Down Sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve sendrom olarak tanılanmıştır. Sendrom, doktorun ismi olan ‘Down sendromu’ olarak söylenmeye başlamıştır. Down Sendromlu bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi yaşıtlarına göre daha geridedir, ancak Down Sendromu bir hastalık değildir. Uygun eğitim programları ile toplum hayatına başarı ile uyum sağlayabilmektedirler. Peki, Down Sendromu nedir? Down Sendromu belirtileri neler?
#Down Sendromu NedirDown sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılmış ve sendrom olarak tanılanmıştır. Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Peki, down sendromu tam olarak nedir, belirtileri neler?
#Down SendromuDown sendromu, kromozom anomalisi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bir hastalık değil genetik bir farklılık olarak görülmelidir. Down sendromu, bir kromozom anomalisi olup zeka geriliklerinin en sık nedenlerinden birisidir, normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken Down sendromlularda kromozom sayısı üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile oluşmaktadır.
#Down Sendromu BelirtileriTıp alanında yaşanan çığır açan gelişmeler sayesinde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler ve anne adayları riskli gebelikler konusunda önceden bilgilendirilebiliyor. Doğuma kadar geçen süre içerisinde anne karnında gelişmeye devam eden bebeğe (fetusa) bazı testler uygulanarak bebeğin genetik veya doğuştan riskli hastalıklara sahip olup olmadığı belirlenebiliyor.
#AmniyosentezBir çok kişi bu hastalığa sahip olduğunu son aşamada öğreniyor. Bir göz hastalığı olan keratokonusa yakalanan ve erken evrede öğrenenlerin çoğunluğu ise yanlış tedavi ediliyor. Keratokonusun sinsi bir göz hastalığı olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof.Dr.Mahmut Kaşkaloğlu konu ile ilgili şunları anlattı;
#1AFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmKromozom yaşayan canlıların vücudu içinde bulunmakta olan bir yapı olmaktadır. Vücudun içindeki nerede ise bütün hücrelerin çekirdeklerinin içerisinde bulunmaktadır. Bunlar sıkı bir şekilde sarılmış olan DNA paketleri olarak adlandırılmaktadır. Kromozomlar ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#SağlıkFarklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel YetersizlikTestis tümörleri erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’lik kısmını oluşturan nadir kanser türlerindendir ancak 18–35 yaş arası genç erkeklerde en sık izlenen kanser tiplerinden birini oluşturmaktadır. Başlıca işlevi sperm üretimi ve erkeklik hormonu (testosteron) salgılamak olan bu organların kanserlerinin son yıllarda özellikle sanayileşmiş ülkelerde görülme sıklığı artmaktadır.
#TESTİS KANSERİ TEDAVİSİGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikTourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuToplumda çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir sinir sistemi sorunu olan Tourette Sendromu, kronik bir rahatsızlık şeklinde ömür boyu sürüyor. Turet sendromu, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Tourette Sendromu üzerinde genetik, nörobiyolojik, psikolojik, çevresel etkilerin varlığı tartışılmaktadır. Peki, Tourette Sendromu (tik bozuklukları) nedir? İşte Tourette Sendromu belirtileri...
#Tourette SendromuLösemi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, yorgunluk, zayıflık ve solukluk ile herhangi bir neden olmaksızın kilo kaybı yaşanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek lösemi tedavisinde aile-hekim uyumuna dikkat çekti.
#LösemiHirschsprung hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda Hirschsprung hastalığı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Hirschsprung Hastalığı NedirÇatlayan dudaklar bir çok kişi tarafından yaşanan sağlık sorunları arasında geliyor. Hem kış mevsiminde hem de yazın karşılaşılan bu sorun hakkında çeşitli çözümler mevcut. Kışın rüzgarın yazın ise aşırı güneşin neden olduğu dudak çatlaklarından kurtulmak aslında hiç de zor değil. Sağlıklı ve pürüzsüz dudaklara sahip olmak için uygulamanız gereken birkaç küçük detay var. Peki, dudak çatlakları nasıl geçer? Dudak çatlakları nasıl tedavi edilir?
#Kışın Dudak ÇatlamasıTohum Otizm Vakfı, “Süper İyi Günler” oyunuyla yeni bir işbirliğine gidiyor. Oyunun galası 12 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Galanın tüm geliri de Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Peki Vakıf ile tiyatro ekibinin yolları nasıl kesişti? Süreci Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin ve Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban anlattı.
#Nedim SabanDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma Bozukluğu