Son Güncelleme:
En iyi 10 yol lokantası
Eskiden en büyük şikáyetlerden biri, turistlere rezil olacağız korkusuyla yollardaki duraklama tesislerinin (bunlara dinlenme tesisi demek zordu) pisliğiydi. Ama artık bir turizm ülkesi haline gelen Türkiye'de karayollarındaki bu tesisler tüm işletmecilerin imrendiği mekánlara dönüştü.24 saat açık bu yerlerin çoğunda yolcuların ihtiyaçlarını karşılayabileceği mağazalar, tertemiz tuvaletler, çok zengin bir mönü var. Bazılarının spesiyaliteleri civar şehirlerden bile müşteri çekiyor. İşte jürimizin belirlediği Türkiye'nin en iyi yol lokantaları...ÖRENAY (Manisa)Manisa kebabı meşhurManisa-Akhisar yolunun altıncı kilometresinde. Şaban ve Ercan Örenay kardeşlere ait 500 kişilik tesiste lokanta, kafeterya ve çocuklar için eğlence merkezi, akaryakıt istasyonu ve ayakkabı mağazası var. Restoran Manisa kebabı ve kömür ateşinde hazırlanan İzmir usulü sandviçleriyle meşhur. Izgara çeşitleri 5 milyon, tatlılar 1.5-2 milyon, İzmir sandviçleri 1.5 milyon lira. Bursa, Balıkesir, İstanbul'a gidenler otomobilleriyle uğruyor. 0236-237 74 45-46. www. oranay lycos.comVARAN BOLU (Bolu Dağı)Mevsiminde dağ çileği satılıyorÜnlü yolcu taşımacılığı firmasına ait Varan Konaklama Tesisleri A.Ş. tarafından işletiliyor. Bolu Dağı Bakacak mevkiinde. Tesis 1961'de kafeterya olarak kurulmuş, 1973'te bugünkü halini almış. 250 kişi kapasiteli. Restoran self servis. Cızbız Bar adında bir de fast-food bölümü var. Tesisin alakart bölümü sadece özel talep ve gruplara hizmet veriyor. Markette Abaza ve Çerkez peynirleri satılıyor. Mevsiminde dağ çileği de müşterilerden ilgi görüyor. Mutfak, Abant sarma, Varan sarma ve döner gibi lezzetli yiyecekler de sunuyor. Et yemekleri 6-7 milyon arasında. 0380-546 60 03. www.varan.com.tr.YÖRSAN (Susurluk)Bayramda müşterisi katlanıyorBursa-Balıkesir arası 90. kilometrede, Susurluk çıkışında solda. Yörsan'da müşteri bütün yemekleri görüp seçiyor, istedikleri masasına getiriliyor. Mantı çeşitleri, kaşarlı domates çorbası, ayran ve pizzası meşhur. 24 saat açık lokantada 600 kişi kapasiteli. Bayramlarda müşteri sayısı iki katına çıkıyor. Hem tur otobüsü hem de özel otomobille seyahat edenler Yörsan'a uğruyor. Peynir, tatlı, dondurma, çiğ börek paketle de satılıyor. Pizzalar 2 milyon 200 bin, domotes çorbası 1 milyon 200 bin, dondurma 1 milyon lira. 0266-865 35 80-865 30 02. www.yorsan.com.trAĞAÇLI (Aksaray)Ürgüp yolcularının durağıAnkara-Adana asfaltı E-90 Karayolu Nevşehir kavşağındaki tesis bir turizm yolu üzerinde. Orhan Ağaçlı'nın 1967'de kurduğu tesiste 300 kişilik lokanta, 400 kişilik fast-food bölümü var. 24 saat açık tesisler turistlerin uğrak yeri. Aksaray'dan da yemek için gelenler var. Lokantanın spesiyali Ağaçlı ve Ihlara mönü 5.5 milyon lira. Ayrıca çorba, ızgara, döner, dana ve kuzu haşlama, sebzeli kebap, taze ve kuru fasulye, bamya, güveç ve biber dolma gibi zengin bir mönüsü var. 0382-215 24 00 (10 hat).ULUSOY (Bolu)İstediğini al, tart, ödeÜnlü yolcu taşımacılığı firmasına ait tesis Bolu Dağı'nda, D-100 karayolunda Elmalı köyü mevkiinde. Biri açık büfe diğeri self servis iki lokanta var. Akaryakıt istasyonu ve iki mağaza var. Mutfakta ağırlıklı olarak Türk yemekleri pişiyor. Fırında pide ve ızgaralar da var. Çorbalar 1 milyon 750- 2 milyon 250 bin lira arasında. Talaş böreği 2 milyon lira. Soğuk büfede salata ve zeytinyağlılardan müşteriler istedikleri kadar alıp tarttırıyor ve parasını ödüyor. Ulusoy yolcuları dışında politikacı, üst düzey bürokrat ve sanatçıların da uğradığı bir yer. Anadolu'ya turneye giden tiyatro grupları da burada duraklıyor. 0374-225 21 77-225 24 24.