Güncelleme Tarihi:
Bu fareler, havadaki kimyasal maddeleri tespit ederek koku almalarını sağlayan ve siliya adı verilen mikroskobik tüyleri etkileyen bir genetik hastalık nedeniyle koku alma duyusundan yoksundular.
Uzmanlar bu araştırmada ortaya çıkan bulguların insanda körlük, sağırlık ve böbrek rahatsızlıklarına yol açan hastalıklı siliyaların tedavisinde kullanılmasını ümit ediyor.
Araştırma ile ilgili bulgular Nature Medicine adlı tıp dergisinde yayımlandı.
Mikroskobik siliya vücudumuzdaki birçok hücrede bulunuyor. Bazı genetik hastalıklar nedeniyle hasar gören siliya ölüme kadar varan zayıflıklara yol açıyor.
Hasarlı siliyaların belirtilerinden biri de koku alma duyusundan yoksunluk anlamına gelen anozmi.
Gen terapisi
ABD'nin Michigan Üniversitesi'ne bağlı bir ekip, lft88 genlerinde mutasyon nedeniyle siliya üretemeyen, bu nedenle de koku alma duyusundan yoksun fareleri inceledi.
Ekip, kendi ürettiği bir virüsle bu genlerin normal halini taşıyan hücrelerin çoğalmasını sağladı. Üç gün boyunca burundan enjekte edilen bu virüs sayesinde siliyanın normal oluşumu ve koku alma duyusu yaratılmış oldu.
Bu araştırmada yer alan Londra Üniversitesi'nden Prof Philip Beales BBC'ye yaptığı açıklama, "Bu çalışma, bu hücrelere bu geni nakletmenin, doğru proteinin üretilmesinin ve siliyanın normal işlevini sağlamanın mümkün olduğunu gösterdi" dedi.
Araştırmanın finansörlerinden ABD Sağırlık ve Diğer İletişim Sorunları Enstitüsü Başkanı Dr James Battey, bu sonuçların doğuştan anozmi sorunu olanların tedavisinde bir seçenek olabileceğini, siliya anormalliklerinin yol açtığı ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek diğer organ rahatsızlıklarında da kullanılabileceğini belirtti.