Ünlü beyin araştırmacısı Prof. Dr. Türker Kılıç, çocukların yeteneğinin tıpkı hastalıklar gibi MR ile görüntülenebildiğini söylüyor: “Biz artık beyindeki merakı görüntüleyebiliyoruz. Enstrüman çalmaya ya da matematiğe yatkınlığını 4-5 yaştan itibaren beyin MR’ında görmek mümkün.”
#Türker KılıçDünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS) Başkanı Garry Jacobs, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen 7’nci Uluslararası Geleceğin Eğitimi Konferansı’na katıldı. WAAS Başkanı Jacobs, Hürriyet’e özel yaptığı açıklamalarda yapay zekanın günümüzde, atom bombası kadar güçlü bir teknoloji olduğuna dikkat çekerek, “Günümüz gençlerini teknolojiyi insanlık yararına kullanmaları için eğitmemiz gerekiyor” dedi.
#WAASO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinProf. Dr. Elif Çepni'nin, dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein ve İngiliz matematikçi ve tarihçi Bertrand Russel gibi isimlerin kuruluşunda fikir önderliği yaptığı, Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Dünya Sanat ve Bilim Akademisi üyeliğine seçildiği açıklandı.
#Prof. Dr. Elif Çepniİstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği tarafından ‘İstanbul’da Deprem ve Kentsel Dönüşüm’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker. Ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır ne de siyasi özgürlüğümüz kalır” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali Güreliİlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanCHP’nin milletvekilliği adaylığına başvuranların sayısı 3500’e ulaştı. Bunların 800’ü İstanbul’u, 400’ü Ankara’yı ve 200’ü de İzmir’i tercih etti. Aday adaylarından 800’ü kadın oldu. Deprem bölgesinde aday adaylığı başvurusunda bulunanların sayısının ise 500’e yakın olduğu belirtiliyor.
#CHPBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaDünyaya yeni gelen biriyle, hayattaki ilk anında göz göze gelmek nasıl bir duygudur? Doğacak çocuğun saç rengini ısmarlamak normal midir? Doğurmayan kadın, eksik kadın mıdır? Hem annelik hem kariyer aynı anda yürür mü? Dünya Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı eski başhekimi Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ile hem eski albümleri karıştırdık hem de bu sorulara cevap aradık…
#Academic HospitalBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatHollanda Başbakanı Mark Rutte, çok moda olan özür dileme siyasetiyle beşer tarihindeki bu büyük sömürgecilik günahını geçiştireceklerini zannediyor. Hatta başka taraflara akıl verme ve saldırma hakkını da ediniyorlar. Çoğu zaman yönelttikleri eleştiriler yakın geçmişin kötülüklerini yaymak ve gölgelemek şeklinde ortaya çıkıyor. Bunu doğru bulmuyoruz.
#SömürgecilikAra tatil bitti. Çocukları bol bol eğlendirdik. Gizem’le Melis bu süreci hem çocuklarla ilgilenip hem de çalışarak atlatmayı başardı. Ama çocukları eğleme işi cumartesi-pazar da devam ediyor. Her hafta sonuna iyi hazırlanmış bir programla girmek şart oluyor. Neyse ki bunun için pek çok merkez, müze ve organizasyon seçeneği var.
#AKM Çocuk Sanat Merkeziİtalya edebiyatı kadar İtalyan direniş hareketinin de önemli isimlerinden olan Natalia Ginzburg, ‘İşte Böyle Oldu’ romanında bir kadını kocasını öldürmeye götüren süreci anlatıyor. Kısa ama etkileyici bir roman. Etkileyiciliği anlatı üslubundaki sakinlikten geliyor.
#İşte Böyle OlduKazan'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022'nin uluslararası programı olan Kazan Küresel Gençlik Zirvesi Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve 67 ülkeden katılımcılarla gerçekleşti. Zirveye mesaj gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İslam ülkeleri Rusya’nın geleneksel ortaklarıdır” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da mesajında Rusya ile İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin yükselişte olduğunu vurguladı. Zirvede konuşan İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, zirvenin dünyanın kalkınmasında rollerini oynamaları için gençlerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik önemli bir platform olduğunun altını çizdi.
#KazanTürkiye’nin en sevilen sporcu çiftlerinden biri onlar. A Milli Kadın Voleybol Takımımızın kazandığı her başarının ortaklarından olan Bahar Toksoy Guidetti ve Giovanni Guidetti çifti 2016 yılında kızları Alison Yaz’ı kucaklarına aldı. Onun verdiği ilhamla da üç yıl önce kız çocuklarına yönelik bir voleybol akademisi kurdular. Bu yıl ikincisini düzenledikleri kampta sadece sporu değil, kadınların istedikleri her alanda başarılı olabileceklerini öğretmeyi amaçlayan çift: “Çocuğunuz olunca hayal ettiği her şeye kavuşsun, potansiyelini gerçekleştirsin, mutlu olsun istiyorsunuz. Ama bunu başka çocuklar için sağlayamadığınızda, aslında kendi çocuğunuz için de sağlayamıyorsunuz.”
#A Milli Kadın Voleybol TakımımıGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi ŞenerOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla Algan