Doğum sonrası hemen her kadının vücudunda bazı sorunlar meydana gelebiliyor. Annelik dönemi ile birlikte estetik kaygıları bir süre göz ardı eden kadınların yoğun olarak kalça bel basen karın göğüs ve genital bölgelerde problem yaşadığını belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Doğum SonrasıGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeHep birbirinden farklı karakterlerle karşımıza çıkıyor. Ödüllere de doymuyor. En son Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kucakladı. Şimdi bu film Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ona Altın Portakal kazandıran ‘Kar ve Ayı’ da bu hafta vizyonda. Merve Dizdar’la buluşuyoruz; ismi büyüdükçe yaşadıklarını, ödüllerinin hikâyesini ve başarısının sırrını konuşuyoruz: “Cannes sokaklarında tek başıma, elimde ödülle yürümeye başladım. Her şeye duyduğum bir minnet duygusu vardı.”
#Hakan GENCEGünlerdir herkesin gözü kulağı Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerde… Tüm ülke enkaz altındakilerle birlikte üşüyor, yakınlarını kaybedenlerle birlikte ağlıyor, yıkılmış evleri önünde bundan sonra ne yapacaklarını düşünenlerle birlikte hüzünleniyor. Temel ihtiyaçlarını sağladığı için kendini suçlu hisseden pek çok insan da var. Peki bu suçluluk duygusu ile nasıl baş edilir? Uzmanlarla konuştuk...
#Deprem Psikolojisiİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkYakın zamanda alışveriş yaptığınız e-ticaret sitesi, seyahat etmek için kullandığınız havayolu şirketi, konakladığınız otel, tedavi gördüğünüz hastane ya da sık kullandığınız sosyal medya mecrası bir veri ihlaline kurban gittiğinde kişisel bilgileriniz, şifreleriniz ve kredi kartı bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Siber güvenlik uzmanları, veri ihlalinden sonra kullanıcıların ve şirketlerin atması gereken adımları sıralıyor.
#Veri27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksAsherman sendromu rahim iç zarının yani endometriyumun yapışıklıklar yüzünden sağlığını kaybetmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, Asherman sendromuyla ilgili tüm merak edilenleri cevaplıyor.
#Asherman SendromuBir anne adayı, hamile kaldığı andan itibaren immün sistemi giderek zayıflayacaktır. Bu durum annenin vücudunun savunma hücrelerinin, bebeğe saldırmasını engelleyerek gebeliğin devamlılığını sağlaması için doğal bir süreçtir. Ancak bu süreçle beraber direnci azalan gebe vücudu, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı savunmasız kalacaktır.
#Gebelikte GripBirçok anne, sabahları işe giderken şu sözü duyar: “Anne işe gitme, benimle kal!” Hemen hemen her çalışan kadın, sabahları çocuğuyla vedalaşma anında, bu dramatik sahneyi yaşamak zorunda kalır. Eğitim-Öğretim Uzmanı ve Pedagog İshak Orhan, hem çocukların üzülmemesi hem de annelerin suçluluk duygusu yaşamaması için yapılması gerekenleri anlattı.
#Çalışan Anne OlmakKavurucu sıcaklarda kimimiz yazlıklarda, kimimiz tatil yöresinde veya hafta sonları şehirdeki turistik mekanlarda deniz veya havuzun keyfini çıkarmaya devam ediyoruz. Yaz ayları eğlenmek, dinlenmek, aileyle zaman geçirirken zihnimizi biraz olsun boşaltmak için en keyifli mevsim. Ancak aşırı sıcak hava, fazla terleme ve hijyen koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle jinekolojik problemlerin de daha sık görüldüğü bir dönem. Bu nedenle sıcakların tetiklediği hastalıklara karşı önlem alarak korunmanız çok önemli.
#Hastalıklara Karşı Alınacak ÖnlemlerBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartHamilelik boyunca alınan kilolar anne adaylarını mutsuz ediyor. Peki, hamilelikte kilo almamak için neler yapmalı? Hamilelikte ideal kilo alımı nasıl olmalı? Diyetisyen Elvan Odabaşı, hamilelikte kilo kontrolüyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Hamilelikte Kilo Almamak İçin Neler Yapmalı