Eski Yugoslav ülkelerine gitmeye devam ediyorum. Bu kez de rotayı Slovenya’nın başkenti Ljubljana çevirdim. Ljubljana değişik lezzetlerin bir arada bulunduğu, ulaşımın kolay ve yaşamın güvenilir olduğu bir yer. Kısacık bir hafta sonu ziyareti yaptığım Ljubljana’da deneyebildiğim bütün lezzetleri denedim. İşte size Ljubljana’nın lezzetleri…
#LjubljanaOn yıl önce Ljubljana’nın tarihi merkezindeki Arnavut kaldırımı sokaklar yayalaştırıldı. 289 bin nüfuslu kentin ortaçağdan kalma bölgesi huzura kavuştu. Barok yapılar, efsanelere konu olmuş Sava Irmağı köprüleri ortaya çıktı. 2016’da Avrupa’nın En Yeşil Başkenti seçilip Slovenya’ya gurur kazandıran Ljubljana’da kişi başına düşen yeşil alan 2700 metrekare (İstanbul 8 metrekare!). Nehir kıyısındaki yürüyüş yolları boyunca kaliteli pub ve elişi ürünler satan butikler sıralanmış. Dünya başkentlerini kopyalamak yerine sürdürülebilir şehircilikle restorasyonlar yürütülüyor. “Bu konudaki kararlılığımız kentteki yaşam kalitesini artırıyor” diyor Belediye Başkanı Zoran Jankovic.
#LezzetMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin Rehberi12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıKapısından girip yaşadığımız yerden, kafamızdaki iş güçten uzaklaştığımız, menüsünden isim seçmeyi eğlenceli bir tadım oyununa çevirebildiğimiz, zarif ama bir o kadar rahat ve konforlu bir restoran bulmak kolay mı? Bomonti’de yeni açılan Saku; servisi, ortamı ve lezzetleriyle işte tam da bunu yapıyor. Yetenekli şeflerinden bekleneni fazlasıyla karşılıyor...
#Saku2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#Hürriyetİyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!
#YazarTüm dünya için zorlu geçen 2020 biterken 2021’i güzel karşılamanız için size bazı öneriler hazırladım. Marmara Bölgesi’nden başlayıp Bolu’dan Kapadokya ve Konya’ya uzandım, sonra Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’dan hem konumu hem hizmet kalitesiyle çok beğendiğim oteller ekledim listeye. Malum yılbaşı ve akabindeki hafta sonu dahil dört günlük sokağa çıkma yasağı var. Ancak yıl boyu açık olan bu otellere yasak öncesi giriş yapıp bu dört günü konfor içinde geçirebilir, yıla iyi bir başlagıç yapabilirsiniz.
#SeyahatAritmetik bilmeden mühendis, kanunları bilmeden hukukçu, topu kontrol etmeyi bilmeden profesyonel futbolcu olabilir misiniz? Asla! Ama kalibre bir damağınız olmadan bal gibi şef de olursunuz, sosyal medyada aktif gurme de. En azından ülkemizde...
#GurmeBu restoran bir insan olsaydı, onu şöyle tanımlardım; ‘abartısız, özgüvenli, huzur verici, yanında kendini rahat hissettiğiniz biri’. Peki her şey mükemmel mi? Değil tabii. Ama benim ve damağı çok iyi iki arkadaşımın vardığı sonuç şu; bizi fazla heyecanlandırmayan yemekler bile samimi bir arayışı yansıtıyor.
#YemekPazartesi başlayıp salı günü bitmeyen diyetler yapıyor ve özellikle de öğlenleri ne yiyeceğinizi bilemiyorsanız tam da size göre bir listemiz var. İşte karşınızda Zomato kullanıcılarının yorum ve puanlarıyla belirlenmiş, İstanbul'un en iyi 10 diyet dostu restoranı!
#DiyetEte doyduğumuz ve hatta biraz da abarttığımız lezzet dolu bir bayram tatilinin ardından midenizi dinlendirmek ve ufak birkaç detoks öğünle eski formunuza dönmek için Zomato’nun hazırladığı sağlıklı restoranlar listemizi kaçırmayın!
#Sağlıklı BeslenmeYaratıcılığın öne çıktığı Avrupa başkentleri söz konusu olduğunda her zaman Berlin, Kopenhag gibi komşularından sonra söz Amsterdam’a gelir. Meşhur kanallar her zamanki kadar güzel. Bununla birlikte Amsterdam'ın her köşesinde yenilenmenin heyecanı yaşanıyor!
#AmsterdamAlman polisi tarafından bomba imalatı suçuyla aranan üçlü neonazi çetesi, 13 yıl gizli kalıyor ve 10 cinayet, iki bombalı saldırı, 15 soygun yapıyor. Ama polis bir türlü çeteden şüphelenmiyor. Çete tam yakayı ele verecekken, son anda polisin elinden kurtuluyor. Çeteye güvenlik birimleri ya da istihbarat için de bilgi sızdıran bir koruyucu el mi vardı? Güvenlik birimleri çeteyi yakalayamamakta neden başarısız kaldı. Herkesi meşgul eden bu soruları araştırmak için Federal Meclis bir komisyon kurdu. Komisyon tespit raporunu hazırladı. 2 bin 178 sayfalık raporu 10 gün boyunca satır satır okudum, notlar aldım. Bu notları üç gün boyunca sizlerle paylaşacağım.
ADANA'da bir barda Ahmet Kaya'nın şarkısının istenmesi üzerine ?ıkan kavgada, müşterilerden 30 yaşındaki Hakan Markaloğlu öldürüldü. Bu cinayetten yaklaşık 17 saat sonra da Markaloğlu'nun katil zanlısı olarak aranan Bülent Kandıra'ya benzediği iddiasıyla yanlışlıkla 48 yaşındaki Zeki Eskizerci öldürüldü. Polis her iki cinayetle ilgili soruşturmasını sürdürüyor.