Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haberleri sayfasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1711 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde ortalama yaşam süresinin 5 yıl uzadığını açıkladı. Örgütün, "Dünya Sağlık İstatistikleri" raporuna göre, dünya genelinde ortalama yaşam süresi son 15 yılda beş yıl uzadı ve 1960'lı yıllardan bu yana en hızlı artış yaşandı.
#Dünya Sağlık Örgütü (WHO)Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Zika virüsüne savaş açacağını belirtirken ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Rousseff, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Amerika kıtasında hızla yayılan Zika virüsüne karşı ortak mücadele yürütmesini önerdi. Öte yandan kürtajın yasak olduğu Brezilya'da, virüsten etkilenen kadınların bebeklerini aldırmalarına izin verilmesi isteniyor.
#BrezilyaKırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sosis, pastırma, jambon ve benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açabileceği yönündeki raporu sonrasında Türkiye'de sucuk ve salam satışlarında bir düşüş yaşanmadığını belirterek, "Bundan sonra da buna bağlı bir düşüş beklemiyoruz" dedi. İngiltere’de ise rapor sonrası ambalajlı sosis satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, ambalajlı pastırma satışları da yüzde 17 geriledi.
#SalamSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkYapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp KriziDÜNYA Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz günlerde 120’den fazla ülkede 100 binin üzerinde Maymun Çiçeği Virüsü (mpox) vakası olduğunu duyurdu. Mpox tedavisinde yaygın kullanım ise Tecovirimat adındaki ilaç. ABD merkezli Siga Pharmaceuticals şirketinin ürettiği ilacın Türkiye distribütörü ise Türk İlaç ve Serum A.Ş. oldu.
#Türk İlaçBoeing Starliner mekiğinin test sürüşü sırasında uzayda mahsur kalan iki NASA astronotu, Sunita Williams ve Barry Wilmore şubat ayında geri dönüyor. Dünya Sağlık Örgütü cep telefonlarının beyin kanseri yapmadığını onayladı. Yapay zekânın performansının insan çalışanları geçemediği ortaya çıktı. Haftanın gündemi epeyce yoğun.
#Umut Fırat EroğluSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaBayram sonrası saldırılarını arttıran İsrail ordusu önceki gün ‘güvenli bölge’ sayılan El Mavasi’deki Kızılhaç tesisi yakınlarındaki çadırkenti, dün de El Şati mülteci kampı ile El Tuttaf mahallesini vurdu. Dünkü saldırının hedefinin Hamas’ın dört numarası Raad Saad olduğu iddia edildi.
#İsrailABD Başkanı Biden’ın Gazze’de ateşkes ve rehine takası teklifi havada kalmış gibi görünüyor. ABD’li yetkililer ısrarla İsrail’in öneriyi kabul ettiğini iddia etse de Tel Aviv yönetiminin ordunun bölgeden ayrılmasına sıcak bakmadığı biliniyor. Washington, İsrail’in ikircikli tavrına rağmen Hamas’a ‘yanıt ver’ çağrılarını yinelerken Filistinli direniş örgütü, anlaşmanın güvenirliliği konusunda garanti istiyor.
#BidenHebei Tıp Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bulaşıcı bir çiftlik hayvanı hastalığını kullanarak Ebola'da bulunan ve virüsün hücreleri enfekte ederek insan vücuduna yayılmasını sağlayan bir protein eklediler.
#EbolaEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiMegan Tjelle, 10 yıldır popüler diyetleri deneyip biraz kilo verse de verdiği kiloları sürekli geri alıyordu. 30’uncu yaş günü yaklaşırken kendine olan güvenini kaybetmişti ve bir değişiklik yapması gerekiyordu. Bu sefer sabırlı davrandı ve bir yıla yakın süreçte 55 kilo vermeyi başardı. Megan Tjell, Business Insider’a ise 55 kiloyu nasıl verdiğini anlattı. İşte 55 kilo verdiren reçete…
#SağlıkTikTok'ta son dönemlerde diş fırçalama ile ilgili viral olan videolarda birçok insan, dişleri fırçaladıktan sonra ağzın çalkalanmaması gerektiğini, bunun dişleri çürüklere karşı koruduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar da çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını, sonrasında ağzı çalkalamayıp florürün dişlerde kalmasına izin vererek ek koruma sağladığını doğruluyor. Peki florür gerçekten dişleri koruyor mu? Yutulması zararlı değil mi? Uzman Diş Hekimi Ekin Kenci Şahin konuştuk.
#FlorürYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserTıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya göre dünyada bir milyardan fazla kişi obez. 2022 verilerine göre bu kişilerin yaklaşık 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu ise çocuklar oluşturuyor. Uluslararası bilim insanları ekibi, obeziteyle acil mücadelede kapsamlı değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
#ObeziteSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiGeçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Gazze’de yaşanan trajedinin son bulması ve derhal ateşkesin sağlanması için federal hüümete bir açık mektup yazdı. Filistin’deki sivil halkın çektiği acı ve dramın dünyanın dört bir yanındaki insanların yüreklerini dağladığı belirtilen mektupta, Gazze’deki sivil halka daha fazla insani yardım yapılması istendi. Mektupta özetle şu ifadelere yer verildi:
#Almanyaİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#Çinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#KoronavirüsBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık