ek gıdaya geçiş haberleri sayfasında ek gıdaya geçiş hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 108 ek gıdaya geçiş haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin doğumdan itibaren 4-6 aya kadar yalnız anne sütü ile beslenmesini, sonrasında da ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedir. Peki anne sütü neden bu kadar değerlidir? Anne sütüyle beraber ek gıdalara geçiş süreci nasıl olmalıdır? Sıvı çocuk devam sütü nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Merak edilen tüm bu soruları, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizin için yanıtladı. İşte detaylar…
#Devam SütüEk gıdaya geçiş sürecinde her annenin aklındaki sorular aşağı yukarı aynı: Hangi ayda ek gıdaya geçilmeli, hangi besinler bebeğin bağışıklık sistemine iyi geliyor; anne sütü ve ek gıda oranı nasıl dengelenmeli? İşte hem bu soruların cevaplarını hem de kemik suyunun bebek sağlığına mucizevi etkilerini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık aktardı.
#Ek Gıdaya GeçişBebek beslenmesinde tamamlayıcı gıdalara geçiş, tüm annelerin en hassas olduğu dönemlerin başında geliyor. Besin çeşitliliği, besinin verildiği zaman, miktar, yedirme şekli anneler tarafından sıklıkla sorgulanıyor. Anne sütü ile ilk 6 ayı geride bırakan bebekler, tamamlayıcı besine geçişte yumurta, peynir, sebze, meyve, et, ekmek, bulgur, kuru baklagiller ve pekmez gibi besinleri rahatlıkla tüketebiliyor. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, tamamlayıcı besin konusunda annelere tavsiyelerde bulunuyor.
#Bebek Ek GıdaBebeklerin beslenmesi, fiziksel gelişimleri için çok önemli. Bebeklerin mama ve ek gıdaya geçiş dönemlerinin ebeveynler için hassas bir süreç olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, “Bebeklerde ek gıdaya geçişte bebeğin zorlanmaması gerekiyor. İlk olarak kaşıkla püre ve yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Daha sonra iyi pişirildikten sonra et ve ciğer de verilebilir ancak bebek beslenmesinde tuzdan uzak durulmalı” dedi.
#Bebek BeslenmesiEk gıdalara geçiş bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de önemli bir dönem. Bebekler ilk altı ay boyunca D vitamini hariç, ihtiyaçları olan her şeyi anne sütünden karşılayabiliyorlar. Ancak altıncı aydan itibaren hem dış dünya ile tanışmaları, hem gelişmiş sindirim sistemlerinin yeni gıdaları kaldırabilmesi, hem de belki de en önemlisi, beyin gelişimlerinin olması gerektiği ivmede devam edebilmesi için ek gıdaya yumuşak bir geçiş yapılması gerekiyor.
#Bebekİngilizce açılımı Baby Led Weaning (BLW) olan bebek liderliğinde beslenme, 6. ay itibariyle anne sütüne takviye olarak başlanan ek gıdaların püre, meyve suyu, çorba gibi sıvı form halinde bir yetişkin tarafından verilmesi yerine, bebeklerin kendi açlık işaretlerini izleyerek kendini beslemesidir. Bu yöntem, bebeğin el- göz koordinasyonunun yanı sıra; yiyeceklerin tadını, kıvamını, kokusunu öğrenerek duyusal gelişiminin de gelişmesine yardımcı olur. Parmak gıda olarak adlandırılan besinleri bebeklerin kendi baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tüketmesi amaçlanır.
#Bebeklerde BeslenmeBebekler için beslenme, hem bulunduğu dönemin sağlık koşulları için hem de gelecek için oldukça önemlidir. Bebeklik döneminde ise en çok 6 aylık bebek beslenmesi öne çıkmaktadır. Çünkü bu aya kadar anne sütü ile devam eden beslenme alışkanlığı bu aydan sonra ek gıdaya geçiş ile devam edecektir. Bu kritik dönemde anne sütü ile yeteri kadar beslendiyse ek gıdaya geçmenin zamanı gelmiştir. İşte bebeğinize altıncı aydan sonra yedirmeniz gereken yiyecekler…
#Bebek BeslenmesiHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaBebeklerin ve çocukların beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bebek kahvaltılarının en iyi şekilde hazırlanması gerekir. 6 aylık bebeğe kahvaltı verilir mi ve yaptırılır mı? 6 aylık bebeğe kahvaltı olarak ne verilir ve yedirilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#6 Aylık Bebek4, 5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan 4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verildiğini öğrenebilir ve buna göre ek gıda tercih edebilirsiniz. 4,5 ve 6 aylık bebeğe ek gıda olarak ne verilir? Bebeğe ek gıda olarak ne yedirilir detaylarıyla derledik.
#BebekBebekler, ilk 6 ay anne sütü ile beslenir. Daha sonra onların zihinsel ve fiziksel gelişimine uygun olarak ek gıdaya geçilir. Anne babalar da hangi besinin ne zaman bebeklere verilebileceğini merak ediyor. Kiraz da bunlardan biri. Peki bebeklere kiraz ne zaman verilir? İşte detaylar...
#Bebeklere Kiraz Ne Zaman VerilirSosyal medyadaki bir paylaşım büyük bir tartışmanın ateşini fitilledi. Çocuğunu doğumundan itibaren vegan beslendiğini açıklayan bir doktor nedeniyle konu TT listesine yerleşti. Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu hem uzmanları hem de ebeveynleri ikiye bölüyor. Kimisi bu duruma tepki gösterirken, kimisi ise veganlığın faydalarını savunuyor. Tartışmayı tüm detayları ile ele aldık...
#Vegan37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumBilimsel çalışmalar bebeklerin bağırsak florasının sadece anne sütünü sindirebildiğini ve ilk 6 ay sadece anne sütünün yeterli olduğunu gösteriyor. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilirken doğru, taze, besleyici ve sağlıklı ek gıda verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre İnce Gökyar, ek gıdaya geçiş sürecinde annelerin doğru bildiği 6 yanlışı anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakBebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Bebeğin ek gıdaya geçiş için hazır olduğu nasıl anlaşılır? Bebeğin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilmesi için ek gıdaya başlama sürecinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, konu hakkında anne babaların merak ettiği sorulara yanıt verdi.
#BebekBir bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ihtiyaç duyduğu eşyalardan biri de mama sandalyesidir. Mama sandalyesi hem annenin hem de bebeğin rahat etmesi için geliştirilmiştir. Mama sandalyesi nedir? Mama sandalyesi neden önemlidir? Mama sandalyesi hangi ayda kullanılır? Mama sandalyesi nasıl seçilir? İşte mama sandalyesi ile ilgili bilgiler.
#Mama Sandalyesi Modelleriİlk 6 ay sadece anne sütü alarak büyüme ve gelişimini normal tamamlayan bebek için altı aydan önce ek besine başlamaya gerek yoktur. Fakat bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık anne sütü yeterli gelmez. Dolayısıyla 6. aydan sonra bebeğinizi emzirirken aynı zamanda da ek besinlere alıştırmaya başlamanız gerekir.
#BebekKOCAELİ'nin Körfez ilçesinde, 6 aylık kızı Dilara'yı organik yumurtayla beslemek için 10 tavuk satın alıp, yumurta üretmeye başlayan Mehtap Demirci (40), gelen talep üzerine üretimi artırdı. 2012 yılında 10 tavuk ile başladığı yumurta üretimini şu anda kurduğu çiftlikte 10 bin tavukla devam ettiren Demirci, amacının ürettiği yumurtaları tüm Türkiye'ye satmak olduğunu söyledi.
#ÇiftlikKış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıEmzirme döneminden ek gıdaya geçiş dönemi siz anneler için endişe verici bir süreçtir. Bebeğiniz için de kaşıkla tanışma, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenme geliştirme dönemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm beslenme otoritelerinin ortak görüşü bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermenizdir. Ancak 6 aydan sonra anne sütü bebeğinizin gereksinmelerini karşılamaya tam anlamıyla yetmez.
#Beslenme