Dünya Sağlık Örgütü raporu işlenmiş Türkiye'de et satışlarını etkilemedi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sağlık Örgütü raporu işlenmiş Türkiyede et satışlarını etkilemedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 10:06

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) sosis, pastırma, jambon ve benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açabileceği yönündeki raporu sonrasında Türkiye'de sucuk ve salam satışlarında bir düşüş yaşanmadığını belirterek, "Bundan sonra da buna bağlı bir düşüş beklemiyoruz" dedi. İngiltere’de ise rapor sonrası ambalajlı sosis satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, ambalajlı pastırma satışları da yüzde 17 geriledi.

Haberin Devamı

Bılıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada WHO'nun ekim ayında işlenmiş et ürünlerini düzenli tüketmenin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını artırdığı yönünde bir rapor yayınladığını anımsattı. Dünya genelinde yoğun tüketilen bu ürünlere karşı rapor sonrası farklı tepkiler verildiğini dile getiren Bılıkçı, Türkiye'de ise sucuk, salam, jambon gibi ürünlerin kişi başı tüketim miktarlarının Avrupa ülkelerinin gerisinde olması nedeniyle raporun tüketim üzerinde fazla bir etki yaratmadığını söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ 36 BİZ 12 KİLOGRAM ET TÜKETİYORUZ 

Ekim ayı sonunda açıklanan bu raporun üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hipermarket, market ile kasaplarda sucuk ve salam satışlarının devam ettiğine işaret eden Bılıkçı, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

"Kamuoyunda Dünya Sağlık Örgütü'nün raporu, açıkçası, çok da itibar görmedi. Sucuk ve salam satışların çok fazla bir düşüş yaşanmadığı gibi bundan sonra da buna bağlı bir düşüş de beklemiyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri yıllık 36 kilo et tüketirken biz 12 kilo et tüketiyoruz. Neredeyse onların üçte biri kadar tüketiyoruz. Orada sucuk, salam ve jambon ağırlıklı olarak domuz etinden üretiliyor. Türkiye'de bu ürünler dana veya tavuk etinden yapılıyor. Örgütün, sucuk ve salamın günlük tüketiminin 50 gramın üzerinde olması halinde 'kanser etkisi yaratabilir' şeklinde ifadesini de düşünürsek, zaten ülkemizde dana etinden yapılan ürünlerde 30 gramlık bir tüketimimiz söz konusu. Yani sucuk ve salam tüketimi Türkiye'de zaten düşük."

SOSİS SATIŞLARI YÜZDE 15 DÜŞTÜ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 25 Ekim'de açıkladığı raporda günde 50 gram işlenmiş et yenmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını yüzde 18 artırdığını, kırmızı etlerin de kansere yol açması ihtimali bulunduğunu ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu bildirmişti. İngiltere'de bir piyasa araştırma kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, rapor sonrası bu pazarda perakende mağazalarındaki işlenmiş et ürünleri satışında gerileme görüldü. Buna göre rapor sonrası İngiltere'de ambalajlı sosis satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, ambalajlı pastırma satışlarında da yüzde 17 geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!