MasterChef eleme adayları, oynanan dokunulmazlık oyununun ardından netlik kazandı. Yeni sezon heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'nin 1 Eylül tarihli son bölümünde kırmızı takım ve mavi takım haftanın son dokunulmazlık oyununu İzmir'de oynadı. Yöreye özel yemeklerin hazırlandığı gecede konuk jüri üyelerinin tadımı ile mavi takım dokunulmazlığı bir sayı farkla kaybederken gecenin sonunda ise iki yarışmacı MasterChef eleme potasına girdi. Öte yandan yemekler bittikten sonra her iki takım arasında tansiyon yükseldi. Peki, MasterChef'te 5. ve 6. eleme adayı kimler oldu? İşte, dün gece yaşananlar.
#MasterchefBugün sizleri Urla Özbek’e götüreceğim. Köşemin konuğu ise Akkum sahilinde çok özel bir yer: Akın’ın Yeri. Tanımaktan büyük onur duyduğum rahmetli Akın Kuşcan’ın sıfırdan yaratıp Türkiye’nin sayılı balık restoranlarından birine dönüştürdüğü eşsiz bir lezzet durağı. Günümüzde bayrak oğulları Mehmet ve Himmet ile eşlerinde. Onlar kurulduğundan bu yana ‘huzur ve lezzetin buluştuğu yer’ mottosuyla hizmet verse de burası için en geçerli slogan sanırım ‘tek yol lezzet’ olmalı. Zira oldukça dar, yer yer bozuk, kıvrımlı (ve geceleri kapkaranlık) bir yoldan geliyorsunuz. Ama gerek lezzetler, gerek güler yüzlü hizmet tüm yorgunluğunuzu alıyor ve inanılmaz mutlu ayrılıyorsunuz.
#1Mehmet Yalçınkaya 35 yıllık meslek hayatının ilk kitabı ‘Denizden’i geçen hafta çıkardı. Mutfağımızdaki balık algısını değiştirmek isteyen, yok olan türlere dikkat çeken ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen Mehmet Şef’le Ayvalık’ta bir araya geldim...
#YAZARTürkiye’nin ilk milli bitki listesi 100 bilimadamının 2.5 yıllık çalışmasıyla yayımlandı. 28 ciltlik Resimli Türkiye Florası’nın ilk cildiyse yıl sonunda piyasaya çıkacak, 2023’e kadar tamamlanacak. İlk kitabın editörü Prof. Dr. Adil Güner, “Amacımız bilgiyi toplumla paylaşmak” diyor.
“Hayatta en çok neye gıpta ediyorsun” deseler, “Hayallerinden vazgeçmeyip, pes etmeden kovalayanlar” derim. Tıpkı henüz 21 yaşında kamp yaptığı yere çirkin binalar dikildiğini görünce, “Öyle bir doğa parçası bulacağım ki, onu hep koruyacağım” diyerek Ayvalık’ın Cunda Adası’dan bir koy satın alan ve cennet köşe Ortunç’u yaratan 73 yaşındaki Orhan Tunç gibi...
Bu hafta Ankara Hürriyet’te, komşumuz Yunanistan’ın Türk ve Osmanlı mutfaklarıyla birçok ortak unsura sahip olan lezzetlerini tanıtıyoruz. Zeytinyağı, balık, meze, salata ve uzo’yla olduğu kadar kebap, baklava gibi Türkiye ve Ortadoğu’ya özgü bildiğimiz lezzetlerle de öne çıkan Yunan Mutfağı’nda bazı yemeklerin kökeni Antik Yunan’a kadar giderken, birçok yemek de Yunanistan coğrafyasının ve ilişki içine girdikleri kültürlerin etkisiyle bugünkü zenginliğine kavuşmuş.
Yaz gelince eğlence hayatı daha bir çeşitleniyor. Birbiri ardına yazlık mekanlar açılıyor, etkinlikler düzenleniyor, gece hayatı kapalı mekanlardan çıkıp deniz kenarına, güney sahillerine iniyor. Biz de bu hafta dekorundan eğlencesine, servisinden mutfağına Türkiye’nin en iyi 10 yazlık eğlence mekanını seçtik.