Pazar sabahı 7.00’de bip sesiyle yataktan fırlıyorsunuz. Arkadaşınız telefonunuza komik bir video göndermiş. Gece 3.00 ve yine bip bip... Bunun acil işi, durumu var, herkes telefonunu sessize alamaz ya. Onun yerine mesajlaşmanın bir adabı olsa!
#Hazan Aköz IşıkUyanamamıştır, sular kesilmiştir, elektrikler gitmiştir, çok trafik vardır, ya kendisi hastalanmıştır ya da bir yakını… Bu bahaneleri yakınımızdaki bir arkadaştan, kardeşten veya eşten duyuyoruz, sinirleniyoruz. Fakat uzmanlar sürekli geç kalanların depresyon, dikkat bozukluğu gibi bazı sorunları olabileceğini söylüyor.
#DakiklikDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüPop yıldızı Taylor Swift, The 1975 grubundan Matty Healy ile mayıs başında sevgili olduğunda hayranları Healy’nin ‘kötü adam’ imajı yüzünden bu ilişkiyi onaylamamıştı. Tepkilerini de göstermişlerdi. Zaten ilişki de kısa ömürlü oldu, 1 ay sürdü. Peki biz bir arkadaşımızın sevgilisini onaylamadığımızda ne yaparız, ne yapmalıyız? Mesela “Nereden buldun” der miyiz? Bu durumu yaşayanlara ne yaptıklarını, uzmanlara da işin doğrusunu sorduk.
#Taylor SwiftYazarlara, şairlere, sanatçılara ilham veren çok güçlü bir duygu aşk... Karşımıza çok da kolay çıkmıyor. Bu yüzden bir kez âşık olduk mu ilişkimiz bir ömür sürsün istiyoruz. Ama onun da sonu gelebiliyor... Psikolog Dr. Gizem Sürenkök’e göre ‘hayaller çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor, ilişkiler ciddi emek istiyor’. Psikoterapist, aile danışmanı Dr. Feyza Bayraktar ise uzun ilişkileri nelerin bitirdiğini sıralıyor: Gelecek planlarındaki farklılıklar, cinselliğin tatmin edilmemesi, açık iletişimin sağlanmaması...
#Psikolog Dr. Gizem SürenkökBir süredir hararetli sohbetlerin önemli konularından biri ‘tüket-at’ ilişkiler. Yani kısa süreli, haz odaklı olanlar... Oysa çoğu kişi bağ kurabildiği, ‘gerçek’ bir ilişki peşinde. Psikoterapist Dr. Feyza Bayraktar “Kişi, hayatında bağ kurduğu insanlar yoksa yalnızlık hissini geçiremez. Yalnızlık duygusunu gidermek için bağ kurulamayan ilişkileri sürdürmeye çalışmaksa kişiyi daha yalnız hissettirebilir” diyor.
#Psikoterapist Dr. Feyza BayraktarFazla kilo sorunuyla mücadele edenler pek çok farklı diyet deniyor. Çabaları başta biraz işe yarasa da bu kişiler çok geçmeden kendilerini daha da çok kilo almış halde bulabiliyor. Kalıcı çözüme giden yol ne olabilir? Uzmanlara en çok nerede hata yapıldığını, bu hatalardan nasıl kaçınabileceğimizi sorduk.
#Fazla Kilo SorunuYıllık izinlerini 9 günlük Kurban Bayramı tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiren pek çok çalışan bu yaz uzun bir tatil geçirdi. Uzun tatil sonrası işe dönmek hiç de kolay değil. İşte tatil sonrası sendromunu yenmenizi, günlük hayata daha kolay adapte olmanızı sağlayacak birkaç tüyo.
#TatilÇalışma hayatında pek çok kişi dış görünüşü nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Kilolu olanlar, genç veya yaşlı görünenler, bakımlı veya bakımsız olanlar daha iş başvurusundan itibaren ayrımcılığa uğruyorlar. Kadınlar, dış görünüşleri sebebiyle erkeklere nazaran çok daha fazla eleştiriliyor.
#MobbingKahvaltıyı atlamak, masa başında abur-cubur tüketmek çalışanların en sık yaptıkları beslenme hatalarından. Ama bir de stresten kaynaklı yeme bozuklukları var. Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, "Yemek birçok kişi için en kolay duygusal anestezidir. Bu alışkanlık öyle kolay yer edinir ki kişi yemek olmadan çalışamaz, stresle baş edemez, uyuyamaz ve huzurlu hissedemez hale gelir” diyor. Dr. Bayraktar, sorularımızı yanıtladı.
