Geri çekilme yöntemi, cinsel ilişki sırasında en yaygın korunma yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bazıları bu yöntemin riskli olduğunu söylerken, bazıları ise yeterince güvenli olduğunu düşünüyor. Peki geri çekilme yöntemi gerçekten güvenli mi?
#Geri Çekilme YöntemiDoğum kontrol hapları ile ilgili kadınların kafasında çok fazla soru var. Doğum kontrol hapı gebeliği önler mi? Bırakınca ne olur? Kimler nasıl kullanmalı? Bu soru listesi uzar gider... Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel'e sorduk, merak ettiğimiz her şeyin cevabını aldık. Gelin doğum kontrol haplarını daha yakından tanıyalım...
#Doğum Kontrol Hapıİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıDoğum kontrol hapları, yüksek etkinlik ve düşük yan etkileri nedeni ile sıkça tercih edilen korunma yöntemlerinden biridir. Peki, doğum kontrol hapları nasıl kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Koray Özbay, doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#Doğum Kontrol HapıÇiçek bakımı kış aylarında daha da zorlaşıyor. Her çiçek türü farklıdır, bu nedenle çiçeğinizin spesifik ihtiyaçlarını araştırmak ve izlemek önemlidir. Unutmayın ki başarılı çiçek bakımı sabır ve dikkat gerektirir. Bazı tüyolar çiçeklerinizi coşturmak için etkili bir rol oynayabilir. Bunlardan biri de doğum kontrol hapı! Evet yanlış duymadınız doğum kontrol hapı çiçek bakımında çok bilinmeyen gizli kahramanlar arasında yer alıyor. Peki, doğum kontrol hapı çiçeklerde nasıl kullanılır? İşte doğum kontrol hapı ile çiçek bakımı...
#Doğum Kontrol Hapı Çiçeklerde Nasıl KullanılırYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikRahim ağzı yaraları kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Rahim ağzı yaraları rahim ağzının normalin dışında bir görüntü almasıdır. Rahim ağzı iltihapları, servikal erozyon, servikalektropiyon rahim ağzında yara görüntüsü verir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer konu hakkında bilgiler verdi.
#Rahim Ağzı Yaraları“Ertesi gün hapı, korunmadan cinsel ilişkiye girdiğiniz ya da kullandığınız doğum kontrol yönteminin işe yaramadığını fark ettiğiniz bir cinsel ilişkinin ardından kullanılabilecek bir yöntem ama kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değil” diyen Jinekolog Op. Dr. Filiz Ak, ertesi gün hapının kullanımına ilişkin bilgiler verdi.
#Ertesi Gün HapıPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverErtesi gün hapı, korunulmamış cinsel temastan sonra kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Peki, bu hap nasıl kullanılır? Modern korunma yöntemlerinin başında gelen ertesi gün hapı ne zaman alınmalı? Ertesi gün hapı kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte merak edilenler…
Ülkemizde her yıl yaklaşık 1800 kadın rahim ağzı kanseri tanısı alıyor. Bu konuda söylenebilecek iyi haber, düzenli jinekolojik kontroller ve smaer testi ile erken tanı alan rahim ağzı kanseri hastalarının tedavisinde yüzde 90’lara varan oranlarda başarı elde edilebiliyor.
#Rahim Ağzı Kanseri TedavisiErgenlik, herkes için en zorlu dönemlerden biri... Ergenliğin en büyük problemlerinden biri ise hiç kuşkusuz sivilceler. Sivilce bazı kişilerde çok görülmese de bazıları için yıllarca süren bir kabus hâline gelebiliyor. Oysa ergenlik döneminde alabileceğiniz küçük önlemlerle gelecekte pırıl pırıl bir cilde sahip olarak yetişkinliğe adım atabilirsiniz. Bu önlemlerin başında da sağlıklı beslenme geliyor. Örneğin işe aşırı yağlı patates kızartmasından uzak durup balık yemekle başlayabilirsiniz. Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman, bu dönemde cildin bakımı için yapılabileceklerden, beslenme alışkanlıklarına kadar merak edilen soruları yanıtladı.