Türkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerKitaplarında kişisel dertler üzerinden toplumsal olana bakan Kerem Eksen yeni romanı ‘Ölümden Uzak Bir Yer’de yine gündelik hayatın dertlerine daha geniş bir perspektiften yaklaşıyor. Katmanları ölüm, babalık, varoluşsallık gibi temalarla örülen roman, odağına ölümü ve yaşamı alıyor.
#Kerem EksenHerkesin doğduğu tarihe göre sahip olduğu bir burç günü vardır. Burcunu öğrenmek isteyen kişiler doğum tarihlerine göre burçlarını öğrenebilirler. 22 Ekim tarihinde dünyaya gelen kişi terazi burcuna sahip olur. Terazi burcunun en önemli özelliği ise, her zaman dengeli ve ölçülü bir şekilde karşısındaki kişilere davranmasıdır. 22 Ekim hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#22 Ekim Hangi Burç Ve Burcu Ne?Charles Watkins kendine dayatılan dünyevi gerçeklerden sıkılıp hafızasını siliyor ve kendine yepyeni bir geçmiş yaratıyor. Peki siz tüm bu yaşanan süreçten sonra, bir virüsün bize ayna tuttuğu bu kendinle baş başa kalma zamanından sonra nasıl bir dünyaya uyanmak istiyorsunuz? Doris Lessing’in romanı ‘Cehenneme İniş Talimatnamesi’, size cenneti de cehennemi de gösteriyor.
#Doris Lessingİsveç Akademisinden yapılan açıklamada, geçen yıl Akademi'yi sarsan cinsel taciz skandalının ardından duyurusu ertelenen 2018 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Polonyalı yazar Olga Tokarczuk'a, 2019 yılı ödülünün ise Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verildiğini duyurdu.
#Nobel Edebiyat ÖdülüMine Özgüzel’in ‘Edebiyat Terapi’si, benzerine rastlamadığımız türden bir psikoloji kitabı. Okuması bir nevi terapi gibi. Kitapta kendi varoluş problemlerini tüm çıplaklığıyla anlatan Özgüzel, edebiyatın bunları aşarken kendisine nasıl iyi geldiğini ortaya koyuyor. Bunu yaparken de Virginia Woolf, Sartre, Kafka, Zweig, Dostoyevski, Camus ve Simone de Beauvoir gibi varoluşçu yazarların çocukluk travmalarına derinlemesine inerek onların yoksunluklarını nasıl varoluşa, yaratıcılığa dönüştürdüğünü anlatıyor, çözüm önerileri sunuyor. Kısa sürede üç baskı yapan ‘Edebiyat Terapi’yi Özgüzel’le konuştuk.
#Edebiyat TerapiÖlümünün ardından yayımlanan haberler hep ‘Bilimkurgu ve fantastik edebiyatın önemli ismi Ursula K. LeGuin...’ diye başlıyordu. Evet, onun hikâyeleri başka dünyalarda geçerdi ama hep bu dünyayı; bizi, önyargılarımızı, önkabullerimizi, -oldu olacak Doris Lessing’i de analım- ‘İçinde yaşamayı seçtiğimiz hapishaneleri’ anlatırdı. Ve fısıldardı: “Başka bir toplum mümkün”.
#Ursula K. Leguinİki ayrı yüzyıla, üç kıtaya, farklı ülkelere ve evlere yayılan bir yaşam ve bu yaşamın parçası olmuş onlarca farklı kedi: Safo, Mefisto, General Üçüncü Pembe Burun, Rufus, Susie, Charles... Kimi kibirli, kimi mücadeleci, kimi konuşkan, kimi ürkek, kimi müşkülpesent... Nobel ödüllü İngiliz edebiyatçı Doris Lessing, evcil hayvan endüstrisi öncesi döneme ait kedi hikâyeleri anlatıyor; hayatına giren tüm kedilerin hikâyesini...
#Kitapsanat45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs’ta başlıyor. Günümüzün en büyük bestecilerinden Philip Glass’ın festivalin siparişiyle bestelediği ‘11. Senfoni’sinin Türkiye prömiyeri 16 Haziran’da yapılacak. Glass, aynı zamanda festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görüldü. İstanbul’a gelemeyecek Glass’a ödülü 17 Mayıs’ta Londra Royal Festival Hall Sahnesi’ndeki konseri öncesinde İKSV ekibi tarafından verildi. Yekta Kopan da oradaydı...
#Kitapsanat2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı Bob Dylan kazandı. ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
#Bob DylanYasak Aşk, toplum ve ahlak kurallarına aykırı sayılabilecek, ağır, sıradışı, cesaret isteyen bir konuyu ele alan çarpıcı ve zorlayıcı bir film. Doris Lessing’in romanından, yönetmen Anne Fontaine tarafından beyazperdeye aktarılan filmin başrollerinde Naomi Watts ve Robin Wright var.