Paylaş
Bugün de gene Edebiyat Ortamı’nın yayımladığı Edebiyat Ortamı Öykü Yıllığı 2016’yı* tanıtacağım.
Hazırlayanlar: Sadık Yalsızuçanlar ve Yunus Nadir Eraslan.
Yıllıkların gereğini her zaman vurguladım.
Öykü kitaplarını izleyen biri, bu yıllık yardımıyla kaçırdıklarını öğrenip okuyabilir.
Her yıllık bütün nesnel çabalara rağmen özneldir. Bunu önlemenin tek yolu birçok yayınevinin, değişik kişilerin yıllık hazırlamasıdır.
Yıllığın düzenini yazacağım.
Sunuş, Sadık Yalsızuçanlar ile Yunus Nadir Eraslan imzasını taşıyor.
Yılın Öykü Kitapları’nı Cemal Çaygözoğlu hazırlamış.
Geçen yıl tam 196 öykü kitabı yayımlanmış.
Yalsızuçanlar, Sunuş’ta hem yıllık hem de öykü üzerine düşüncelerini iletiyor: “Kendisi de öyküler yazan Yunus Nadir’in titizliğinin, geçen yıllardaki öykü yıllıklarında gözlenmediğini de belirtmeliyim.
Gerçi her seçki, antoloji veya yıllık bir seçmedir. Önyargısı ne denli az olursa o kadar iyidir. Geniş bir perspektifle yapılan seçmeler daima, edebiyat ve düşünme hayatımız için daha işlevseldir.”
Eraslan, yıllığın hazırlanış yöntemini şöyle anlatıyor: “Bu sene seçtiğim ürünlerin çoğunu dergi editörlerinden e-posta yoluyla istedim. Yıllıkta toplum altmış beş öyküye yer verdik.”
Gerek Yalsızuçanlar gerek Eraslan, gençlere verdikleri önemin özellikle altını çiziyorlar.
Yukarıda adını verdiğim yazıları izleyen yazıları kısaca kaydedelim:
2015 İçin Öykü Soruşturması, Öyküden Bahseden Yazılar, Yazarlarla Söyleşiler’den sonra, okurun yararlanacağı iki bölüme özellikle dikkatinizi çekmek isterim: 2015’te Öykü Kitapları - Necip Tosun, 2015 Öykü Ödülleri.
Ödüllerin yazılması bir hatırlatma görevini yerine getiriyor.
Acaba bir öneride bulunsam. Ödül kazanan kitaplar ve yazarları hakkında gelecek senelerde hazırlanacak yıllıklarda biraz daha ayrıntılı bilgi verilebilir mi?
SEÇME öyküler bölümü Adnan Özyalçıner’le başlıyor, Zerrin Şerbetçi ile son buluyor. Alfabetik düzeni uygulamış seçici.
Öyküleri okuduktan sonra nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?
Seçmelerin içinde en beğendiğinizi bulursunuz.
Bir yılın öykü haritası yayımlandığı için, yıl içinde hangi yazarın daha başarılı olduğunu tayin edebilirsiniz.
Sizin okuduğunuz, sevdiğiniz, geçen yıl öykü yayınlayan hangi isimlerin eksik olduğunu saptayabilirsiniz. Bu çalışmanın yanı sıra yeni adlar keşfedebilir, onlar öykülerini okursunuz.
Yıllıkta yer alan öykü üzerine yazılar, soruşturmalar, öykü okuma öncesi okura bir ön bilgi verdiği gibi, öykülerin değerlendirilmesi için bazı ölçütler de sunuyor. Yıl içinde kitap eleştirisi yapanlar, tanıtma yazanlar bile birçok kitabı gözden kaçırıyorlar. Yıllık bu eksiği giderdiği gibi, ileride yapılacak
araştırmalarda da bir kaynak olma özelliğini taşıyor.
15’e yakın -yıllıkta 13’ü var- öykü ödülünün çoğundan haberdar olmuyoruz. Yıllık olmasa birçok iyi okur da bunları bilemiyor. Diğer taraftan, e-posta gönderilen dergiler arasında NOTOS’u ve başka birkaç derginin adını göremedim. Semih Gümüş’e sordum, böyle bi e-posta almadığını söyledi. Gerekirdi düşüncesindeyim.
BİR edebiyat okurunun edinmesi gereken, emekle hazırlanmış bir yıllık.
(*) Edebiyat Ortamı Yayınları.
Paylaş