Tanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda Takviyeleri“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkSpor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, 20 yılı aşan tecrübesini ekip çalışması ve teknolojiyle birleştirdiklerini belirterek, yeni yıl öncesinde yüksek yoğunluklu robotik lazer sistemiyle teknolojik donanımlarını bir adım daha ileriye taşıdıklarını ve hastalarının tedavilerinde kullanmaya başladıklarını söyledi.
#1Parmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakKolajen, cilt, kemik, bağ ve kas dokusu başta olmak üzere vücudumuzun tüm dokularında bol miktarda bulunan en önemli yapısal proteindir. Kolajen bağ dokusunun temel elemanı olarak vücutta iskeletin oluşturulmasında en önemli hammadde yani çimento görevini üstlenir.
#KolajenÜç hafta evden çıkamama fikri sizi endişelendiriyor mu? Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak sağlam kalmanın en iyi yolu egzersiz. Evde yapılabilecek egzersizleri ve faydalarını anlatan uzmanlar sporun kaygılardan arındırdığını, stresten koruduğunu ve huzur verdiğini söylüyor
#Tam KapanmaPürüzsüz, daha sağlıklı, ışıltılı ve genç bir cilt kadınların olduğu kadar erkeklerin de hakkıdır. Son yıllarda erkeklerin de bu konuda bilinçlenmesi ile kendine bakan ve cilt bakımına özen gösteren beylerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Erkeklere özel yaş ve cilt tipine göre doğru bakım önerileri nedir? İşte uzmanından altın öneriler...
#BakımTürkiye’de 6 bin kişi, nadir görülen ve genetik geçişli kronik bir kanama hastalığı olan hemofili ile yaşıyor. Hayat boyu süren hemofili, her 10 bin kişiden 1’inde görülüyor. Dünyada 32 yıldır hemofili alanında Ar-Ge faaliyetlerini aralıksız sürdüren Novo Nordisk, 20 yıldır da Türkiye’deki hemofilik bireylerin hayat kalitesini artırabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. 28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü’nde farkındalığın önemine dikkat çeken Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem “Tedavi alanlarımızda hastalık farkındalığını artırmaya yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
#Hemofilik BireylerÖnce arkadaşları birer birer Bodrum’a yerleşmiş... Aslında bu onun da çocukluğundan beri yüzünü güldüren bir hayaliymiş. Bunu ilerleyen yaşlarda hayata geçirmeyi planlayan Can Aksu, bir süre sonra dolu dolu 33 yılını geçirdiği İstanbul’un kendisini mutlu etmediğine karar vermiş. Ama düzenin bozulmasından korkan Aksu’nun kararını, pandemi nedeniyle eve kapanma süreci değiştirmiş. Aslen mimar olsa da 5 yıldır omurga ve eklem sağlığı üzerine pilates eğitmenliği yapan Can Aksu, şimdi hem fiziksel olarak Bitez’de bir stüdyoda çalışıyor, hem de İstanbul’dan kalan üyelerine online dersler veriyor.
#İzmirEklem ağrıları günlük en basit aktiviteleri bile zorlaştırabilir. Ve tek bir eklemdeki ağrı bile tüm vücudunuza zarar verebilir. Örneğin ağrılı bir boyun, başınızı düzgün bir şekilde çevirmenizi engelleyerek omuzlarınıza baskı uygulayabilir. Ağrılı bir diz; kalçalarınızı, sırtınızı ve ayaklarınızı etkileyecek şekilde yürümenize neden olabilir. Peki eklemlerimizi güçlü ve sağlıklı tutmak için nelere dikkat etmeliyiz?
#KolajenTüm dünyayı etkisi altına Koronavirüs ile mücadele hız kesmeden devam ederken, evlerde daha çok vakit geçirdiğimiz bu süreç ile beraber kişilerin hareketsiz kalma oranı da arttı. Uzmanlar ise bu durumunun sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguluyor.
#Hareketsiz YaşamKASLAR vücudu taşıdığı için hareket etmek eklem sağlığı açısından önem taşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Onat Üzümcügil, hareketsizliğin kas kaybına neden olduğunu belirterek “Kasın kasılma gücü her hafta yaklaşık yüzde 15 azalırken, 5’inci hafta sonunda toplam gücün yarısı kaybedilir. Yine kemikte olduğu gibi iyileşme hızı kayıp hızından her zaman daha düşük izlenir. Ayrıca immobilizasyonun 5. haftasının sonunda kas kütlesinde yaklaşık yüzde 69'u kaybedilir” dedi.
#Prof. Dr. Onat ÜzümcügilAranızda yaşı 40’ı geçip de “Eklem sorunum yok” diyebilen var mı? Ya da “Ben 50’li yaşlardayım ve bugüne kadar hiç eklem sorunu yaşamadım” diye övünebilen biri? Sanırım yok ya da parmakla gösterilecek kadar az. Peki, neden böyle olduk? Neden eklemlerimiz bu kadar erken yaşlarda bizi yolda bırakıyor?
#Osman MüftüoğluYeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı ile birlikte, öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de oldukça yorucu bir dönem başladı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, öğretmenlerimizin sırt, baş, boyun ve eklem sağlığı için neler yapabileceğini aktardı.
#Öğretmen