Kapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#Anadoluİzmir’in ünlü Şirince köyünde kaderine terk edilmiş bir ilkokul binası, ilçedeki mesleki ve teknik Anadolu lisesi yönetimi tarafından kafeye çevrildi. Ancak bu kafe bildiğiniz kafelerden farklı. Engelli bireylerin aileleriyle rahatça sosyalleşmesini sağlayan ve lezzetli yemekleri olan Şirin Kafe, ilçedeki engelli öğrencilerin de uygulamalı dersler aldığı ve üretim yaptığı bir sınıf aynı zamanda.
#İzmir‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİzmir’de 2001 yılında vakıf üniversitesi olarak kurulan Yaşar Üniversitesi önümüzdeki yaz üçüncüsünü düzenleyeceği eğitim kampına Almanya’daki gençleri davet etti. Rektör Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, “Amacımız, gençlerimizin kendi kültürlerini tanımaları” dedi.
#ALMANYATürk sinemasında her ne kadar çok fazla bilim-kurgu örneğiyle karşılaşmasak da, ilk bilim-kurgu sineması örnekleri 1950'li yıllara dayanıyor. Genellikle düşük bütçelerle yaratıcı örnekler sunmaya çalışılan bu filmler, bazen absürtlükleriyle güldürüyor, bazen de kısıtlı imkanlarla sunulan hayal gücüne şapka çıkartıyor. İşte kültleşmiş 10 Türk bilim kurgu filmi...
#Bilim-KurguAltınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, İzmir’i Avrupa futbolunun altyapı kamp merkezi yapmayı hedefledi. Bu amaçla Selçuk’taki tesislerde FIFA onaylı 8 saha yapıldı. Buradaki 48 takımın katıldığı U12 İzmir Cup, 18 takımlı U11 İzmir Balkan Cup başarısı dünyada ses getirdi. Şimdiden bu turnuvalara katılmak için Bayern Münih, Barcelona, Porto, Atletic Bilbao gibi kulüpler kayıt yaptırdı.
Angela Missoni sadece geliri 200 milyon liranın üstünde olan, deseniyle efsane yaratan modaevinin sahibi değil, iddialı bir yetenek avcısı. Günümüzün en ünlü fotoğrafçıları Mert& Marcus’u keşfetti, top model Gisele Bündchen’i parlattı. Missoni’nin bu sezonki yıldızı ise Efes Harabeleri.
#Gisele BundchenEski İstanbul’a su sağlayan 1653 yıllık dünyanın en uzun su ikmal sistemi uzay teknolojileriyle ortaya çıkarıldı. Proje yürütücüsü İTÜ’den Prof. Dr. Derya Maktav ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. James Crow’a göre bu, üzerinde mühendislik harikası 40 kemer bulunan dünyanın yeni harikasının keşfi. Istırancalar’dan başlayarak İstanbul’a ulaşan 450 kilometrelik sistem Antik çağda muazzam bir hidrolik mühendisliği temsil ediyor ve dünya kültür mirası ilan edileceğine kuşku yok