Duygusal Açlık haberleri sayfasında Duygusal Açlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 480 Duygusal Açlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Koranavirüs nedeniyle ortaya çıkan kaygı ve stres duygusal yeme bozukluklarına neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi koronavirüs nedeniyle artan stres düzeyinin kalorisi yüksek yiyeceklere yönelmemize neden olduğunu ve stres dolayısıyla açlık hissimizi kontrol etmemizin zorlaştığını, üzerine de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu.
#BeslenmeADANA'da diyetisyen olan Çiğdem Koçak, yılbaşı dolayısıyla uygulanacak 4 günlük sokak kısıtlamasında mutfağa girme hissine yol açan 'duygusal' açlığa izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Yılbaşı denilince akla gelen yağlı yemekler yerine fırınlanmış sebzeli yemekleri öneren Koçak, kuru yemiş, meze ve alkol tüketiminin de sınırlandırılmasının önemini anlattı.
#Çiğdem Koçakİçinde bulunduğumuz coronavirus salgını döneminde sosyalleşmemek ve evde izole bir şekilde yaşamak “duygusal açlık” sorununu gündeme getirdi. Hiç aç olunmasa bile insanlar ağızlarına bir çikolata atıyor, böylece kendilerini daha iyi hissedebiliyorlar. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, duygusal açlıkla mücadele etmenin 7 yolunu açıkladı.
#Duygusal AçlıkRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#RamazanRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#Duygusal AçlıkDuygusal açlığın gerçekten bir açlık durumu olmadığını belirten Uzman Diyetisyen Gizem Bahadır, “Duygusal açlık stres, üzüntü, kaygı durumlarında yemek yeme isteğimizdir. Aç olmadığımızı bildiğimiz halde duygu durumlarımızı bastırmak için yemek yeme eylemine yönelmemizdir. Çocukluk çağında yaşanan olumsuzluklar, ergenlik döneminde çevrenin tutumu ile daha çok yemeye yönelme, stresle başa çıkamama, yanlış diyetler ile yetersiz kalori gibi onlarca sebep duygusal açlığa neden olabilir” dedi.
#SağlıkDiyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk Yazar"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuZümrüt Aydoğan, kızları Ezgi ve Beste Aydoğan Instagram’da yönettikleri @beden.zihin.besin hesabında takipçilerine sağlıklı bir beden ve zihin için beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı önerileri veriyorlar. Lisans eğitimlerinde aldıkları beslenme, bedenimizi tanıma ve psikoloji bilgileriyle takipçilerine yardımcı olan üçlüyle çevrimiçi danışmanlık verdikleri programlarını konuştuk.
#Zümrüt AydoğanKısa zamanda hızlı ve sağlıklı kilo vermek, herkesin hayali. Zayıflama ve detoks danışmanı Meltem Şarkışlalı, 5 günde iki beden incelmeyi mümkün kılan Theta Fit isimli yöntemle bu hayali gerçeğe dönüştürüyor. Online olarak da hizmet verdiği hastalarının olduğunu belirten Şarkışlalı, yakın zamanda İzmir Çeşme’de düzenleyeceği atölye programı içinde gün sayıyor.
#İzmirBeslenme ve psikolojiyi Ruhe PsikoDiyet Danışmanlık çatısı altında bir araya getiren diyetisyen Esra Irmak ile psikolojik danışman Rafiye Dağistan, “Psikodiyetin amacı, sağlıklı beslenme tutumları geliştirmek, beslenme alışkanlıkları ile duygusal dünya arasındaki bağı fark ettirmektir” dedi. İlişkilerde yaşananlar, geçmişteki travmalar ve sosyal çevre gibi birçok etkenin yeme davranışlarını yönlendirdiğini ifade eden Irmak ile Dağistan, şunları söyledi:
#BESLENMEKoranavirüs nedeniyle ortaya çıkan kaygı ve stres duygusal yeme bozukluklarına neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi koronavirüs nedeniyle artan stres düzeyinin kalorisi yüksek yiyeceklere yönelmemize neden olduğunu ve stres dolayısıyla açlık hissimizi kontrol etmemizin zorlaştığını, üzerine de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu.
#BeslenmeADANA'da diyetisyen olan Çiğdem Koçak, yılbaşı dolayısıyla uygulanacak 4 günlük sokak kısıtlamasında mutfağa girme hissine yol açan 'duygusal' açlığa izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Yılbaşı denilince akla gelen yağlı yemekler yerine fırınlanmış sebzeli yemekleri öneren Koçak, kuru yemiş, meze ve alkol tüketiminin de sınırlandırılmasının önemini anlattı.
#Çiğdem KoçakBazı kişiler yalnız kaldığında, canı sıkıldığında, sinirlendiğinde veya korktuğunda yemeye yönelir. Ancak duygusal yeme alışkanlığı ciddi bir duruma dönüşebilir ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, fazla yemek ve sağlıksız bir şekilde kilo almak stresi de beraberinde getirebilir.
#Ekstrayasamİçinde bulunduğumuz coronavirus salgını döneminde sosyalleşmemek ve evde izole bir şekilde yaşamak “duygusal açlık” sorununu gündeme getirdi. Hiç aç olunmasa bile insanlar ağızlarına bir çikolata atıyor, böylece kendilerini daha iyi hissedebiliyorlar. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, duygusal açlıkla mücadele etmenin 7 yolunu açıkladı.
#Duygusal AçlıkKoronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle karantinada bulunduğumuz bugünlerde yeme alışkanlıklarımız değişiklik gösterebiliyor. Kaygı ve stres, duygusal açlık, güvende hissetmek, motivasyon, haz arayışı ve bağımlılığın artan yemek yeme davranışını tetiklediğine işaret eden uzmanlar, alınacak bazı önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar, haz ertelemeyi öğrenmek, doğru zamanda ve miktarda yemek, dikkati başka yöne çevirmek gibi tavsiyelerde bulunuyor.
#Karantinada Ne Yapılır“Hayatı iyileştirmenin her zaman bir yolu vardır” diyerek yola çıkan Philips ile araştırma şirketi Ipsos, Türkiye çapında bir “sağlık trendleri incelemesi” yapmış. Neticelerini de adını “Kökler ve Kanatlar” koydukları mükemmel bir kitapta bizimle paylaşmışlar.
#Osman MüftüoğluTBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
#Selim GünüçRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#RamazanRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#Duygusal AçlıkBiliyor olabilirsiniz; Oxford, 2018’in kelimesini ‘toksik’ yani zehirli olarak seçmişti. Ben de bir süredir bunun üzerine düşünüyorum. Sizin için bir rehber hazırladım. Erkekler, ilişkiler, besinler, alışkanlıklar... Hayatınızdaki toksiklerden kurtulmaya hazır mısınız?
#Devekuşu