Dünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#MakarnaÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorYılbaşı akşamını ailemle evde geçirmeyi tercih ediyorum. Birlikte, hazırlaması çok zor olmayan ama bize zevk veren yemekler yapıyoruz. Salatayla başlıyoruz, hamurişi tercihimiz genelde makarna oluyor. Ana yemek seçimimizse bizim uydurduğumuz, hepimizin sevdiği pastırmalı bonfile.
#Yılbaşıİstanbul yeni sezon için hareketlenmeye başladı. Ben de bu hafta şehre dönen ya da mekân keşfine çıkmak isteyenler için iki yeni restoranı ve geç tanıyıp çok sevdiğim dört yıllık bir adresi anlatmak istedim. Yeniköy’deki Eski Âdet’in şehriye pilavları, şef İsmet Saz’ın İtalyan restoranı Stefano’nun makarnaları ve Arnavutköy’deki Dedee’nin hakiki ocakbaşı usulü mezeleri bence kaçmaz.
#BalBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaTabağın ortasında bir parça toro yani ton balığının yağlı göbeği... Etrafında sadece sebzelerle yapılmış yoğun bir sos ve soğan püresi... Bu kadar katmanlı, kompleks lezzetleri böyle sade görünümlü tabaklarda sunabilmek bir meziyet... Sekiz yıl önce çok sevdiğim Sicilya’da tanıştığım şef Ciccio Sultano’yla geçen hafta yeniden bir araya geldim. Ciccio, bu hafta Bodrum Kempinski Barbaros Bay içinde restoran açıyor. Yemeklerde kullanacağı malzemelerse otelin kendi çiftliğinden temin edilecekmiş.
#Sicilya MutfağıDiyet yapan kişilerin en çok korktuğu şeylerden birisi de hemen hemen herkesin severek tükettiği makarnadan uzak kalmaktır. Ama aslında işin aslı öyle değildir. Makarna, genellikle diyeti ikilemde bırakan bir besin olarak düşünülse de aslında durum buğdayından yapılan oldukça besleyici bir yemek seçeneğidir. Diyette makarna yenir mi sizler için derledik.
#DiyetKullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#PizzaKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaMutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri de irmiktir. İrmiğin ne olduğu merak edilirken, faydalarının neler olduğu merak ediliyor. Buğday türünden yapılan irmikle çeşitli yemekler ve tatlılar yapılabiliyor. İrmik nedir, nasıl yapılır, neden yapılır, faydaları nelerdir, irmik zayıflatır mı gibi soruların yanıtlarını derledik.
İklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#Kuraklıkİşin Peşinde sayfası için bu hafta makarna fabrikasında çalıştım. Tonlarca buğdayın TIR’larla fabrikaya yanaşmasıyla başlayan üretim oldukça sıcak bir ortamda fırınlarla devam ediyor. Fırınların olduğu bölümde çalışmak insanı oldukça zorluyor. Özellikle pandemide artan makarna talebi ise fabrikalarda fazla mesaiye neden olmuş durumda. Ar-Ge’den sonra en önemli kısım ise paketleme. Zira büyük bölümü ihracata çalışan sektörde Japonya gibi alıcılar bir pakette problem görürse tüm siparişi iptal edebiliyor. O yüzden tüm paketler tek tek kontrol ediliyor.
#GazetehaberleriBulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.
#BulgurSon yıllarda Türkiye'de de oldukça popüler olan lazanya, dünyanın en eski makarna çeşitlerinden biri olarak biliniyor. Düz tabakalar halinde açılan hamurların arasına eklenen çeşit çeşit malzemeler lazanyanın temelini oluşturuyor. Arasına malzeme eklenen makarna yaprakları fırında pişirilerek son haline getiriliyor.
#Lazanya Nasıl YapılırTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "TMSD olarak Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatımızdaki kotanın kaldırılması yönünde kapsamlı bir çalışmamız vardı. Koronavirüs dolayısıyla bunu tekrar AB müzakere masasına getirmeyi planlıyoruz." dedi.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiTÜRKİYE İstatistik Kurumunun (TÜİK) periyodik olarak açıkladığı Dış Ticaret Verileri’ni baz alan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Panelinin güncel raporu yayınlandı. Raporda buğday ithalatındaki artışın yanı sıra, fındık ihracatının yüksek olması dikkat çekti.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuAnadolu buğdayını Japon sofralarına taşıyan Nisshin Seifun Türkiye, Ankara'dan Tokyo'ya makarna hattı kurarak durum buğdayıyla Japonya'yı fethediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın en kalitelileri arasında gösterilen Anadolu'nun durum buğdayından ürettikleri makarnaları Japonya'ya ihraç eden firmanın Ankara'daki üretim tesisini ziyaret etti. Bakan Varank: "Normal şartlarda Türkiye'nin makarna ihracatında ton başına fiyat 400-450 dolar civarında ama bu makarnayı 800-850 dolara ihraç ediyorlar, bu açıdan oldukça katma değerli bir ürün." açıklamalarında bulundu.
#Mustafa VarankTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye'nin 154 ülkeye makarna ihraç ettiğini belirterek, "Makarna ihracatımız, 2016 yılında 831 bin ton iken, geçen sene 1 milyon 55 bin tona yükseldi. Bu yılı ise 1 milyon 200 bin tonla tamamlamayı öngörüyoruz." dedi.
#Makarna