Değişen yaşam koşulları, eğitim düzeyinin artması, kadının iş hayatında daha aktif rol alması baba profilini de değişime uğrattı. Önceden babalar daha otoriter bir portre çiziyordu. Şimdi ise çocuklarının bakımlarında sorumluluk alan, hatta neredeyse anneler kadar emek harcayan babalar var. Günümüz babaları da iş - özel yaşam dengesinden sıkıntılı, onlar da çocuklarıyla daha çok vakit geçirmek ve takdir edilmek istiyor.
Aktif Yaşam Derneği, fiziksel aktivitenin obezite, şeker hastalığı ve birçok hastalığı önlemesinin yanında çocukların sosyal, akademik ve mental sağlıklarının gelişimine de yardımcı olduğuna dikkat çekti. Fiziksel aktivite sırasında beynin salgıladığı proteinler sayesinde sinirler ve hücreler arasındaki bağ güçleniyor, bu bağ güçlendikçe de çocukların anlama ve bilgi depolama yetileri gelişiyor.
GÜLTEN Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından Türkçemizi doğru ve yalın kullanan yeni kuşak yazarların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen “Çocuk Romanı Ödülü”nü ‘Profesör 104 Nükleer Çağ’ adlı romanıyla Tunç Kurt kazandı.
#Tunç KurtBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkTürk Hava Yolları (THY) Miami’ye tam anlamıyla çıkarma yaptı. Şirketin hedefinde 2 milyon Amerikalı yolcu var. THY, kısa sürede bu hedefi yakalamak istiyor. Amerika’daki uçuş noktalarının sayısını arttırmak için yeni uçakların gelişi bekleniyor. Ancak şu anda uçak tedarikindeki zorluklar nedeniyle uzun süredir hedeflenen Detroit, Denver ve hatta gelir getirisi yüksek Orlando seferleri başlatılamıyor.
#Türk Hava Yollarıİşyerlerinde cinsel taciz vakaları çok sık yaşanıyor ama konuşulmadığı için bilinmiyor. Sözlü veya fiziksel olarak cinsel tacize uğrayan kadınların bir çoğu, ilk zamanlar durumu görmezden geliyor, eğer taciz devam ederse sessiz sedasız istifa ediyorlar. Bir çok kadın, ‘ya beni suçlarlarsa’, ‘bir daha iş bulamazsam’ korkusuyla olayı rapor etmiyor. Hep ‘örtbas’ edilen ama çok ciddi boyutlarda olan işyerlerinde cinsel taciz olaylarını kaleme aldık.
Televizyon programları, diziler, dergiler, davetler... Hepsine baktığınızda aynı soru aklınıza geliyor: “Bu kadınların neden hepsi sarışın?” Kadınlarımız renk açıcıların icat olduğu güne şükrediyor adeta. Meseleyi dört koldan mercek altına aldık. İşte uzmanların ışığında Türk kadınının sarışınlık yolculuğu.
Yerçekimine yenik düşerek sarkan yüz, boyun, kalça, kol ve iç bacak kaslarını güçlendirmek mümkün. Ameliyat dışı yöntemlerle kırışıklıklara ‘dur’ diyen tıp; kaslardaki bu sarkmalara yönelik ürünler de geliştirdi. Karbolik asit ve yer fıstığı yağından oluşan, kısa adı ‘endopeel’ olan yeni enjeksiyon tekniği kas içine uygulanıyor. Kası kaldırarak, geriyor
Şişmanlık dosyasını hazırlarken, dinlediğim çarpıcı, şaşırtıcı öykülerden biri Dilek Altınçekiç’inkiydi. Hakikaten gerçekleştirilmesi zor bir iş onun yaptığı, 70 kilo vermiş, üstelik bir yılda. Eski fotoğraflarına bakınca, içinden başka bir kadın çıkmış gibi. Ne var ki her şeyin bir bedeli var. Onun ödediği bedel de, takıntıları. Artık ağzına bir şey süremiyor. Yemekle ilgili her şey cıss olmuş. Elini sürerse yakacağını ve tekrar 120 kiloya dönüşeceğini zannediyor. O artık zayıf biri, ama yarı aç, yarı tok yaşıyor.