İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Boston Çocuk Hastanesi’nden bilim insanları gen tedavisi uygulayarak doğuştan sağır farelerin duymaya başlamasını sağlamayı başardıklarını ve 5 ila 10 yıl içinde benzer bir tedaviyi genetik sağırlık problemi yaşayan insanlar üzerinde de uygulamaya başlamayı umduklarını söyledi.
#Bilim İnsanlarıAlman kızamıkçığı olarak da bilinen Rubella, rubivirüs adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Hamile bir anneden doğmamış çocuğuna veya başka bir enfekte kişinin salgılarından bulaşabilir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Peki, Rubella yani kızamıkçık nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) Direktörü Engin Yılmaz, görme engelliler için gönüllü okuyucuların seslendirdiği sesli kitaplarla pandemi sürecinde hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, "GETEM'de 2 binin üzerinde kitap seslendiren kayıtlı gönüllü okuyucumuz var. Sadece Türkiye'den değil dünyadan da gönüllü okuyucularımız bulunuyor." dedi.
#Sesli KitapHidranensefalinin türüdür sefalik bozukluk . Bu bozukluklar, zarar görmesi ya da anormal gelişimi, rahimde gelişiminin erken evrelerinde fetal sinir sistemi ya türeyen konjenital durumlardır. Sefalik "kafa" ya da "vücudun baş ucuna" için bilimsel bir terimdir. Bu koşullar herhangi bir kesin tanımlanabilir nedeni faktörü yoktur; Bunun yerine, genel olarak, kalıtsal ya da genetik koşullar, çeşitli atfedilen değil, aynı zamanda, örneğin, anne enfeksiyon, ilaç alımını veya radyasyon yüksek seviyede bile maruz kalma gibi çevresel faktörler.
#HidrosefalideHer anne bebeğinin ilk sözcüklerine tanıklık etmek, kendisinin sesini duyduğunda sakinleşen yüzüne şahit olmak ister. Ancak bazı şartlarda bu durum söz konusu değildir. Çünkü bebekte gelişen işitme kayıpları, bebeğin dünyadan yayılan sesleri duyamamasına neden olurken ilk sözcüklerinin heyecanını da yaşamasına engel olur.
#İşitme Kaybı TipleriKulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar doğumsal işitme kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda çocukluk çağı hastalıkları olan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea (kulak salyangozu) ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir” dedi.
#ÇocukCinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından ‘Cinsel Mitler’ anketine göre, başta cinsel isteksizlik, erken boşalma ve iktidarsızlık olmak üzere erkeklerin yaşadığı cinsel işlev bozukluklarında cinsel mitlerin yani hurafelerin, doğru bilinen yanlışların payı azımsanmayacak kadar yüksek... Peki siz cinselliği ne kadar doğru biliyorsunuz? Doğru bildiğiniz pek çok yanlış olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
#EbeveynsaglikTerörden mültecilere, Gezi’den hak mücadelelerine son beş yılda neleri konuşmadık ki? Bütün bu konuların en önde geleni ‘Çözüm Süreci’ydi şüphesiz. Radikal Yayın Yönetmeni Ezgi Başaran’ın henüz çıkan ‘Barış Bir Varmış Bir Yokmuş - Kürt Sorununun Çözüm Süreci’ isimli kitabı işte bu beş yılın özenli bir dökümü. Başaran, sürecin aktörleriyle (ve dışarıdaki benzer barış süreçlerinin mimarlarıyla) yaptığı röportajları, önemli yol ayrımlarında yazdığı makaleleri bir araya getirmiş. Okuduğunuzda, hem nereden nereye geldiğimizi göreceksiniz hem de nasıl daha uzağa gidemediğimizi... Başaran’la son beş yılı konuştuk.
#Ezgi BaşaranBeyzanur (3) bir ‘balon çocuk’. Nedeni, bağışıklık sistemi yetersizliğine sebep olan primer immün yetmezliği (PİY) ile dünyaya gelmesi. Beyzanur’daki PİY’in ağır bir formu. Beyzanur gibi çocukları yaşatmanın tek yolu ya tamamen steril bir balon içinde tutmak ya da erkenden tanı koyarak tedavi altına almak. Neyse ki Beyza hiç olmazsa bu konuda şanslı... Tanısı erkenden kondu ve gerekli tedavilere ulaştı.