ÇAM (Susurluk)Yunanlı turislerin uğrak yeriBalıkesir'in Susurluk ilçesinde, Bursa Yolu üzerindeki Çam Petrol Dinlenme Tesisleri özellikle Yunanlı turist gruplarının tercih ettikleri bir yer. 400 metrekarelik mekan 250 kişi kapasiteli. Et, sebze yemekleri, ızgara, çorba çeşitleri, çiğbörek ve gözleme yapılan mekan 24 saat hizmet veriyor. Etli yemekler 4 milyon 250 bin, sebze yemekleri 3 milyon, üç çiğbörekten oluşan porsiyon 2.5, hamburger 1.5 milyon lira. 266-865 31 33. NİLERTUR (Akçam) Konya-AfyonAlabalık yiyebilirsinizDaha önce Akçam olarak bilinen tesisler artık Nilertur Dinlenme Tesisleri adını taşıyor. Sultandağı'nda Konya-Afyon Devlet Karayolu'nda 150'nci kilometrede. Tur acentelerinin anlaşmalı çalıştığı Nilertur tesisleri 24 saat açık. Lokanta bin kişilik. Manav ve şarküteri de var. Çerkez tavuğu 5, alabalık 7 milyon lira. Kavurma, köfte, tavuk sote 3 milyon 500 bin, etli ekmek 2.5, bıçak arası 2 milyon 750 bin lira. 272-696 47 72.SEBAT (İzmir)Bahçesinde şelale bile varİzmir-Balıkesir yolunda. Aliağa Kayaalanı mevkiinde. Lokanta, cafe, fast food bölümleri var. Tesisin önünde yapay şelaler, büyük ve güzel bir bahçe var. Sulu yemekler ön planda. Sabahları açık büfe kahvaltı sunuluyor. Çöp şiş ilgi görüyor. Kendi araçlarıyla seyahat eden aileler ve tur acentalarının müşterileri uğruyor. Sulu yemekler 2 milyon 500 bin ile 3 milyon 500 bin, ızgaralar 3.5 milyon ile 4.5 milyon arasında. 0232-621 33 11-12.MİRKELAM (Şanlıurfa)Otelli ve yüzme havuzlu tesisE-90 Karayolu üzerinde Gaziantep-Urfa yolunda 60. kilometrede, Köprübaşı mevkiinde. Restoran, yüzme havuzu, kafeterya ve kamping alanına sahip Mirkelam tesislerinin 36 yataklı bir oteli, bir de süiti var. Bir gecelik konaklama 15 milyon lira. Cami ve marketi de var. Restoranda sulu yemekler, kebap çeşitleri, çiğ köfte, içli köfte, lahmacun bulunuyor. Lahmacun 1 milyon, et yemekleri 4 milyon, ızgaralar 4 milyon, sulu yemekler 3 milyon lira. Yüzme havuzundan gece konaklayanların yanısıra yoldan geçen yolcular da yararlanabiliyor. Havuz 1.5 milyon lira. GAP ve Harran'a gezi düzenleyen tur otobüsleri müşterileri arasında. 0414-661 05 00.TURPET MELİKGAZİ (Kayseri)Nemrut’tan dönenler uğruyorTurgut Petrol AŞ'ye ait olan tesis Kayseri-Malatya yolunda 60. kilometrede, Pazarören mevkiinde. Lokanta, kafeterya ve market olarak hizmet veriyor. Bir de ocakbaşı var. Burada alabalık ve ızgara çeşitleri hazırlanıyor. 24 saat açık. Bölgede başka tesis olmadığı için Malatya, Elazığ, Van, Bingöl, Maraş gibi kentlere giden araçların çoğu ve Nemrut'tan Ürgüp'e geçen turist kafileleri de Turpet'e uğruyor. Türk mutfağının her türlü sulu yemeğini bulmak mümkün. Et yemekleri 4 milyon, balık çeşitleri, 5 milyon, zeytinyağlılar 3 milyon lira. 352-522 51 10 (3). www.turpet.com.trEN İYİ İKİNCİ 101. HÜSREV Rize-Hopa karayolunun 20. kilometresinde Çayeli çıkışındaki ünlü kurufasulyeci. 464-532 70 37-532 81 88.2. İKBAL Ankara-Konya karayolunun Kulu mevkiiinde ızgaralarıyla ünlü, turistlerin durağı lokanta. 332-657 62 24. 3. KİRAZLIBAHÇE Konya-Afyon Karayolu 155. kilometre. Lokanta, market, butik var. Devekuşu ızgarası meşhur. 272-696 40 20.4. CAFER'İN YERİ Bolu Dağı'nda, Bakacak Köyü'ndeki lokanta mangal keyfi yapmak isteyenlerin uğrak yeri. 380-546 63 45.5. GÜLERYÜZ Çorum-Samsun Karayolu 5. kilometrede. Her türlü et yemeği dışında Adana kebap ve alabalık da var.6. İPEKYOLU Aydın-İzmir yolu Selçuk girişi. Yemekler dışında İzmirli Hasan Usta'nın tatlıları satılıyor. 232-892 81 49.7. LALEZAR Edirne-Karaağaç yolunda Meriç Köprüsü’nden 100 metre ötede, sağda. Köfteleri ve yazları yayın balığı meşhur. 284-212 24 89.8. MANTAR Denizli çıkışı Yeni Acıpayam Yolu 5. kilometre. Pamukkale yolcularının durağı. Mantar yemekleriyle ünlü. 258-266 02 53-266 05 74.9. KÖFTECİ RAMİZ İzmir-İstanbul karayolu Akhisar çıkışı. Pide üzeri ızgara köfteleriyle meşhur. 236-414 33 30.10. BARAN Ankara-Konya karayolu Kulu mevkiinde. Izgara çeşitleri ve sac kavurması meşhur. 332-657 62 24.EN İYİ 10