Tunceli'nin yöresel yemekleri, et yemekleri, hamur işleri, çeşitli mezeler ve salatalar da dahil olmak üzere zengin bir yelpazeden oluşuyor. Tunceli'nin yöresel yemeklerinin içinde genellikle et yer alıyor. Aynı zamanda yemekler bol baharatla tatlandırılıyor. Tunceli’nin meşhur yemekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tunceli YemekleriUnutma beni tatlısı günün aranan tariflerinden biri. Gelinim Mutfakta'nın haftanın finalinde yarışmacılardan Amasya usulü unutma beni tatlısı hazırlamaları istendi. Ekmek ve pekmezin kullanıldığı bu tatlı farklı alternatifler arayanlar için birebir. Peki unutma beni tatlısı nasıl yapılır? İşte Gelinim Mutfakta Amasya usulü Unutma beni tatlısı tarifi...
#Unutma Beni Tatlısı TarifiDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetOnlar son dönemin adeta ‘pop star’ları... Ekranda parlıyor, mutfaklarında döktürüyorlar. 2021’de Hürriyet’in Lezzetli Hayat ekinde köşe yazarlığına da başladılar. Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu’yla buluştuk, geçen yılın muhasebesini yaptık. Somer Sivrioğlu “Bu bölümü geçtik, mühim olan o” derken konu yeni yıl anılarına geldi. Danilo Zanna bir yılbaşı gecesi Türkiye’de nar kırmış, sonrası mı? “Nar bir patladı, bütün apartmanı boyatmak zorunda kaldık.”
#Somer SivrioğluOsmanlı Saray Mutfağı'na girmiş lezzetlerden olan, Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Orta Asya’dan göç ederek Akçakoca’ya yerleşen ve “Manav” olarak adlandırılan Türklerin halen devam ettirdiği 700 yıllık geçmişe sahip bir lezzettir. Geçmiş dönemlerde şerbetsiz olarak tüketilen bu tatlının eski Türkçede “güccek” olarak kullanılan “küçük ekmek” manasına geldiği ve “Melen küçük ekmeği” anlamında “Melengücceği” adı verildiği rivayet edilmektedir. Peki Melengücceği tatlısı nasıl yapılır? İşte Düzce Melengücceği tatlısı tarifi, malzemeleri ve yapılışı...
#Melengücceği Tatlısı Malzemeleri‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 4 Mayıs Salı, Ramazan'ın 22. günü için iftar menüsü...
#RamazanKoronavirüs pandemisinin başlangıcında 24 saat evde kaldığımız dönemlerde birçok kişi mutfakla tanıştı, hiç denemediği yemek tariflerini yapmaya başladı. Doğal olarak internet arama motorlarında yemek tarifi aramalarında da ani bir yükseliş oldu.
#Churrosİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 22 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyTaş ekmeği, Elazığ’ın yöresel lezzetlerinden biri. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan taş ekmeği, şerbetli bir tatlı. İncecik pişmiş hamurlar, dövülerek toz haline getirilen ceviz veya fındıkla buluşuyor, tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, taş ekmeği nasıl yapılır?
#Taş Ekmeği Nasıl YapılırEkmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdada kullanılan, Karadeniz Bölgesi’nin en bilinen lezzetleri mıhlama ve kuymakın ana maddesi mısır unundan tatlı yapmayı hiç denediniz mi? Mısır ununu nasıl değerlendireceklerini bilemeyenler için enfes bir mısır unu tatlısı tarifi hazırladık. Peki, mısır unu tatlısı nasıl yapılır, işte adım adım tarifi
#Mısır Unu TatlısıKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 Yemeğiİnsülin direnci probleminiz varsa, bu sizin zamanla başka sağlık sorunları da yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Bu sorunların başında kilo almanın kolaylaşması ve obezite riskinin artması var. Özellikle bel ve karın bölgesine yerleşen kiloların neredeyse tamamı insülin direncinden kaynaklanıyor.
İranlı genç, kara kaşlarının altından bakarak, küçük, kalın bir kitap uzattı ve rastgele bir sayfayı açmamı istedi. “Falına bak, bütün sırlar Hafız-ı Şirazi’de saklıdır” dedi. Biraz da bu mistik ve ilahi atmosferin etkisiyle titreyen parmaklarım kitabın sayfaları arasında gezindi, bir sayfada durdu. İranlı genç ona uzattığım şiiri Farsça’dan İngilizce’ye satır satır çevirmeye çalışırken Hafız’ı tercüme etmenin ne kadar zor olduğunu o da ben de anlamıştık. Sonra “Hepimiz Hafız’ın satırlarında kendimizden bir şeyler buluruz, hepimiz yolumuzu Hafız’la çizeriz, bu da senin yolun” dedi. Yolum Şiraz’dı, İranlılar’ın yolu. Daha İran’ı görmeden ülkeyi dolaşmış, daha insanlarını tanımadan sevmiştim.
Yola çıkmak için hep bir bahane olması gerektiğini söylerim. Alışılmışın dışındaki bahaneler, insanı şaşırtıcı yolculuklara çıkartır, bunu aklınızdan hiç çıkartmayın. Ben bu kez Tohum Takası’nı bahane ettim, Türkiye’nin ilk Yavaş Şehri Seferihisar’a gittim, gördüm, hem dost insanlarla hem de dayanılmaz lezzetlerle tanıştım. Bu hafta Yavaş Şehir’deki yaşam keyfini sizinle paylaşmak istedim.
Ahmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var