Egzersiz haberleri sayfasında Egzersiz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 16264 Egzersiz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antrenman, idman veya egzersiz; herhangi bir alanda istenilen düzeye ulaşmak için gerçekleştirilen sistematik alıştırma. Antrenman ve idman sözcükleri Türkçede genellikle "herhangi bir spor müsabakasına hazırlık yapma" anlamında kullanılır. Egzersiz sözcüğü ise bunun yanı sıra sağlık vs. gibi gerekçelerle yapılan kısa süreli fiziksel alıştırmaları da kapsar. Türkçede akademik konulardaki hazırlık çalışmaları için daha çok alıştırma sözcüğü tercih edilir.
Akciğerlerimizden beynimize birçok organ, egzersizin ilk dakikalarından itibaren değişime uğruyor. Üstelik, inanmayacaksınız ama sadece 10 dakika bile bu inanılmaz değişimlerin gerçekleşmesi için yeterli.
#SağlıkUzmanlar, egzersiz yapmak için en uygun zamanın ne olduğu konusunda uzun süredir tartışmalara devam ediyordu. Yeni bir araştırma ise kanserin önlenmesinde ‘kritik rol’ oynayabilecek iki ideal aralığını belirledi.
#SağlıkGünümüzde, yaşlanmanın etkileri ve bunama riski, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle fiziksel aktivite, beyin sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Kolombiya'daki Andes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar ise düzenli egzersizin bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte demans riskini azaltabilecek dört egzersiz...
#SağlıkSağlıklı bir yaşam sürdürmek giderek daha önemli hale geliyor; özellikle etkili egzersiz yöntemlerine yönelim son yıllarda artış gösteriyor. ABD’li Emekli Deniz Kuvvetleri SEAL’i Jocko Willink, spor salonuna gitmeden de sağlıklı kalmanın mümkün olduğunu vurguluyor. İşte minimum ekipmanla sağlıklı bir yaşam sürmek, kas yapmak veya yağ yakmak isteyenler için Willink’in açıkladığı püf noktalar…
#SağlıkÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkBir ilaç, egzersizin tüm faydalarını taklit edebilir mi? Son dönemde bu soruyu gündeme getiren bazı araştırmalar, egzersiz yapmadan elde edilebilecek biyolojik etkiler hakkında merak uyandırıyor. Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, ‘LaKe’ adlı bir ilacın, vücudu aç karnına 10 kilometre koşmaya denk bir metabolik duruma soktuğunu duyurdu.
#SağlıkCirculation dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Hollanda, Avustralya, Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta 14.000'den fazla katılımcıdan toplanan tansiyon ve aktivite verileri analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre sadece günde sadece beş dakika egzersiz yapmak bile tansiyonu düşürüyor.
#EgzersizUniversity College London (UCL) ve Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde yalnızca 5 dakika yapılan egzersizin faydalarına ilişkin bir çalışma yaptı. Yaklaşık 15 bin kişiye 24 saat boyunca aktivite izleyicileri takılan çalışma sonucunda, kalp hastalığı riskinin 5 dakikalık egzersizle yaklaşık yüzde 10 azalttığını gösterdi.
#EgzersizMilano Üniversitesi'nden Dr. Francesco Luciano'nun liderliğindeki yeni bir araştırma, kısa süreli egzersizlerin, uzun süreli egzersizlere kıyasla daha fazla enerji harcayarak kilo verme ve kan şekeri ile kan basıncını iyileştirme konusunda etkili olabileceğini gösterdi. Araştırma, kısa egzersiz molalarının günlük hayatta kolayca uygulanabileceğini vurguluyor. Peki bu egzersizler neler ve nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
#SağlıkModern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor. Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor!
#Sağlıklı YaşamGüzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltUzmanlar obezite, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların, menopoz sürecindekilerin ve 65 yaş üzerindeki kişilerin spordan uzak kalmamaları gerektiğini söylüyor. Egzersiz bu hastalıklardan mustarip olanların, menapozdakilerin ve ileri yaştakilerin hayat kalitesini yükseltiyor.
#Egzersiz66 yaşına kadar hiç spor yapmamıştı ve başlamak için de çok geç kaldığını düşünüyordu. Ancak hiç de öyle olmadı. Kısa süre içinde birçok hastalığından kurtulan Patty Branch, sırrını anlattı.
#Sağlık“24 saat yetmiyor” diyenlerden misiniz? Sabah uyan, işe git, toplantılara gir, mail’lere cevap ver, eve dön, yemek yap, biraz dinlen derken gün bitiyor, yapılacaklar listesi hâlâ dolu! Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Zaman yönetimi bir sanattır ve bu yazıda, o sanatı ustalıkla icra edebilmenin sırlarını birlikte keşfedeceğiz.
