‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezAdile Laidi – Hannieh’in yazdığı, ‘Fahrelnissa Zeid-İç Dünyaların Ressamı’, Zeid’in sanatının yanı sıra yaşamını dünyanın önemli şehirlerinde sürdürmüş bir Cumhuriyet sanatçısının dalgalı yaşamını da dile getiriyor. İyi bir ressamın yaşamı, eserlerini oluşturma çizelgesi, kitabı önemli kılıyor.
#AmmanLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), ‘İşletme Yüksek Lisans Programlarında En İyi Üniversiteler 2025’ sıralamasını yayınladı. Buna göre ‘pazarlama yüksek lisansı alanında Sabancı Üniversitesi 91-100 bandında yer aldı. Ayrıca işletme analitiği yüksek lisans programları listesinde de 101-110 bandında temsil edildi.
#Quacquarelli Symonds“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeÇizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk DemirelBilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin kurucusu, piyanist ve aynı zamanda piyano eğitmeni Ersin Onay hayatını kaybetti. Küçük yaşlardan itibaren piyano eğitimine başlayan Onay, 1955 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı’na girerek kariyerinde önemli bir adım atmıştı. Fuad Türkay ve Ulvi Cemal Erkin gibi önemli isimlerle çalışma fırsatı yakalayan Ersin Onay, bir dönem İstanbul Devlet Konservatuarı’nda Bölüm Başkanlığı ve Müdür olarak görev yaptı. Peki Ersin Onay kimdir, kaç yaşındaydı? İşte, Ersin Onay’ın hayatı…
#Ersin Onay Kimdir'Dünyanın en zengin insanı' unvanını geçen yılın sonlarında Elon Musk'ın elinden alan Bernard Arnault, 80'li yıllardan bu yana lüks tüketim denince akla gelen ilk isim. Rakiplerinin "kaşmir giymiş kurt" olarak nitelendirdiği ünlü iş insanı 20 yıl önce hayatını kaybeden yakın arkadaşının hatasını tekrarlamak istemediği için oldukça zor bir karar vermeye çalışıyor. Peki yarışı kazanan kim olacak?
#Bernard ArnaultMekteb-i Mülkiye-i Şahane iyi bir okuldu. Kendine göre eğlenceli ve modern bir havası vardı. Devlet hayatımızda bilhassa milletvekilliği ve bakanlıkları dolduran değişik görüşten Mülkiyelilerin aklıselim etrafında birleştiğini gördük. Böyle bir mektebin; devlet aygıtının çalışması için de ne kadar önemli olduğunu anladım. Mülkiye gibi bir okulun, üniversiteden çok Fransa’daki Grandes écoles gibi ayrı bir ünite olarak düzenlenmesi gerekir.
#Mekteb-İ Mülkiye-İ ŞahaneFigüratif resmin temsilcilerinden Nevhiz Tanyeli’nin yarım asrı aşan sanat hayatından izler taşıyan sergisi 'Varlığımın Garip Şarkısı', Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi içerisinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde açıldı.
#Varlığımın Garip ŞarkısıCenevizliler döneminden kalma bir avluda, otele dönüştürülmüş eski bir Fransız okulunun içinde hizmet veriyor Il Cortile Ristorante Pizzeria... İtalya’nın kuzeybatısındaki Ligurya’nın sevilen yemeklerinden dolgulu makarna ‘pansotti’... Patates, füme et ve aromatik otlarla doldurulmuş bir çeşit lahana sarması ‘preti e frati’... Tüm bu lezzetler tam bizim damak tadımıza göre...
#Il Cortile Ristorante PizzeriaTürk moda dünyasının öncü isimlerinden Vural Gökçaylı, dün 79 yaşında hayatını kaybetti. 8 ay önce mide kanserine yakalanan modacı, “Beni eskisi gibi hatırlayın” diyerek hastalığının duyulmasını istemedi. Naaşını, Koç Üniversitesi Hastanesi’ne bağışlayan Gökçaylı’ya cenaze töreni düzenlenmeyecek.
#Vural GökçaylıÜnlü Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre, eserleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vurmuş isimlerden biridir. Varoluşçu felsefesiyle de edebiyat dünyasında yer etmiş, Bulantı ve Duvar kitaplarının yazarı Jean Paul Sartre eserleri ve hayatı ile bilgilerle haberimizde...
#Jean Paul SartreAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıDünyada 5 binden fazla oteli bünyesinde barındıran Accor’un Global Ticaret Başkanı Yiğit Sezgin’le Londra’da bir araya geldik. İşte Haliç Port projesi kapsamında kültürel bir turizm dönüşümü başlattıklarını belirten Sezgin’le sohbetimizden satır başları...
#HaliçModa’da yürüyen şık şapkalı, tayyörlü hanımlar, Beyoğlu’na takım elbisesiz çıkmayan beyler, Paris’te Givenchy atölyesinden anılar, 68 olayları, düğmelerine logo koyarak hazır giyime havlu atan Fransız markalar, Yeşilköy’deki köşklerde ihtişamlı davetler… Türk modasının duayenlerinden ve ‘haute couture’ün ülkemizdeki ilk temsilcilerinden Vural Gökçaylı ile geçmişte çok renkli bir yolculuğa çıktık. Kendisini bulmuşken iyi stil önerilerini de aldık…
#Vural Gökçaylı