Ertesi gün hapı hakkında bilinmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Ertesi gün hapı hakkında bilinmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 00:10

Ertesi gün hapı, korunulmamış cinsel temastan sonra kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Peki, bu hap nasıl kullanılır? Modern korunma yöntemlerinin başında gelen ertesi gün hapı ne zaman alınmalı? Ertesi gün hapı kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte merak edilenler…

Haberin Devamı

ERTESİ GÜN HAPI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ertesi gün hapı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları Jinekolog Op. Dr. Filiz Ak anlattı.

Ertesi gün hapı; prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının birkaç gün unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda kullanılır. Ertesi gün hapını kullanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var:

• İlki, ertesi gün hapını korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra almaktır. Önce ertesi gün hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz.

• İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek. Bu hapın amacı, bir gecelik kazaların sonucu olan hamilelik ihtimalinin ortadan kaldırılmasıdır. Kısa süre içinde sık sık kullanılması halinde ise etkisini azaltır, yan etkileri artırır.

• Üçüncü önemli nokta, ertesi gün hapının cinsel yolla hastalık bulaşmasını engelleyici hiçbir özelliğinin bulunmamasıdır. O yüzden bu hapı, daha rahat ve sorumsuz davranmanız için bir kazanım değil, çok ekstra bir durum yaşadığınızda sizi kürtajdan kurtarabilecek ve içinizin rahat etmesini sağlayacak bir seçenek olarak görünüz. Ayrıca cinsel hayatınızda sürekli bir doğum kontrol yöntemini düzenli olarak uygulamak konusunda titiz davranmaya devam ediniz.

Ertesi gün hapı hakkında bilinmesi gerekenler

ERTESİ GÜN HAPI HANGİ DURUMLARDA ALINMALI?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kutlugül Yüksel, hamileliği önleme amaçlı tercih edilen ertesi gün haplarının hangi durumlarda kullanılabileceği hakkında şu bilgiyi verdi:

• Geri çekme yönteminin hatalı uygulanması,
• Prezervatif yırtılması,
• Özellikle yumurtlama dönemi uyan günlerde korunmasız cinsel ilişkide bulunulması,
• Cinsel istismara maruz kalınması,
• İkiden fazla doğum kontrol ilacının unutulması,
• İlaç kullanımını etkileyebilecek bir sağlık sorunu olmaması halinde kullanılabilir.

Ertesi gün hapı hakkında bilinmesi gerekenler

ERTESİ GÜN HAPI NASIL KULLANILMALI?

Jinekolog Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, ertesi gün hapının kullanım şekline dair şu bilgiyi verdi:

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda, istenmeyen gebeliğin önlenmesinde kullanılır. Ertesi gün hapı bir düşük yöntemi değildir, hamileliğin oluşmadan önlenmesini sağlar. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki, kondomun yırtılması kondomun yerinden çıkması veya kondomun unutulması, spiralin yeni çıkarılmış olması, doğum kontrol haplarının unutulması veya atlanması gibi durumlarda cinsel ilişkinin hemen sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında etkilidir. Ertesi gün hapı, ilişki sonrası ne kadar erken kullanılırsa gebeliği önleme şansı o kadar yüksektir. Örneğin; ilk 24 saatte alınan ertesi gün hapı % 98 oranında başarılıyken; ikinci gün kullanımda bu oran % 85’e; üçüncü günde % 55’e kadar düşmektedir. Ertesi gün hapı adet döngüsünün herhangi bir günü kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli 12 saat ara ile iki kez kullanımı şeklindedir.

Jinekolog Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, ertesi günün yan etkilerini de sıraladı:

  • Ertesi gün hapı ayda bir kereden fazla kullanılmamalıdır.
  • Hormon içerdiğinden dolayı adet kanamasında düzensizliklere neden olabilir.
  • Bulantı ve kusma (ilaç alındıktan sonraki 2 saat kusarsanız ilacı tekrar almanız gerekir), göğüslerde hassasiyet, baş, karın ve mide ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, beklenmeyen vajinal kanama (1 haftadan uzun kanama varsa doktora görünmeli, dış gebelik gibi riskler olabilir) adet gecikmesi ( 2 haftadan uzun gecikmelerde gebelik testi yapılmalı) gibi yan etkileri olabilmektedir.
  • Eğer ertesi gün hapına ayda bir kereden daha sık ihtiyaç duyuyorsanız yani düzenli bir cinsel yaşamınız söz konusu ise gebeliği engellemek için diğer doğum kontrol yöntemlerinden (prezervatif, doğum kontrol hapı, spiral vb.) biri için doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!