İspanya'da bir köy, ne ekonomik krizle ne de bunun gibi birçok etkenlerle boğuşuyor. Burası her şeyin komün ilkeleriyle idare edildiği Marinaleda köyü... 3 binden az nüfusa sahip Marinaleda köyünde işsiz kimse yok hatta suç olmadığı için polis bile yok… İşte ilginç köy Marinaleda…
#İspanyaNapalm etkisiyle alev almış giysilerini üzerinden atmaya çalışırken "Çok sıcak! Çok sıcak!" diye feryat eden 9 yaşında bir kız çocuğu ve onun bu dehşetini ölümsüzleştiren bir fotoğrafçı. Modern tarihin en karanlık anlarından birinin üzerinden 50 yıl geçti ama savaşın yüzü hiç değişmedi. İşte bir yanda hep 9 yaşında kalan o kız çocuğu, bir yanda anlık bir refleksle deklanşöre basan fotoğrafçı ve Vietnam'dan Ukrayna'ya barış dersleri...
#Nick UtKuzey Kore, Kim Jong Un liderliğinde 10 yılını doldurdu. Koltuğa ilk oturduğunda kamuoyunun kötü bir şaka olarak gördüğü Kim, yıllar geçtikçe kendini ülkesine ve dünyaya daha çok kabul ettirdi. Ancak bunu yaparken kullandığı yöntemler gündemden hiç düşmedi. Peki bundan sonra ne olacak? Kuzey Kore'yi, bölgeyi ve dünyanın geri kalanını ne bekliyor?
#Kim Jong Un100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#AtatürkSamaryalılar, Tevrat’tan sonraki dua metinlerini tanımayan ayrı bir mezhep. Nablus’un en yüksek noktasında yaşıyorlar. 300 kişiler. İktisadi vaziyetleri iyi; zevkli, güzel bir hayat yaşıyorlar, oturdukları binalar ve tepe havadar. Etraftaki bölgelerde bir cemaat daha var. Eğer fazla küçümseyici bir rakam değilse nüfuslarının 1000 kadar olduğu söyleniyor.
#YazarlarVaktiyle KGB tarafından izlenen, eserleri yok edilmeye kalkışılan 82 yaşındaki Ukraynalı muhalif sanatçı İvan Marchuk, adına ‘Pliontanizm’ (örgücülük/ dokumacılık) dediği ve temeli özyaşamöyküsüne dayalı yumaksı eserleriyle İzmir Folkart Galeri’de.
#Ivan MarchukDünyaca ünlü büyük Türk şairi Nazım Hikmet Ran, bilinenin aksine Harbiye’den ‘çürük’ olduğu için ayrılmamış. Deniz Kuvvetleri’nde gün yüzüne çıkan belgelere göre Nazım, sağlık raporu almış sonra da okula dönmemiş. Harbiye kayıtlarında Nazım’ın adı ‘Sınıfımızdan subay olmadan ayrılanlar’ başlığı altında geçiyor. Ama mezun olmayan tek öğrenci Nazım değil. 4 kişi daha var. Ancak onların isimlerinin karşısında ‘İhraç’, Nazım’ın adının karşısında ise ‘Kaydı silindi’ ibaresi var. Harbiye’den ayrılışının sağlık gerekçeleriyle verilmiş bir ‘çürük’ raporundan kaynaklandığını gösterir bir kayıt ise yok.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye kışın en soğuk günlerine girerken, bu mevsimde güneşin izini takip edebileceğiniz çok sayıda ülke var. Güney yarımkürenin tamamı yaz mevsimini yaşıyor. Şili’nin başkenti Santiago, Karayipler’in en güzel adalarından Grenada, Tayland’ın Koh Samui Adası sahillerinde bugünlerde hava sıcaklığı gündüz 30 dereceye ulaşıyor. Bu kadar uzağa gitmek istemiyorsanız Kızıldeniz kıyısındaki Mısır şehri Şarm El Şeyh, Akdenizle okyanusun buluştuğu sulardaki Marakesh gündüz 22 dereceye ulaşan sıcaklıkları, pırıl pırıl gökyüzüyle sizi bekliyor. Toplayın valizleri sıcak diyarlara yelken açmanın tam vaktidir.
Yasemin Aksoy (34), Maison Française Dergisi’nin Yayın Yönetmeni. Daha önce Bükreş desem, "Ne! Hayatta gitmem oraya" derdi. Ama geçen ay kendini birdenbire Bükreş’te buluverdi. Neden dersiniz? Tabii ki her şeyi mümkün kılan bir şeyin, aşkın uğruna. Yasemin aşkın peşine düştü, bu vesileyle Bükreş’i keşfetti.
Siyasi hayatıNazım Hikmet'in büyükbabası Nazım Paşa valiliklerde bulunmuş, özgürlükçü, şairliği olan bir kişiydi. Mevlevi tarikatındandı. Anayasacı Mithat Paşanın yakın arkadaşıydı. Babası Hikmet Bey ise Mekteb-i Sultani (sonradan Galatasaray Lisesi) mezunu, önce ticaret yaşamını denemiş, başaramayınca Kalem-i Ecnebiye'ye (dışişleri) bağlanmış bir memurdu.
Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen film gösterimleri sürüyor. Bilgi'de Sinema'da ay boyunca "Bir Kıbrıs Hikayesi", "Latin Dünyasından", "Filistin?", "Deneysel İspanyol Sineması" ve "Mülteci Filmleri" başlıkları altında toplam 34 film seyirciyle buluşacak. Küba'dan Juan Carlos Tabio'nun Otobüs Durağı, geçen sezonun çok ilgi gören filmi Tanrıkent,João César Monteiro'nun Bir Tanrı Komedisi gösterilecek filmlerden bazıları.