulidaş Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi kurduk ve Çorum Alaca’da 42 bin tonluk Lisanslı Depo inşaatı yatırımına da başladık. Önümüzdeki yıllarda farklı bölgelerde yapacağımız yatırımlarla toplam depolama kapasitemizi 160 bin ton un üzerine çıkaracağız. Geçen yıl 170 bin ton (52 milyon dolarlık) un ihracatı yaptık ve bunu artırmak için bu yıl yeni pazarlara da yöneldik.”
sozdemir@hurriyet.com.tr