19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde “Kültür sanat faaliyetlerini tüm kesimleriyle toplumu kaynaştıran, birleştiren, ortak hisler ve hedefler etrafında bütünleştiren bir çimento olarak görüyoruz. Böyle olduğu için de kendimizi dar bakış açılarıyla sınırlandırmadan, ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçılara plaket takdim eden Erdoğan, konuşmasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kültür sanat alanında büyük yatırımların gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, "Kendini ifade etmek isteyen herkesin önünü açtık" dedi. İsrail'in Gazze'e yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "2024 zalimlerin hak ettiği cezayı gördüğü bir yıl olacaktır inşallah." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçılara plaket takdim eden Erdoğan, konuşmasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'e yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "2024 zalimlerin hak ettiği cezayı gördüğü bir yıl olacaktır inşallah." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçılara plaket takdim eden Erdoğan, konuşmasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kültür sanat alanında büyük yatırımların gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, "Kendini ifade etmek isteyen herkesin önünü açtık" dedi. İsrail'in Gazze'e yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "2024 zalimlerin hak ettiği cezayı gördüğü bir yıl olacaktır inşallah." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİnsan bütün hayatını milyonların önünde yaşayınca, giyim kuşamının, saç modelinin en küçük ayrıntılarının bile eleştiri konusu olması kaçınılmaz. Hele de onu merakla ve eleştiriye çok hazır biçimde bekleyenlerin hepsinin çok da sevmediği bir ünlü kişi söz konusuysa. Tırnağına sürdüğü ojenin renginden, saçının buklesine, üzerine giydiği kıyafetin kesiminden ayakkabısının topuğuna kadar hedef tahtasında oluyor.
#Camilla Parker BowlesDaniel Wiles, ‘Mercia’nın Bedeli’nde ailesini yaşatmak, oğluna iyi bir gelecek sağlamak için var gücüyle kazma sallayan madenci Michael’ın çaresizce çırpınışını ekonomik dille hikâye ederken okuyucuyu görmezden gelinen bir tarihe gönderiyor; bugünkü lanetin o tarihin mirası olduğunu hatırlatarak... Kısa ve sert bir roman.
#Mercia'nın Bedeli2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxFransa'nın başkenti Paris’te polis, emeklilik reformuna karşı gerçekleştirilen gösterilerde protestoculara karşı copla orantısız güç kullandı. Gösterilerde yaralanan 32 yaşındaki bir adamın ailesi polisten 'cinayete teşebbüs' suçlaması ile şikayetçi olurken, 4 kız öğrenci polisin kendilerini taciz ettiğini iddia etti. Fransız polisleri ile ilgili peş peşe gelen iddialar sosyal medyada 'utanç verici' olarak değerlendirildi.
#FransaBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFGazeteci-yazar Rebecca Solnit makalelerinin bir araya geldiği ‘Tüm Soruların Anası’nda kadınların mücadelelerini çoğaltan feminist yazarlardan hareketle ‘sessizliği’ sorguluyor. Sessizliğin mücadeleyle bağını kuruyor ve toplumsal cinsiyet normları üzerine yeniden kafa yoruyor...
#Tüm Soruların AnasıAntik Çağdan bu yana kullanılan alegorik kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Orijinal dilinde allegorie şeklinde yazılan kelime ''allos'' kökünden türetilmiştir. Allos, başka, öteki ve diğer anlamına gelirken, alegori, bir kavramı eğretileme yaparak sembollerle birlikte anlatma yöntemidir. Alegorik anlatım ne demek? Alegorik anlatım biçimi özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Dünyanın yaşayan en büyük yazarlarının başında hiç şüphe yok ki Kenzaburo Oe gelir. 1994 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Oe, yaklaşık 60 yıllık parlak kariyerinin yanı sıra siyasi duruşuyla, savaş karşıtı hareketlere verdiği destekle de saygın bir yazar/entelektüel. Yıllar sonra aile evine dönen iki kardeşin geçmişle hesaplaşmalarını ve bir isyanı barındıran ‘Sessiz Çığlık’ta çok katmanlı bir hikâye anlatıyor.
#Kenzaburo OeŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkYazar, çevirmen ve edebiyat profesörü Javier Cercas, başyapıtı ‘Salamina Askerleri’nin yayımlanmasından 16 yıl sonra ‘Karanlıkların Hükümdarı’ ile bir kez daha İspanya İç Savaşı’na geri dönüyor. Bu, hem kendi aile ailesinin hem de kardeş kavgasıyla tarumar olan ülkesinin tarihine yapılan cesur bir yolculuk...
#Karanlıkların HükümdarıKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Açılışının 70. Yılında İmam Hatip Okulları ve Türkiye'de Din Eğitimi Sempozyumu'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katsayı uygulamasını kaldırıp 4+4+4 uygulamasını başlatarak imam hatiplilerin fetret devrini biz sonlandırdık" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkçeye çevrilen ‘Baharda Ölmek’, ‘Genç Işık’ ve ‘Deniz Kenarında Geyikler’le tanıdığımız Alman yazar Ralf Rothmann, ‘O Yazın Tanrısı’nda bir kez daha II. Dünya Savaşı döneminde geçen bir hikâye anlatmış. Savaşın parçaladığı bir aile, fiziksel ve ahlaki olarak çökmüş bir toplum ile bu koşullarda büyüyen bir çocuğun portresini çizen yazar, etkileyici üslubu ve zarif diliyle beklentileri boşa çıkarmıyor.
# Ralf RothmannSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitLübnanlı yazar Rabih Alameddine, ‘Lüzumsuz Kadın’da münzevi bir kadının geç yaşam krizini ve Beyrut şehrinin nefes kesen bir portresini çizmiş. Geçip giden zamanın yarattığı hayal kırıklıklarına, dostluğa, Ortadoğu’da kadın olmanın zorluklarına temas eden ‘Lüzumsuz Kadın’, edebiyata yazılmış bir aşk mektubu.
#Lüzumsuz Kadın‘Su Kürü’yle tanınan İngiliz yazar Sophie Mackintosh, anne olmak istediğini fark ettiğinde yazmış ‘Mavi Bilet’i. Bu distopyada kadınlar âdet oldukları gün devlet tarafından verilen bir bileti almak zorunda. Beyaz bileti alanlar anne olmaya ‘hak kazanırken’, maviyi seçenler çocuk değil kariyer sahibi oluyor.
#Sophie Mackintoshİrlandalı Mike McCormack’ın geleceğin ceza sistemleri üzerine kurgulanmış distopik bilimkurgusu ‘Komadan Notlar’, hem yeniliklerden hem de sosyolojik, politik ve felsefi tartışmalardan hoşlanan okuyucuların kaçırmaması gereken önemli bir roman. Günümüzün dini, teknolojik, hukuksal, sosyo-politik, ahlaki ve etik meselelerine açılan McCormack’tan entelektüel bir meydan okuma...
#Komadan Notlar