Tren, nostaljisi bir tarafa, raylarının içinden geçtiği doğa harikası manzaralarıyla adeta rüya gibi bir seyahat imkanı sunuyor. İşte Türkiye'den de bir rotanın olduğu, Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar dünyanın en etkileyici 10 tren yolculuğu...
#Tren YolculuğuGünümüzde şu sıralar uzun yolculuklarda en çok tercih edilen tren yolculukları oluyor. Trenle dünyanın bir uçundan başka bir ucuna keyifli seyahat istiyorsanız bu haber tam da size göre. İşte size trenlerle nefes kesen manzaralar eşliğinde seyahat edebileceğiniz birbirinden güzel rotalar…
#TrenEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerBakan Uraloğlu, ilk seferine 1949 yılında başlayan Doğu Ekspresi’nin 100 milyon kilometre yol kat ederek dünyanın çevresini tam 2 bin 500 kez dolaştığını söyledi. Bakan Uraloğlu, vatandaşlara alternatif bir tren yolculuğu sunmak amacıyla Kars-Erzurum-Kars arasında Turistik Bölgesel Tren seferlerinin de başladığını ve bilet satışlarının bugün itibarıyla yapıldığı müjdesini verdi.
#Abdulkadir UraloğluOğlumla bebekliğinden beri farklı şehirlere trenle seyahat ettik. Brüksel’den Brugge’e, Londra’dan Oxford’a, İstanbul’dan Eskişehir’e pek çok tren yolculuğu yaptık. Şimdi hayalimiz trenle Kars’a gitmek. Tren yolculukları çocuklar için hem çok eğlenceli hem de oldukça öğretici ama zorlukları da yok değil. İşinize yarayacağını düşündüğüm 10 önerim var!
#HürriyetHafta sonu kısıtlamaları bir süre daha devam edecek gibi... Bu nedenle hafta sonu gezilerimizi bir süre daha erteleyeceğiz. Madem evdeyiz bu hafta sonu seyahat temalı bir dizi ya da film izlemeye ne dersiniz? Seyahat odaklı birbirinden ilginç belgeseller, aksiyon ve macera, seyahat ve komedi ile dopdolu filmler, meraklılarını bekliyor. Sizin için güzel bir seçki hazırladık.
#Netflix Seyahat DizileriŞair olarak tanıdığımız Haydar Ergülen, ‘İnce Tren’ ve ‘İdilikler’ kitaplarıyla karşımızda. İki kitabı birlikte okuyunca Ergülen’in denemelerinin şiirine ne kadar yakın durduğunu bir kez daha fark ettim. O rahat söyleyiş şiirden denemeye akmış, iyi de olmuş.
#Haydar ErgülenEn keyifli tren yolculuklarını yapabileceğiniz ülkelerin başında da İsviçre geliyor. Birbirinden güzel doğal güzelliklerin içinden geçerek yolculuk yapmanın tadı İsviçre’de bir başka güzel. Siz de tren ile yolculuğu seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken birkaç öneri hazırladım. İşte İsviçre’nin en güzel tren yolculukları…
#SeyahatEn keyifli tren yolculuklarını yapabileceğiniz ülkelerin başında da İsviçre geliyor. Birbirinden güzel doğal güzelliklerin içinden geçerek yolculuk yapmanın tadı İsviçre’de bir başka güzel. Siz de tren ile yolculuğu seviyorsanız mutlaka denemeniz gereken birkaç öneri hazırladım. İşte İsviçre’nin en güzel tren yolculukları…
#İsviçreOkuyacağınız yazıyı, cuma günü yayınlanan, “Kültür mü, turizm mi, tanıtım mı ?” başlıklı yazımı, “Ankara – Gazi (Paşa) İstasyonu” arasındaki (sahaflık) bir banliyö tren biletinin fotoğrafıyla birlikte yorumlayan değerli okurumun verdiği, güçlü ilhâmın tesiriyle kaleme alıyorum. Bu esinlenme, beni önce birkaç yıl öncesine götürüyor.