#Yelda BaşaranSon yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının, tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturduğunu, üstelik artık çocuk yaşlarda da sık karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Gürkan, kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 öneride bulundu.
#Kalp HastalıklarıAraştırmaya göre yetişkinlerin düzenli olarak akıllı telefon gibi teknolojileri kullanmaları, demans riskini yarı yarıya azaltabilir. Uzmanlar, internetin zihinsel bir egzersiz işlevi gördüğünü ve sosyal bağlantıları artırarak bilişsel sağlığı desteklediğini belirtiyor.
#DemansOnların aşk öyküsü 2002 yılında bir film setinde başlamıştı... Senaryo gereği yakınlaşmaları gerçek hayata da taşındı... Hatta nişanlandılar. Ama yuvalarını kuramadan ayrıldılar.
#Jennifer LopezHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteSağlıklı bir hayat, fit bir görünüm için herkes spor yapmak istiyor. Özellikle bugünlerde yaza hazırlık kapsamında spor salonları dolmaya başladı bile. Fakat hiç spor yapmamış ya da uzun süre ara verenler dikkatli olmalı. Çünkü yanlış adımlarla başlayan spor serüveni ciddi sakatlıklarla sonuçlanabiliyor. Uzmanlar küçük görülen hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
#Ece AltıkulaçSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybeden tıp fakültesi son sınıf öğrencisi intörn doktor Yiğit Gençbay'ın adıyla açılan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi'nin (SHM) açılış töreninde, "Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız" dedi.
#Kemal MemişoğluBüyük olasılıkla sizin de dikkatinizi çekmiştir... Elbette yetenek de gerekli ama yine de görsellik sinema oyuncularının olmazsa olmaz özelliği. Çekici görünmek, güzel olmak, formda kalmak mesleklerini sürdürmenin önemli bir parçası. Özellikle de kadın yıldızlar için geçerli bu durum. Bu yüzden de yaşları ilerledikçe görüntülerini korumak için ellerinden geleni yapıyorlar.
#Brooke ShieldsVücudunuz 60'larınızda yokuş aşağı gitmek zorunda değil. ‘Her zamankinden daha fit ve güçlüyüm’ diyenJacqueline Hooton, 6 ay önce düştü ve bileği kırıldı. Şimdi ise ağırlık kaldırıyor ve yaşlanmaya karşı meydan oluyor.
#SağlıkHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkKolon kanseri, en sık görülen üçüncü kanser türü. Beslenmeyle yakın ilişkili. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Uludağ, “Son 20 yıldır tarama programlarımız 50 yaş üstündeydi ancak kolon kanserinde tarama yaşı daha erkene çekildi” dedi.
#Kolon KanseriKanser, dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biri. Ancak uzmanlara göre basit yaşam tarzı değişiklikleriyle riski azaltmak mümkün. Sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, erken belirtileri dikkate alma bunlardan birkaçı...
#KANSEREmma Roma Jayne, 2022 yılında obezite ameliyatı olana kadar hep kilosuyla mücadele etti. Bir gün annesinden duyduğu o sözler karşısında karar verdi ve iki yıl içinde 60 kiloya yakın verdi ancak kilo kaybı dışında insanların kendisine daha nazik davranmasından sesinin değişmesine kadar bazı beklenmedik değişikliklerle karşılaştı.
#Kilo VermeAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralGünümüz insanı her gün yoğun bilgi akışıyla karşı karşıya. İstesek de istemesek de, kullandığımız her sosyal mecrada bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Uzmanlar bu durumu artık bilgi obezitesi olarak tarif ediyor. Bunun dikkat dağınıklığı, stres, kaygı ve bilişsel tükenmişliğin yanı sıra ciddi unutkanlığa sebep olacağını söylüyorlar.
#BilgiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Düzenli egzersiz ve düzenli spor yaparsanız bedeninizi, sağlığınızı korursunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi; koruyan, geliştiren, üreten sağlık modeli ile sağlıklı Türkiye Yüzyılı’nı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
#Kemal MemişoğluBu Güneş tutulması önemli çünkü bir daha 7 yıl sonra Koç-Terazi aksında böyle bir tutulma yaşanacak. Süreç içinde bireysel hedeflerimize odaklanabiliriz. Cesur adımlar atmak isteyebiliriz fakat aceleci kararlardan kaçınmalı, sabırlı olmalıyız. Kendimizi ifade ederken kalp kırmamak için dikkatli bir dil kullanmamızda fayda var.
#Güneş TutulmasıHer bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.
#RamazanYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#Kanser