GeriSeyahat Kuzey Ege’ye 7 yeni Mavi Bayrak geldi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege’ye 7 yeni Mavi Bayrak geldi

Kuzey Ege’ye 7 yeni Mavi Bayrak geldi

İzmir, Balıkesir, Çanakkale sahilleri ramazan öncesinde en hareketli günlerini yaşıyor. Bu kıyılardaki toplam Mavi Bayrak sayısı 65’e ulaştı. Çeşme ve Alaçatı’da yeni restoranlar, eğlence mekanları açıldı. Ayvalık’tan Midilli’ye geçenlerin sayısı arttı.

SAHİLLER

Menderes ve Ayvalık yarışıyor

Kuzey Ege kıyılarındaki Mavi Bayrak sayısı son üç yıldır istikrarlı şekilde artıyor. Lider İzmir, toplam bayrak sayısını bu yıl 34’ten 38’e çıkardı. Balıkesir’de 19’dan 21’e, Çanakkale’de ise 5’ten 6’ya yükseldi.
İlçeler arasında liderlik ise 8’er bayrakla Ayvalık ve Menderes’te. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca (TÜRÇEV) verilen Mavi Bayrak, deniz temizliği kadar sahillerdeki işletmelerin hizmet kalitesi de güvence altına alıyor.
Bu yıl İzmir’de Çeşme ve Foça 7’şer, sakin şehir Seferihisar 5, Selçuk 3, Karaburun 2 tesisinde dalgalanan bayrakların gururunu yaşıyor.
Yunanistan sınırındaki Enez’den başlayıp, Edremit Körfezi’ne kadar uzanan sahil şeridi sakin ve ekonomik deniz tatilini tercih edenlere hitap ediyor.
Çanakkale’de mavi bayraklar geçen yıla kadar sadece Ayvacık sahillerinde dalgalanıyordu. Bu yıl Biga Yarımadası’nda Karabiga Belediyesi’ne ait Kadınlar Hamamı Plajı da listeye eklendi. Assos’un dört bayrak dalgalanan sahilinde sekiz tesis bu bayrakların güvencesi altındaydı. Aralarına bu yıl Assos Ceylanoğlu Gladius Hotel eklendi.

HALİÇ PARK’IN BAYRAĞI İPTAL

Ayvalık’ta ise Küçükköy Sarımsaklı Halk Plajı ve Engürü Tatil Sitesi, Mavi Bayrak taşımaya hak kazandı. İlçe merkezinden kalkan günü birlik yemekli tekne turlarının fiyatları bu yıl 25 TL. Saat 12.00’de başlayan, üç kez yüzme molası verilen gezilerde yemek, meyve ikramı da yapılıyor. Edremit-Altınoluk’taki Aqua Olive Park giriş fiyatını bu yıl 30 TL’ye yükseltti.
Çeşme’nin tüm bayrakları bu yıl da otel sahillerinde dalgalanıyor. Dikili’de ise belediye ve Kayra plajlarında. Haliç Park’ın bayrak taşıma hakkı iptal edildi. Foça’da otel ve beach club’ların dışında bayrak taşıyan iki plaj var: Karakum ve listeye yeni eklenen Yeni Foça Halk Plajı. İlçe merkezinin neredeyse tamamını kuşatan ve belediye tarafından yaptırılan ahşap iskelelerinden denize girmek ücretsiz. Otel ve tatil köylerinin duş, tuvalet, şezlong ve gölgelik sağladığı büfe ve yemek hizmetlerinden yararlandırdığı plajlarına günübirlik girişler 10-15 TL. Foça koylarında dört kez yüzme molası veren günlük yemekli turların fiyatı bu yıl 35 TL.

99 Euro’ya 2 gün Midilli

Bu yıl Ayvalık’tan karşı kıyıdaki Midilli Adası’na geçenlerin sayısında, geçen yıllara oranla artış var. Bunun bir nedeni de Yunanistan’ın geçen yıl başlattığı ‘kapıda vize’ uygulaması. Vize ücreti 60 Euro. Ayvalık’tan Midilli Adası’na her gün feribot seferi yapılıyor. Geçen yıl 30 Euro olan feribat ücretinde değişiklik yok. Jale Tour, Midilli’de dört yıldızlı otelde konaklama, akşam yemeği, ulaşım dahil 99 Euro’ya iki günlük geziler düzenliyor.

EĞLENCE

Bu yaz şöhretler Foça’daki Bueno Beach’te

Çanakkale’nin turizm merkezlerinde geceler, güneyde eğlencenin doruğa ulaştığı gecelerin aksine çok sakin. Assos, Bozcaada ve Gökçeada daha çok sessizliği sevenlerin tercihi. Aralarında en hareketlisi Polente Cafe Bar, Oda Cafe Bar ve Fuska Cafe Bar’a evsahipliği yapan Bozcaada. Gökçeada’nın tek eğlence mekanı, Kaleköy’deki Pembe Kaval Bar. Assos bölgesindeyse müşterilerine canlı müzik ve eğlence sunan otel ve restoranlar var.

UÇURUMDA 2 BAR

Kuzey Ege’nin en iddialı eğlence merkezleri bu yıl da Çeşme’de. Aya Yorgi’deki Sole Mare, Marrakech, Paparazzi, Kafepi ve Babylon en bilindik mekanlar. Yeni mekanların başında ise Alaçatı’da Supper Club’ın yerine açılan Windy Beach geliyor. Alaçatı Port’un içinde 4 bin metrekarelik alana kurulu.
Beldenin bu sezon dillerden düşmeyen lezzetleriyse Survivor yarışmasından tanıdığımız Bozok’un elinde. İyi Pizza’da deniz ürünlü pizzalarının yanı sıra, gece yemek saatinden sonra oluşan kulüp havası da ilgi çekiyor. Yeniliklerden biri de Kum Beach’in Uçurum Bar’ı. Plaj kenarındaki kayalıklara kurulan barlar hem manzara hem adrenalin meraklılarının gözdesi. Port Alaçatı bu yaz ‘ağır’ bir İstanbullu’yu ‘ağır’lıyor: Gastronomisi, müziği, servis ve eğlencesiyle Ulus29.

HACI MEMİŞ HAREKETLENDİ

Çeşme’ye gidip de “Alancha’da nasıl yerim?” diye sormayan yok. Çünkü tamamen haz üzerine kurulu bu konseptin gecelik kapasitesi 50 kişiyle sınırlı. İzmir’in karşılıklı barları Öküz ve Tren de bu yaz Çeşme’ye yazlık açanlardan. Ama İzmir merkezdekinin aksine Alaçatı’da birbirlerinden ayrı düştüler: Biri köy içinde, diğeri port Alaçatı’da.
Eğer bu yaz yolunuz Alaçatı’ya düşerse, yeni cool kafeleri, küçük ama şık restoranları, butik mağazalarıyla beldenin yeni gözdesi Hacı Memiş Mahallesi’ne uğramayı unutmasın. Çeşme’nin bu yaz gözde mekanlarından biri de Göz Bar’ın yine Hacı Memiş’te açtığı Göz Lounge.
Çeşme’nin gece hayatını sevenlere bir de müjde: Artık Ayayorgi Plajı’ndaki kulüplere gidip gelmek için uzun yollar katetmek, yüklü taksi ücretleri ödemek zorunda değilsiniz. Koyda yeni açılan Loveyou ‘genç oteli’ konseptiyle müşterilerine bütün kulüplere shuttle’la kolay ulaşım sağlıyor.

En yenisi Bluesail
FOÇA

Foça, sezona birbirinden iddialı yeni eğlence mekanlarıyla girdi. Bunlardan Bluesail Beach Restoran Foça Deniz Feneri’nde kapılarını açtı. Eski Club Med yakınlarındaki muhteşem bir koyda yer alan Bueno Beach de sezona Demet Akalın ve Erdem Kınay’la merhaba diyecek. Büyükdeniz’de Old Bug Tosbağa, Cumhuriyet Meydanı’nda Classic Efes Beer keyifli özel tatlar ve keyifli akşamlar vaat eden yeni mekanlar arasında.
Mambo Beach kuzeyin yıldızı olmaya devam ediyor. Özel plajlı, özel mutfaklı, bungalov evlerde konaklamalı tesis, açılışı Rus DJ Jane Dior ile yaptı, sonraki hafta DJ Gregor Salto’yı ağırladı.
Sezona iddialı giren Mambo Beach’teyse Murat Dalkılıç ve çok sayıda tanınmış şarkıcının konserleri var.
Yenifoça Fedora’da haftanın altı gün canlı müzik yapılıyor. Ağırlık etnik müziklerde.
Bar Sahne ve Dip Bar rock müzik mekanları. Ama isteyene pop da var, fasıl da: İpekyolu, Miço, Foça Karası, Foça Meyhane... Eğlence yerlerinde program saat 21.00’da başlayıp 03.00’e kadar devam ediyor.

İsteyene meyhane, isteyene taverna
AYVALIK

Ayvalık’ta her tarzda müzik yapan, her zevke hitap eden mekan bulmak kolay. Dileyenler bar ve publarda eğlenmeyi seçerken dileyenler de Ayvalık’a özgü meyhane ve taverna seçeneğini değerlendiriyor. Aralarında en öne çıkanları Moshos Taverna, Laterna, Du Bakalım, Haydi Abbas Fasıl Evi. Burhaniye-Ören’de yeni açılan Odda Bar ve Edremit-Akçay’da bu yıl kapılarını açan Adress’i de takibe alın.

LEZZETLER

Lavinya’da özel paella Denizkestanesi’nde Ayvalık lezzetleri

Kuzey Ege’nin gurme merkezlerinden Bozcaada’da bu yıl yeni restoranlar açıldı: Ada’m, Mavi Beyaz, Kapı 14 by Kutlu ve Kandilli. Klasikler ise yerli yerinde: Ayazma’daki Vahit’in Yeri, Battı Balık, Salkım, Güverte, Simyon, Sandal, Lodos, Badi-i Aşk, Paşa ve Koreli yöre mutfağından lezzetleri, en lezzetli balık mönülerini sunmaya devam ediyor.

AYVALIK VE CUNDA REKABETİ

Ayvalık’ta damak tadına meraklılara hitap eden esnaf lokantası tipindeki restoranlar artıyor. Merkezdeki çarşı içinde açılan Giritli, Fırat, Paşa mönülerinde yerel mutfağa, özellikle zeytinyağlılara ağırlık veriyor. Cunda Adası’nın meyhaneleri de Ayvalık içinde sayıları hızla artan yeni mekanların rekabetiyle karşı karşıya. Bay Nihat, Nesos ağırlıklı olarak İzmirli müdavimlerini korurken, Ayvalıklılar merkezdeki Deniz Kestanesi, Yelken, Şehir Kulübü ve meyhaneler sokağındaki mekanları tercih ediyor.

LAVİNYA SÜRPRİZLERİ

Foça deyince roka, balık, rakı akla gelir. Sahil Balık Restoran, ünlü yoğurtlu balığı başta olmak üzere, çipura, levrek ızgaraları, balık çorbası, haşhaş tatlısı ve özel mezeleriyle haklı bir ün yapmış. Küçükdeniz’de Foça, Celep, Deniz, Sandal, Liman restoran; Büyükdeniz tarafında ise Fokai Restoran ve Marsilya Balıkçısı Şevket usta balık için tereddütsüz tercih edilecek noktalar. Esnaf lokantalarını seviyorsanız Çarşı Lokantası’nı tavsiye ederiz. Yöreye ait ot kültürünü yaşatanlar Gözlemeci Emine Bacı, Bülbül Yuvası Otel’de Selma Bülbül, Yenifoça Fedora’da Şule Özbabacan. Çarşı içinde eski bir Rum evinde hizmet veren Letafet, zeytinyağlılarda iddialı. Butik Otel Lavinya’da Aydın Gökmen, müşterilerine paella, mürver şerbeti, meyveli yoğurtlu pasta, Rus pastası gibi özel lezzetler sunuyor. Dondurmada Rumelili, Maraşlı ustaların rekabetine karşı varlığını koruyan Meşhur Girit Sakız Dondurmacısı Nazmi Usta bu yıl da 30’un üzerinde çeşit hazırlıyor.
Çeşme’deki Curcuna, gençlerin gittiği ve eğlendiği ve uygun fiyatta yemek yiyebildiği kokteyl içebildiği rengarenk pop art tarzına sahip bir mekan. Ayrıca 12 odalı bir pansiyonu var. Her odası barda satılan kokteyllerin ismini taşıyor. Ve bu kapıları açıp içeri girenleri bir sürpriz bekliyor.

ALAÇATI’YA TREN GELDİ

Tren bu sene Alatı’da bir şube açtı. Tren Butik Otel&Lounge Bar içinde 8 odalı bir otele de sahip, doğal mimarisiyle nefes alan ferah bir mekan. 90 kişilik yemek yenebilecek bir restorana da sahip olan Tren’de shotlar, sıcak ve soğuk içeçekler ve çeşitli kokteyller mevcut.

False