Eşini ve yenidoğan bebeğini kaybeden bir adam, şimdi vefat eden karısını onurlandırmak için ilginç bir mücadele veriyor. Karısı hayattayken oluşturulan bir embriyoyu kullanma izni verilen bir adam, taşıyıcı anne ile bebeği dünyaya getirmeyi umuyor. Bu onun ilginç hikayesi…
#Taşıyıcı AnneTüp bebek tedavisindeki özel uygulamaların başında embriyo dondurma, embriyo havuzlama, genetik tarama (PGT), embriyo dondurma, embriyo havuzlama, yumurta aktivasyon yöntemleri, yapay zeka teknolojisinin yer aldığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, tüp bebek tedavisindeki rollerini ve çiftlere sağladığı faydaları şu sözlerle anlattı:
#1Embriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp Bebekİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekHamile kalmaya çalışan birçok çift, genellikle başarı şanslarını artırmak için neler yapabileceklerini merak etmektedir. Bu aşamada araştırılan konulardan biri de sperm kalitesini artırmanın yollarıdır. Sperm kalitesini bozan önemli unsurlardan birinin sıcaklık olduğunu da tam da bu noktada belirtmek gerekir.
#Sperm KalitesiGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaKendi annesi “Kızım anne olmayı çok istiyor ama doğuramıyor” diye açıklama yapmıştı. O da bu açıklamanın hemen ertesinde kucağında yeni doğmuş bebeğiyle poz verdi. Bir zamanların asi kızı, uslanmaz sosyetiği diye adlandırılan Paris Hilton artık eski günlerinden çok uzakta yaşıyor.
#Paris Hiltonİçinde Ö harfi olan kelimeler merak edilen konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından içinde Ö harfi geçen kelimeler merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan içinde Ö harfi olan kelimeleri öğrenebilir ve doğru şekilde kullanabilirsiniz. Sizin için İçinde Ö olan kelimeler neler? İçerisinde Ö harfi geçen kelimeler listesi (3, 4, 5, 6, 7 ve 8 Harfli) ve tüm detaylarıyla derledik.
#HarfProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkBeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkTürkiye’de ana arı üretiminin yüzde 40’ını Ankara’nın karşıladığını söyleyen Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Ankara ana arı üretim merkezi de sayılır” dedi. Solmaz, başkentteki aşırı yağışlarla ilgili de “Bu yağışlar sektörü iyi yönde etkiledi fakat bundan sonra meydana gelebilecek aşırı yağış ya da sıcaklıklar bal verimini olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesi yaptı.
#Ankara Arıcılar Birliği BaşkanıHamileyken bir kez daha hamile kalınabildiğini daha önce duydunuz mu? Eğer duymadıysanız, bu vakaların oldukça nadir olduğunu ama imkânsız olmadığını şimdiden söyleyelim. Üstelik Türkiye’de de bir örneği var... Bilim insanlarının "süperfetasyon" olarak adlandırdığı hamileyken tekrar hamile kalınması hakkında merak edilenleri uzmanlarla konuştuk. İşte detaylar…
#SağlıkTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek TedavisiBütün ömrünü spot ışıklarının altında, içine doğduğu ultra zengin ailesinin ona sağladığı sınırsız imkanlarla, partileyerek ve aynı zamanda birçok skandala da imza atarak geçiren dünyanın en ünlü sosyetik güzeli artık bambaşka bir hayata yelken açtı.
#Paris Hilton‘Transhümanist Devrim’in yazarı Luc Ferry, ‘ideal tip’ arayışı olarak gördüğü transhümanizmin amacını açıklarken “Zamanın içinde yaşamlarımızın ‘doğal’ denilen sınırlarına razı gelmemek” ve “Doğanın organizasyonunun mükemmelleştirilmesi” ifadesini kullanıyor.
#Transhümanist DevrimMieko Kawakami’nin ‘Memeler ve Yumurtalar’ı, hayata tutunmaya çalışan yoksul insanları anlatıyor. Pencereleri olmayan evlerde oturanlar için mutluluk ufuktan uzakta görünür. Kimi dış görünüşünü değiştirerek kurtulabileceğini düşünür bu girdaptan kimi ise dünyaya yeni bir can getirerek...
#Mieko KawakamiYakın tarihte yapılan araştırmalar sperm sayısında her yıl ciddi anlamda bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Fransa’dan Dr. Jean-Marc ve ekibi 223 ülkeden bildirilen sonuçları değerlendirerek sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Human Reproduction Update dergisinde yayınladı. Araştırıcılar son 40 yıl içerisinde sperm sayısında yarı yarıya düşüş olduğuna dikkat çekmekte.
#Oksidatif StresGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkDöllenme ile doğum arasındaki geçen süreye hamilelik adı verilmektedir. Anne adayları hamilelik sürecinde gebelik hesaplama için çeşitli yöntemlere başvururlar. Her kadının belirli yumurtlama dönemi olduğu gibi bu dönemlerde hamile kalmak çok önemlidir. Gebelik hesaplama içinse adet döngüsüne dikkat edilmesi gerekir. Adet başlangıcı kaç aylık hamile olunduğunu açıklığa kavuşturan tek etmendir. Peki gebelik nasıl hesaplanır? İşte, gebelik hesaplama...
#Gebelik Hesaplama