Bir bebeğin doğumu, heyecan ve sevinçten korku ve endişeye kadar bir dizi güçlü duyguyu tetikleyebilir. Ama aynı zamanda beklemeyeceğiniz bir şeyle de sonuçlanabilir: Postpartum! Doğum sonrası depresyon anlamına gelen postpartum sorunu ile karşı karşıya gelen pek çok anne postpartum (doğum sonrası depresyon) nedir, neden olur ve kimlerde görülür sorularının yanıtlarını arıyor. İşte postpartum hakkında merak edilenler…
#PostpartumAnne olmak, birçok güzel duyguyu beraberinde getirse de hüzün, kaygı gibi ruh halinde değişikliklere yol açabilir. Nadir de olsa doğum sonrasında anneleri depresyon ve psikoza sürükleyebileceğinden bahseden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Seval Taşdemir, doğumdan sonra sinsice başlayan bu durumun birkaç ay içinde düzelebileceğini, ancak 1-2 yıla kadar da sürebileceğini anlattı...
#Doğum Sonrası DepresyonTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozDoğum sonrası depresyon oldukça yaygın bir sorun olmakla birlikte çoğu zaman gözden kaçıyor. Peki doğum sonrası depresyonun en dikkat çeken belirtileri neler? Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Doğum Sonrası DepresyonuKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuÇiftlerin bebek bekleme dönemi hem anne hem de baba adayı için oldukça heyecanlı geçer. Hormonlarda yaşanan değişimlerle birlikte anne adayı fiziksel ve psikolojik anlamda birçok değişim yaşar. Ancak bu süreçten sadece anne adayları değil baba adayları da etkilenir.
#Kuvad SendromuEşi Yıldız Çağrı Atiksoy hamile olan oyuncu Berk Oktay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘sempatik gebelik’ yaşadığını ve 7 kilo aldığını söyledi. Oktay gibi pek çok erkek, eşleri gebe kalır kalmaz kurdukları duygusal bağdan dolayı, aşerme, kilo alma, mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yaşıyor. Tıptaki adı ‘kuvad (couvade) sendromu’ olan bu olgu oldukça yaygın olsa da birçok baba adayı durumun farkında olmuyor. Önce hamilelik sendromu yaşayan babalar ve eşleri ile konuştuk, ardından da uzmanımızdan Kuvad sendromunun detaylarını dinledik.
#HamilelikGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisBaba olmak pek çok erkek için mükemmel bir deneyim ama bazıları için beklenmedik kaygı, stres ve suçluluk duygularını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan bu duygu elbette çok doğal ancak erkeklerin yaşadığı doğum sonrası depresyonuyla ilgili daha az farkındalık var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu meseleyi babalar ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#BSFBitkiler evlerimize renk katıyor, şehir hayatının içinde doğa ile bağımızı sürdürmemize yardımcı oluyor. Ancak eğer bir evcil hayvanınız varsa evinize bitki seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü bitkiniz evcil hayvanlarınızı hasta edebilir, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Peki hangi bitkiler evcil hayvanlar için zehirli? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle uzmanlar yanıtladı...
#Toksik Bitkiler20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.
Covid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Uzun yıllar boyunca çok ciddi sorunlar yaşadığınızı, terapiye gittiğinizi, antidepresan ilaçlar kullandığınızı ve hatta son çare bir klinikte altı ay boyunca tedavi gördüğünüzü ama hiçbir şeyin düzelmediğini, daha da kötüye gittiğini düşünün… Üstelik sorununuzu anlamak bir taramaya bakıyorsa ve gittiğiniz hiçbir doktorun aklına bunu yapmak gelmiyorsa… Chloe R. Kral’ın hikayesi hem şaşkınlık hem de üzüntü uyandırıyor
#Beyin HastalığıPostpartum özellikle doğu sonrasında birçok kişide görülmektedir. Doğum sonrasında görülen doğal bir dönem olarak da bilinen Postpartum dönemini atlatmak için uygulanan bir takım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Postpartum dönemi depresyon dönemi olarak da bilinmektedir. Özellikle gebelik sonrasında birçok kişi tarafından Postpartum dönemi araştırılmaktadır. Peki Postpartum nedir? Postpartum ne demek? Postpartum depresyon ne zaman görülür? İşte Postpartum dönemi ile ilgili tüm detayları derledik.
Depresyon kelimesi, günlük hayat içerisinde sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Depresyonun ne anlama geldiği ve hangi durumlarda kullanıldığı ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Depresyon türleri nelerdir, kaça ayrılır? En tehlikeli depresyon hangisidir? Depresyon türleri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Vücudumunuzla ilgili hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. İster karşı cins olsun, ister kendi cinsimiz olsun sağlık açısından bu çok önemlidir. Özellikle kadınlar kendi vücutları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Peki, Menstrüasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut AttarDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’deyse 20 milyondan fazla obeziteli var. 4 Mart Dünya Obezite Günü vesilesiyle uzmanların ‘çağın pandemisi’ dedikleri obeziteyi mercek altına aldık; bu dertten mustarip olanlarla konuştuk. Haberler sevindirici: Bu derdin dermanı var ancak ameliyatlı ya da ameliyatsız, psikolojik destek almak şart.
#Dünya Obezite Günü