British Council’ın zaman ve mekandan bağımsız bir sanat deneyimi sunan ‘Duvarları Olmayan Müze’ dijital sanat platformunun üçüncü sergisi ‘Cadılarla Dans Etmek’, 16 Ocak itibariyle sanat tutkunları ile buluştu. ‘Kadın’ teması üzerinden sanatta cadı kavramına odaklanan sergi, ‘Herkes için sanat’ söylemiyle ziyaretçileri dijital bir sergi deneyimine davet ediyor.
#ÜniversiteBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıDünyanın 10’uncu, Afrika’nın en büyük ülkesi. Biraz Osmanlı, çokça Fransız, büyük ölçüde Arap olan ve sömürgecisine karşı dünya üzerinde en zorlu bağımsızlık mücadelesini veren Cezayir’den merhaba. Çöl ve deniz arasında sıkışan coğrafyası gibi kültürler arasında kalıp çeşitlenmiş rengârenk insanlarıyla Cezayir gezginlere “İyi ki gelmişiz” dedirtiyor...
#CezayirÇanakkale en güzel denizlere açılan penceredir benim için; tatilin başladığı noktadır. Ege’ye gidiyorsam yolumu güzelleştiren birçok durağın olduğu, ilginç keşifler yaptığım bölge yine yanıltmadı beni ve ruhumu okşadı. Gelibolu’dan Lapseki’ye geçerken tatil heyecanı deniz keyfiyle başladı, salça yapımıyla sürdü...
#HürriyetYıllarca kültür bakanı olarak da görev yapan Fransız yazar Andre Malraux’nun en önemli kitabı ‘Düşsel Müze’, yayımlanışından 70 yıl sonra nihayet Türkçede. ‘Sanat tarihi’ni insanlık tarihi olarak gören Malraux, müze kavramını sorguladığı kitabında farklı sanat ifadeleri ve dönemleri arasında ‘geçişlerin’ oluşturduğu süreçleri ele alıyor. Soyut planda Malraux’nun müze dediği sanat tarihini meydana getiren büyük birikimdir. Kısacası sanat tarihi bir hayali müzedir ve hayali müze bize bir yapıtın kökenleri hakkında bilgiler verir.
#Andre Malrauxİstanbul’da son yıllarda metro ve inşaat hafriyatları sırasında tesadüfen bulunan tarih öncesi dönemlere ait eserler İstanbul tarihini zenginleştirdi. Diğer taraftan İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserler, birkaç farklı konseptte müze kuracak kadar çok sayıda.
#GazetehaberleriKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'ndeki restorasyon görüntüsüne ilişkin" Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır." ifadesini kullandı. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Galata Kulesi'ndeki restorasyon görüntüsüne ilişkin, "Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" açıklamasını yapmıştı. Konuya ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğünden de bir açıklama geldi.
#Galata17. yy’ın tüccar evleri, vitessiz bisikletler ve yüzyıllık reçeteli peynirleriyle sakin bir tonda, masalsı bir dünyayı Hollanda’nın her şehrinde görmek mümkün ama Rotterdam’da, geleceğin ihtiyaçlarına göre şekillenen yeni bir şehir modeli de var! Gerçek bir muzu duvara bantlayarak, 2019’da milyonların sanat üzerine yorum yapmasını sağlayan sanatçı Cattelan’ın bir eserini yıllar evvel daimi müze koleksiyonuna alması ve iyi gübreleyen solucanlara ekolojik bir otel açması, Rotterdam’ın ilginç gelecek öngörülerinden sadece ikisi…
#HollandaElif Atmaca 29 yaşında genç bir tasarımcı, Toyi oyun kiti markasının yaratıcısı. 17 Ağustos’u İzmit’te yaşadı. Çadırkentteki yaşamı, oradaki çocukların duygularını, acıları ve kahkahayı paylaştı. Üniversiteyi bitirdiğinde cinsiyetsiz, her çocuğun yaratıcılığını tetikleyen, dezavantajlı çocuklara ulaşacak bir oyun kiti tasarladı. Toyi oyun kiti kısa zamanda global bir oyun kiti oldu. MoMA (Museum of Modern Art) müze mağazası ilk kez bir Türk oyuncak tasarımcısının ürününe yer verdi. Toyi oyun kiti Türkiye’den Tayvan’a, Hollanda’dan Amerika’ya uzandı. Elif Atmaca bu yıl İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik İleri Aşama Ödülü’nü de aldı.
