Lorin’le o kadar çok yol yaptık ki artık küçük gezginim duruma epeyce alıştı. Hatta bu kez tatil talebi ondan geldi: “Anne ne zamandır anne-kız tatili yapmıyoruz. Sen bir otel bul, eşyamızı koyup denize girelim, akşam da orada uyuyalım.” Datça’ya uğramak kısmet olmamıştı. Rotamızı bu kez Muğla’nın huzurlu ve sakin ilçesine çevirelim…
#Gizem CoşkunardaTarihin derinliklerinden Bir şenliktir Milas gelen güçlü seslere ve titreşimlere sahip, enerjisi yüksek şehirler vardır. Onlara biraz kulak verdiğinizde, yaldızını hafifçe kazıdığınızda size büyüleyici hikâyeler anlatırlar. Güney Ege’nin anılar müzesi Milas, tam da böyle bir yerdir...
#Hürriyetİspanyolların ‘tapas’, İtalyanların ‘aperitivo’, Japonlarınsa ‘izakaya’ dediği küçük atıştırmalıkların belki de dünyada en bilineni, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan mezeler... Özellikle gayrimüslim, Rum ve Ermeni asıllı meyhane sahiplerinin daha çok zeytinyağlılardan oluşan küçük lezzetlerini içkiyle sunmasıyla başlayan bu kültür, zamanla tüm coğrafyamıza yayılmış.
#Mezeİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaYerel lezzetleri kaybetmemek amacıyla başlatılan Alaçatı Ot Festivali, bu yıl 10-13 Nisan arasında beşinci kez düzenlenecek. Bu yılın teması rezene. Yemek yarışmasından ot toplama gezilerine, sergilerden atölye çalışmalarına kadar pek çok aktivite ziyaretçileri bekliyor.
Şimdi Bozcaada’nın zamanı. Ege’nin başlangıcındaki bu küçük ada, bağları, turkuvaz koyları, berrak denizi, çiçekli sokakları, sokak arası meyhaneleri, lezzetli şarapları, serin serin esen poyrazı ile tam bir Egeli. Bangır bangır müzik gürültüsünden uzakta, sakin ve keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız bu yıl size Bozcaada’yı öneriyorum.
Erdil Yaşaroğlu kendisini mutfakta üretici olarak görmüyor ama iyi bir tüketici olduğunu söylüyor. Çizdiği karakterleri de ona göre şekillenmiş: Restoran karikatürleri mutfak karikatürlerinden daha fazla. Ama bir tatlı var ki, karikatürle yakın ilişkisi var: Sütlü Nuriye. Dergiye kapak esprisi bulamadıklarında imdatlarına bu tatlı yetişiyor.
Fazla söze hacet yok, Çarşamba babamı yazdım. Sözün bittiğini, içimin özlemle ne kadar dolduğunu sizlerle paylaştım. Sizlerden de babalarınızı yazmanızı istedim ve çok sayıda e-posta geldi. Herkesin babası için söyleyecekleri vardı. Okudum okudum, yine hüzünlendim. Aşağıda sizden gelenlerden bazıları var, buyrun okuyun.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir.
Masayı donatan meze çeşitleri uzun bir meyhane gecesinin habercisidir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan mezenin hası mutlaka günlük yapılır. İçkinin özellikle de rakının en yakın arkadaşı olan mezelerin tazeliği ve lezzeti bir meyhanenin şanındandır. Soğuk meze ayrı bir hüner gerektirir. Sebzelerden, otlardan, deniz mahsullerinden hazırlanan bu mezeler masaya küçük tabaklarda getirilir, paylaşılır ve azar azar yenir. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi soğuk meze adreslerini sorduk. İstanbul meyhaneleri listeye ağırlığını koydu ama Ege otlarıyla Doğu Akdeniz’in acılı lezzetleri de kendine yer buldu.
Şimdi tam balık zamanı. Palamut geldi, lüfer geldi, yakında istavritle hamsi de boy gösterir tezgahlarda. Çinekop, çipura ve levreğe sıra gelir sonra. Mevsim sonbahar ya, günler de kısaldı aşikar, ama hálá geceler ılıman. Meyhanelerin masaları hálá dışarda. Şöyle oturup bir sonbahar akşamı tam balık yeme zamanı. Masada buharı tüten rakı bardakları, etrafta anason kokuları.
Körfez temizlendikçe ıstakozların yeniden İzmir'e döneceğine inanıyorum. Çünkü bütün dünyada temizlenen sulara canlılar tekrar dönmekte. Hayvanlar dünyasında kin tutmak ve başka canlıları öfkeyle cezalandırmak diye bir huy yok! Ama İzmir'de özlenecek şey sadece ıstakozlar değil.