Mehmet Güven Avcı’nın ‘1936 Model Gençler’ adlı çalışması bize 1930’larda Namık Kemal hakkındaki tartışmaları anımsatırken Kemal Tahir’in gazeteci olarak başladığı yazı hayatında yaşadığı düşünsel değişime ve döneme şahitlik etmemizi de sağlıyor.
#1936 Modeli GençlerMustafa Çevikdoğan’ın altı uzun öyküden oluşan ‘Geçecek Zaman’ı, edebiyat dünyasıyla dolu bir kitap. Metinlerarasılık diyerek yazarın tercihini daraltmak istemem ama bu kitap edebiyatı gerçekten sevip benimseyenlerin harcı. Kapaktaki bulmaca görseline takılmasın okur. Bulmaca asıl dipte. Yazının görünmeyen yüzünde!
#Mustafa Çevikdoğan‘Orhan Duru. Ölmeden Önce | Öldükten Sonra’, “Tek mutluluğum sözcüklerle oyun oldu” diyen bir yazarın, Ferit Edgü tarafından yazıya çağrılması... Edebiyatımızın gelmiş geçmiş en usta kurgucularından Ferit Edgü, biyografiye değil esere ve ona ruh veren espriye odaklanıyor...
#Ferit EdgüRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZBizim kuşağı da yetiştiren 1960’lar edebiyat ortamı, satışlarla, ünlenişlerle belirlenmiş değildi. Tam tersine, öz edebiyata bağlılık başat erdemdi. Behçet Necatigil-Kâmuran Şipal mektuplaşmalarından oluşan ‘Dar Bir Çember İçinde’ o titiz edebiyat ortamını yansıtıyor.
#Behçet NecatigilHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#Ankademi“Onlar, piyano çalan, resim yapan, şiir yazan, beste yapan, birkaç dil bilen şiir kadınlar... Kimi sarayda yaşamış, kimi meydanlarda halkı coşturmuş, emekten yana mücadelenin öncüsü olmuş, sözcük büyücüsü kadınlar… Aşkı, sevdayı, sanatı ve düşlerini kuşanmış, öykü ve roman kadınlar… Edebiyatın kar altındaki gülleri... Hâlâ parlak, dipdiri ve aydınlıklar...”