#Gazetehaberleri1928 doğumlu Ara Güler, 20’nci yüzyılın en büyük İstanbul fotoğrafçısıdır. Ben, Ara Güler ilk İstanbul fotoğraflarını çekmeye başladıktan üç yıl sonra, 1952’de doğduğum için rahatlıkla “Ara Güler’in İstanbul’u benim İstanbul’umdur” diyebilirim. O 50 yıl, 2000’lere kadar inançla İstanbul fotoğrafı çekmeye devam etti ve ben onun eserini, fotoğraflarını hep heyecanla takip ettim.
#Ara GülerKanada’nın Alberta Eyaleti’nde, Rocky Dağları’nın eteğindeki büyük yerleşimlerden biri Calgary. ABD sınırına kuş uçumu 230 kilometre uzaklıkta. Turizm ve petrol zengini şehir son yıllarda global ekonomideki dalgalanmanın da etkisiyle zor günler yaşıyordu. Kriz geride kaldı. Studio Bell’de açılan müzik müzesi Calgary’nın kültür ortamını canlandırdı. Genç kuşak şefler iddialı restoranlar açıyor. İçki üretimine esneklik getiren yasalar sayesinde butik firmalar arttı. Kente ayak basan turistler genellikle otomobille 1.5 saat uzaklıktaki ulusal parkın yolunu tutuyor. Oysa dağlardan aşağıya esen ılık, kuru chinook rüzgârıyla gün içinde ılıklaşan Calgary’nin parkları, kamuya açılan olimpiyat tesisleri, açık hava kafeleri de yeterince cazip.
#CalgaryTayland’ın kuzey ucundaki bir zamanların erişilmez Altın Üçgen’i (Chiang Rai) huzurlu tapınaklar, gizli mağaralar, altın kaplı saraylarla dolu. Geçmişte uyuşturucu üretim merkeziydi, şimdi sırt çantalı gezginlerin gözdesi. İşte gezginlerin yeni gözdesi Altın Üçgen (Chiang Rai) 36 saatte nasıl gezilir?
#SeyahatBu, filmlere konu olacak bir mübadele hikâyesi… 1922’de Mavridis ailesi Tekirdağ’dan Yunanistan’a, Eşkinat ailesiyse Selanik’ten Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Yıllar sonra Atina’da yaşayan Dimitrios Mavridis ile Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ı tesadüfler bir araya getirdi ve iki adam inanılmaz bir gerçekle yüzleşti: Mavridis ailesinin Tekirdağ’da kendi elleriyle yaptırıp sonradan boşaltmak zorunda kaldığı ahşap konağa, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın Selanik’ten gelen ailesi yerleşmişti. Eşkinat ve Mavridis’i, Mavridis’in Atina’daki evinde bir araya getirdik, hikâyelerini kendi ağızlarından dinledik.
#Yunan Türk İlişkisiTBMM Başkanı İsmail Kahraman, yıkılan eski halkla ilişkiler binalarının yerine TBMM Ana Binasına uyumlu yeni bina yapılacağını, caminin ise yıkılmayacağını belirterek, "Muhalefet kulisindeki Atatürk tablosu, kuliste müze olarak düzenlenecek bölümde duvara asılacak." dedi.
#İsmail KahramanSırbistan’ın başkenti geleceğin Berlin’i olabilir mi? Gri, taş binaların yükseldiği, caddelerinde külüstür tramvayların işlediği, özel cazibeye sahip Doğu Avrupa şehri kimi zaman gerçekten Alman başkentini andırıyor. Belgrad’daki uygun fiyatlara, kafelere, yetenekli genç tasarımcılara, dönüşüme giren geçmişin endüstriyel tesislerine, bol bol sosis kullanılan mutfağına, özgür gece yaşamına yakından bakmak karşılaştırmaya anlam katıyor. Berlin’in dünya çapındaki kültür kurumlarına sahip olmasa da Tuna ile Sava’nın kesiştiği bu kent parkları, kaleleri, tarihi semtleriyle özgün bir karaktere sahip. Dahası 348 TL’ye İstanbul’dan gidiş-dönüş uçak bileti bulmak mümkün.
#Belgrad