İstanbul’da C.A. isimli kadın Touchdown sahne adını kullanan rap’çi Ege Taştan ve Qimp adını kullanan Osman Candan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Yaşadıklarını anlatan C.A., “Şikâyetçi olacağımı söyledim. Bunun üzerine beni tehdit ettiler. ‘Seni İkbal Uzuner gibi öldürürüz’ dediler” diye konuştu.
#TouchdownPlajları, masmavi denizi ve bembeyaz evleriyle dünyanın dört bir tarafından turist akınına uğrayan Yunan adaları, ülkemize bir-iki saat uzaklıkta bulunuyor. Hatta 10 ada için 7 günlük turist vizesi uygulamasının başlaması, bu yıl adaları daha da cazip hale getiriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken Yunan adaları hangileri?’ diye sorduk. Meis, Samos, Kos, Sakız, Simi ve Rodos ile ilgili harika önerilerde bulundular.
#RotaGürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? İlkbaharla birlikte ayrı bir güzelliğe bürünen köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte 6 şehirden birbirinden harika 8 köy…
#SeyahatTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, maden sektörünün büyüme ivmesinin artarak devam ettiğini ve ihracatın 6,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “2028 için Türkiye’nin belirlenen ihracat hedefi ise 400 milyar dolar oldu. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için, maden ihracatının en az iki katına çıkması gerekiyor. Maden sektörü bunu başarabilecek kapasiteye sahip. Ülke olarak sanayileşmeye devam ederken madene, tarıma hepsine ihtiyacımız var. Yerin 300 metre altından söylemek istiyorum. Umarım hep birlikte yeni rekorlar kıracağız” dedi.
#TİMFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#Bursaİzmir Türkiye'nin en güzel şehirleri arasında yer almaktadır. İzmir ayrıca Türkiye'nin plajları ile ünlü bir şehridir. Yaz mevsiminde İzmir hem yerli hem de yabancı olmak üzere pek çok turist ağırlamaktadır. Sahip olduğu plajlar sayesinde İzmir her sene vazgeçilmez bir şehir olmaya devam ediyor. Türkiye'nin en meşhur ilçelerinden biri olan Çeşme ilçesi de İzmir'e bağlı bir ilçe olduğundan ötürü şehir turizm açısından önem teşkil ediyor. İzmir sahip olduğu güzellikler sayesine herkesin ilk tercih ettiği şehirlerin başında yer almaktadır. Ücretli ve ücretsiz birçok plajı ile tatilcilerin ihtiyaçlarını karşılayan bu güzide şehir yaz mevsiminde nüfusu oldukça artmaktadır. İzmir'in plajları Türkiye'nin en güzel plajlarından olduğundan ötürü internette özellikle bu plajlar oldukça fazla paylaşılmaktadır. Peki, İzmir'in plajları nasıldır? İzmir'de denize girilecek en iyi ücretli ve ücretsiz olan plajlar hangileridir? İzmir'in plajları temiz mi? İşte İzmir'in plajlarına dair tüm bilgiler.
#İzmirÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaSanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerKaz Dağları’nın bol oksijenini içimize çekip yola düştük... Zeus’un tahtından manzarayı izledik, Kuzey Ege’nin güzel köylerinde zeytinliklere karşı yorgunluk kahvesi içtik. Bir duvak gibi süzülen Hasan Boğuldu Şelalesi’nde biraz hüzünlensek de Afrodit’in oğlu Aeneas’ın hayallerinin peşinden koşup Troyalılarla birlikte ulaştığı ve Homeros’un ‘İlyada’ destanında bahsettiği büyülü masal diyarını bu kez kışa girerken keşfettik.
#SeyahatPastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#SeyahatGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaKula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın görkemli durağı Kula Peribacaları, sonbaharla birlikte dinginleşen yaşam enerjinizi ve sanatçı ruhunuzu yeniden harekete geçirecek. Volkanik geçmişi nedeniyle antikçağda ‘Yanık Ülke’ adıyla anılan bölge, Kapadokya’ya rakip güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.
#HürriyetAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil YerleriMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran’da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. 5 Haziran'da Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilen sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci katılırken, 48 farklı ilde 193 öğrenci tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Sınavda tek bir hata bile yapmayan öğrenciler başarılarının sırlarını anlatırken gelecek hayallerini de paylaştı.
#MEBİzmir'in Bornova ilçesindeki kentin ilk yerleşimcilerinin yaşadığı Yeşilova Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, 8 bin 200 yıl öncesine ait taştan yapılmış et kesme, ağaç yontma veya mobilya işlemede kullanılan kesici aletler bulundu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Buranın üretim yeri olduğunu saptamıştık. Sert taşlardan birçok alet yapıyorlar. Nefrit gibi taşları kullanıyorlar. Çok uzaklardan getiriyorlar bu malzemeleri" dedi.
#İzmirİzmir'in Bornova ilçesindeki kentin ilk yerleşimcilerinin yaşadığı Yeşilova Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, 8 bin 200 yıl öncesine ait taştan yapılmış et kesme, ağaç yontma veya mobilya işlemede kullanılan kesici aletler bulundu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Buranın üretim yeri olduğunu saptamıştık. Sert taşlardan birçok alet yapıyorlar. Nefrit gibi taşları kullanıyorlar. Çok uzaklardan getiriyorlar bu malzemeleri" dedi.
#İzmirBalık, suda yaşayan hayvan türüne verilen genel isimdir. Ancak balıklar, çok çeşitlidir. Yüzlerce farklı balık isimleri duyabilirsiniz. Bu balık türlerinin bir kısmı beyaz et olarak tüketilirken bazıları zehirli ve bazıları da yenmeyen hayvanlar grubunda olur. Eşkina yenebilen bir balıktır. Eşkina balığı nedir? Farklı bir adı var mıdır? Özellikler nelerdir? Yenir mi? Nasıl pişirilir? Nasıl avlanır? Fayda ve zararları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Rengârenk ahşap süslemeli taş evleri, karanfilli kahveleri ve şenlikli düğünleriyle ünlü Çomakdağ köyleri doğal dokusunu, mimarisini ve kültürünü koruyor. Buralı kadınlar kıyafetleri ve başlıklarındaki çiçeklerle her günü renkli bir festival havasında yaşıyor.
#Gazetehaberleri