Güncelleme Tarihi:
Adet kanamasının bazen tatil veya balayı gibi zamanlara denk gelmesi kadınların sosyal hayatlarında önemli bir sorun oluşturabiliyor. Bu durumlarda kadınlar adet dönemini geciktirmeyi tercih ediyorlar. Peki, adet geciktirici hap kullanmak ne kadar doğru? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selin Özaltın, konuyla ilgili şöyle diyor:
“Adet kanaması, adet döneminin 2. yarısında salgılanan progesteron hormonunun kandaki düzeyinin düşmesi sonucu oluşuyor. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar ilacı kesmeden devam ederlerse adet kanamasını geciktirebilirler. Herhangi bir doğum kontrol hapı kullanmayan kadınların ise progesteron içerikli ilaçlara, beklenen adet kanamasından en geç 3 gün önce başlamaları ve geciktirmek istedikleri süre boyunca devam etmeleri gerekiyor. Adet geciktiren ilaçların en fazla 10 gün kullanılması öneriliyor. Çünkü bu sürenin aşılması durumunda adet düzensizliği yaşanabiliyor.”
Adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirmemek gerektiğini belirten Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan, adet geciktirici haplar hakkında önemli bilgiler verdi.
Yılda sadece birkaç kez çıkılabilen tatilde regl olmak kadınlar için kısıtlayıcı olduğundan can sıkıcı olabilir. Bu dönemde kadınlar, adet dönemlerini geciktirmek için içeriğinde progesteron hormonu bulunan adet geciktiricilere başvurur.
Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya önemli bir yan etkisi yoktur ancak adet geciktirici haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Ancak adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirmemek gerekir. Çünkü adet geciktirici haplar içerdikleri yoğun progesteron miktarları nedeniyle sık kullanılma durumunda bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabilir.
Aynı zamanda bu haplar yumurtalıklarda gerçekleşen döngüyle rahim iç duvarında gerçekleşen döngü arasındaki dengeyi bozabilir ve gebe kalmada güçlük çekilebilir.
İçeriğindeki progesteron hormonu sayesinde adet düzenini bozan ilaçların önemli bir yan etkisi olmamasına rağmen herkes tarafından kullanılması uygun değildir.
40 yaşın üzerindeki kadınlar, karaciğer rahatsızlığı olanlar, akciğer embolisi geçirmiş hastalar ve meme kanseri olanlar adet geciktirici hap kullanmamalıdır. Ayrıca gebelik ihtimali olan kadınların da geciktirici haplardan sakınması gerekir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL