Globalleşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Bayramı iple çekerken hangi tatlıyı yapacağınızı mutlaka düşünüyorsunuzdur. Sıcak yaz günlerinde çok ağır tatlılar tercih etmek istemiyorsanız bu tatlılar tam size göre. Hafifliğiyle diğer tatlıları geride bırakan sütlü tatlılar bu bayram çok sevilecek. İşte bayram sofralarınızın lezzetine lezzet katacak sütlü tatlılar…
#Kurban Bayramı‘Aile Meclisi’nin ilk konuğu AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in eşi Fatma Yel. Çift iki çocuklu. Evde üç kedi, iki köpek, 50 balık ve bir kanarya ile yaşıyorlar. Röportajı kedileri Gazoz, Cimcime ve Kral’ın meraklı bakışları eşliğinde yapıyoruz. Tanıştıklarında Mustafa Yel kaymakam, Fatma Hanım ise kaymakam adayıymış. İlk danslarında Mustafa Yel kaymakamlık kaynak kitaplarını anlatmış. Fatma Yel “Çok şükür ki ta-nıştık diyorum. Çünkü insan ilk görüşte ‘Evet, bu insan benim ömrümü geçirebileceğim bir insan’ diye hissedebiliyor. Onu hissettim” diyor.
#Aile MeclisiPeynir çeşitlerini özel olarak incelediğim, peynirciliğin ayrıntılarına odaklandığım bu yıl içerisinde benim için en önemli etkinliklerden biri dün (18 Nisan) İstanbul’da başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ve himayesinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde başlayan “İstanbul Peynir Festivali” 21 Nisan’a dek sürecek.
#PeynirYUNANİSTAN ve Bulgaristan’da dövizin Türk parasına göre artış göstermesi, sınır komşusu Edirne’de ticareti hareketlendirdi. Özellikle hafta sonu otobüslerle kente gelen yabancı turistler, temizlik ürünlerinden mobilyaya, gıdadan tekstil ürünlerine kadar geniş bir yelpazede alışveriş yapmaya başladı. Edirneli esnaf, Yunan ve Bulgar müşterileri için fiyat etiketlerini ve tabelalarını 3 dilde yazdırmaya başladı.
#Dövizİzmir, Balıkesir ve Çanakkale sahillerindeki toplam Mavi Bayrak sayısı 72’ye yükseldi. Bozcaada ve Gökçeada’ya yeni restoranlar, tavernalar açıldı. Dalış turizminin gözde bölgesi yine Ayvalık. Çeşme ve Alaçatı’da beach club’lar mekânlarını ve eğlence programlarını güncelledi.
#BalıkesirDilek Başarır, büyük bir gıda işletmesinin başında olmasına rağmen mutfağa girmeyi, yemek yapmayı çok seviyor ancak vakit bulamıyor. Mutfak onun için terapi merkezi. Bazen mutfağa girip yemek programı çeker gibi, tarif vererek, arada espriler yaparak yemekler yapıyor. Bazen de heveslenip misafir davet ediyor ancak iş yoğunluğu yakasını bırakmıyor
Yemek yapmayı bilmiyor, hiç öğrenmemiş, bu saatten sonra da öğrenmek için geç kaldığını düşünüyor... Ama en iyi pilav nerede yenir, en iyi büryan kebabını kim yapar hepsini biliyor. Bazen bir yemek kursuna gitmeyi düşünüyor ama Balat’ta arkadaşları arasında karizması çizilir diye korkuyor
Kemeraltı’nda 1938’de Sefer Urlulu’nun kurduğu Özsüt Muhallebicisi, ’kazandibi’yle ünlendi. Oğul İbrahim Urlulu şirketi yeniden yapılandırıp 90 şubeli tatlı-pasta zincirine dönüştürdü. Krizde kiraların düşmesini fırsat bilip 40 şube daha açan Özsüt, 20 milyon dolar ciroya ulaştı.
Ramazan ayı denince akla ilk gelen çeşit çeşit hurmalar, zeytinler, pastırmalar, peynirlerle donanmış iftar sofraları oluyor elbette. Tüm gün boyunca iple çekilen ve saati yaklaştıkça ritüellerle hazırlanan iftar sofralarında, ana yemekten önce atıştırılan şarküteri ürünleri ve hurma özenle seçilir.
Eskiden en büyük şikáyetlerden biri, turistlere rezil olacağız korkusuyla yollardaki duraklama tesislerinin (bunlara dinlenme tesisi demek zordu) pisliğiydi. Ama artık bir turizm ülkesi haline gelen Türkiye'de karayollarındaki bu tesisler tüm işletmecilerin imrendiği mekánlara dönüştü.