Doğum kontrol hapları en sık başvurulan doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesidir. Bu hapların içerisinde basitçe östrojen ve progesteron hapları yer almaktadır. Doğum kontrol haplarının bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük nedenleri arasında yüksek etkinliğe sahip olması, yan etkisinin az bulunması ve kolay kullanılabilir olması yer almaktadır.
#Doğum Kontrol Hapları Zararlı MıBirleşik Krallık'ta geliştirilen ancak henüz piyasada olmayan yeni bir ürün, doğum kontrol yöntemlerinde bir çığır açacak gibi görünüyor. Erkeklerin kollara ve sırta kolayca uygulayacağı bir jel olan bu ürünü erkekler kullanmak isteyecek mi ? Kimisi 'asla kullanmam' diyor kimi de 'Bir an önce çıksın hemen kullanırım'...
#SağlıkBilim insanları erkeklerin doğum kontrolünde daha aktif rol oynaması için yıllardır farklı çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda en son ortaya çıkan ürün ise kollara ve sırta kolayca uygulanabilen bir 'doğum kontrol jeli'… Uzmanlar, jelin 'devrim niteliğinde bir buluş' olacağını düşünüyor. Peki, erkekler bu jeli kullanmak isteyecek mi? Hem konunun uzmanıyla bu yöntemin etkinliğini konuştuk hem de erkeklere ‘Bu jeli kullanır mısınız?’ diye sorduk.
#Cinsel SağlıkYazın cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Ada Bozkurt, “Yazın sadece plajda ya da havuz başında güneş koruyucu kullanmak, doğru aralıklarla ve yeterli miktarda koruyucu sürmemek en sık yapılan hataların başında gelmektedir. Güneş kremini yüze ¼ çay kaşığından az sürmek ve krem sürmenin verdiği yalancı güvenlik hissiyle güneşlenme saatlerini artırmak da en riskli diğer hatalar olarak göze çarpmaktadır” dedi.
#Uzm. Dr. Ada BozkurtDoğum kontrol hapları ile ilgili kadınların kafasında çok fazla soru var. Doğum kontrol hapı gebeliği önler mi? Bırakınca ne olur? Kimler nasıl kullanmalı? Bu soru listesi uzar gider... Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel'e sorduk, merak ettiğimiz her şeyin cevabını aldık. Gelin doğum kontrol haplarını daha yakından tanıyalım...
#Doğum Kontrol HapıAdet geciktirici haplar, dönem dönem kadınların en büyük kurtarıcısı oluyor. Ancak adet günü düzenini bozduğu için daha sonra yeni kanama günü değişebiliyor. Peki, adet geciktirici hapları kullanmak ne kadar doğru? Adet geciktirici haplar kimler için sakıncalı? Uzmanlara merak edilen soruları sorduk.
#Adet Geciktirici İlaçProf. Dr. Canan Karatay insan ömrünün uzadığı iddiasına karşı çıkarak "Nereye uzuyor insan ömrü Allah aşkına? Kandırılıyorsunuz efendim. Kan-dı-rı-lıyor- su-nuz! İnsan ömrünün uzadığı falan yok. İngiltere, Amerika, Fransa hepsi endişe içinde, “Çocuklarımız bizden daha kısa ömürlü olacak” diye. Neredeyse bütün çocuklar, gençler hasta. Gençlerin hepsi sorunlu" şeklinde konuştu.
#Canan KaratayHer 10 kadından 1'inde görülüyor. Tüylenme, sivilcelenme ve kilo almaya neden oluyor. Zaten hastaların çoğu da bu şikayetlerle doktora başvuruyor. 90'lı yıllardan itibaren görülme sıklığı artış gösterdiği için beslenme türü ve yaşam tarzı ile de ilişkisi olduğu düşünülüyor. Hastaların en çok merak ettiği şey ise polikistik over sendromuna yakalananların nasıl beslenmesi gerektiği. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden kadın hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Baysal PKOS için beslenme önerileri verdi.
#Polikistik Over SendromuGün geçmiyor ki tanıdık bir ismin ya da yakın bir dostun kansere yakalandığını öğrenip üzülmeyelim. Gün geçmiyor ki kanser sözcüğünü anmayalım, bir sohbette kullanmayalım, bir vesileyle kanserden bahsetmeyelim! Peki nedir kanser? Nasıl oluşur? Neden, nelerden kaynaklanır? Hangi hatalar kansere davetiye çıkarır? “Kanserojen”ler kanseri nasıl tetikliyor? İşte bu soruların yanıtları...