#İzmirSömestr tatilini evde geçirmeyi düşünüyorsanız bu haberimiz tam size göre... Birbirinden farklı maceralara ve seyahatlere konu olan filmler sizleri farklı diyarlara götürecek. Ayrıca seyahate çıkmak için ilham kaynağı arıyorsanız bu filmlerde aradığınızı bulacağınıza eminiz. İşte birbirinden farklı konularıyla 25 yabancı seyahat filmi…
#FilmlerTren garında bilet alıp peronlarını buluyor; havaalanında pasaport kontrolüne giriyor, ‘check-in’ işlemlerini yapıyorlar... Pelin ve Çınar sadece kendilerini değil, ilk tren ve uçak seyahatleriyle tüm çocukları gezdiriyor... ‘Kemal’in Günlükleri’ serisiyle oğlu Kemal’den ilhamla çocuklar için Brüksel, Londra ve Roma seyahat kitapları hazırlayan Özge Lokmanhekim, şimdi de ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ serisiyle çocukları ve aileleri seyahate davet ediyor. Özge Lokmanhekim ile rengârenk detaylı çizimler ve bilgi notları eşliğinde hazırladığı bu seriyi ve çocukların seyahatle ilişkisini konuştuk.
#Özge LokmanhekimYeni yıla binlerce kişinin katıldığı sokak partisinde mi girmek istersiniz yoksa mercan denizinde rengarenk balıkları seyrederek mi? Belki damağınızda unutulmaz tadlar bırakacak özel bir akşamı ya da çocuğunuzu sevindirecek aile tatilini tercih ediyorsunuz. İşte size gerçekleştirmek kadar hayalini kurmak bile güzel 33 öneri.
Bayram telaşı bitti, çoğunluk tatilini tamamlayıp evine döndü. Yollardaki ve sahillerdeki kalabalıklar azaldı, gürültü yerini tatlı bir sessizliğe bıraktı. İşte tatile çıkmak için yaz başından beri beklediğim an gelip çattı. Geçen yıl eylül başında güneydeki ıslak koyları dolaşmıştım. Bol bol kitap okumuş, eylülün insaflı yazının tadını çıkartmıştım. Bu gezide gördüklerimi, yediklerimi ve okuduklarımı sizinle paylaşacağım.
Ayşen Zamanpur, kaşmirin peşinden yaklaşık 20 yıl önce Çin ve İç Moğolistan’a günler süren seyahatler yapan, kötü koşullarda konaklamayı, bilmediği şeyler yemeyi göze alan bir kadın. Silk & Cashmere markasını yaratırken, “Hayatımın simgesi” dediği kaşmir keçisinin peşinden koşup durmuş. Kaşmir keçilerinin yerini tutmaz ama fotoğraf için Kemerburgaz’da bulduklarımızla yetindik
Radyo programcısı, dergici Serhan Bali (35), festivallerin, yorumcuların, bestecilerin izinden kıtalararası seyahatlere çıkan bir müzik gezgini. Ekonomi öğrenimi gördükten sonra müzik yayıncılığına yönelen Bali, üç yıldır klasik müzik temalı yolculuklara çıkıyor. Son dört ayda, Finlandiya, Kanada ve Romanya’ya gitti. Müzikal yolculuklarını anlatıp müziksever gezginlere ocakta Salzburg’u öneren Bali, “Mozart’ın yeni bulunan konçertosundan yapılan uyarlama ilk kez Salzburg’da seslendiriliyor, bu olaya tanık olmak gerçekten heyecan verici” diyor.
Kuşağının en iyi şairlerinden biri olarak tanınıyor Şavkar Altınel. 19 yaşından bu yana yurtdışında. ABD’de İngiliz Filolojisi okuyup, İngiltere’ye yerleşti. Kendisini ebebiyatçı ve gezgin olarak tanımlıyor. Hayatına, düşüncelerine ayna tutacak, iç hesaplaşmasını sağlayacak ülkelere yolculuk yapmayı tercih ediyor. Dört şiir, roman gibi yazılmış iki gezi kitabı bu yolculuklardan hatıra. "Hayalim beş-altı aylık uzun yolculuklara çıkmak, geri dönmemek ya da bambaşka biri olarak dönmek" diyor.